Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Pekarová pro Blesk o (ne)důvěře vládě. Co říká na kritiku opozice a urážky od Babiše?

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
16. října 2023
17:45
Autor: simao, amb, ver - 
16. října 2023
16:30

Pětikoalice ve Sněmovně prosadila po dalším úmorném jednacím kolotoči úsporný balíček a nyní ji čeká další jednání o nedůvěře vládě. TOP 09 se vedle toho chystá na svůj celostátní sněm, kde 11. listopadu bude Markéta Pekarová Adamová obhajovat své křeslo předsedkyně. Právě současná šéfka Sněmovny byla dnešním hostem v Epicentru na Blesk.cz. Co říká na opoziční kritiku? A jaké má v čele Topky další plány?

Šifrovaný telefon ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) podle Pekarové Adamové není důvod k tomu, aby se poslanci museli scházet a hlasovat o nedůvěřě vládě.

„Skutečně se jedná o nafouknutou bublinu a snahu vytvořit z toho kauzu. Ostatně Andrej Babiš by si mohl pohlídat svoje ovečky,“ reagovala Pekarová Adamová na otázku ohledně vyslovení nedůvěry vládě. Jako příklad uvedla Janu Mračkovou Vildumetzovou a financování její kampaně. 

„Objevily se nové skutečnosti, které říkají, že byla napojená na kauzu Dozimetr byla možná napojená mnohem víc. A komunikační prostředky, které využívají politici, nezavdávají tomu podezření, že by snad měly krýt něco nekalého. Vnímám to jako snahu vytvořit i takovou clonu, mlhu kolem toho, co se děje kolem hnutí ANO,“ dodala.

Zmínila napojení Mračkové Vildumetzové na Dozimetr i prohraný Babišův soud s Miroslavem Kalouskem. „Je soudem usvědčený lhář,“ sdělila o šéfovi ANO a promluvila také o kauze Čapí hnízdo. 

Úterní schůze Sněmovny podle ní bude mít spektrum dalších témat kromě výroků Babiše proti Rakušanovi. „Naši ministři jsou připravení obhájit svou práci i výhled toho, co za ty dva roky ještě chtějí udělat,“ řekla Pekarová Adamová. Ministři podle ní rádi využijí tento prostor, aby veřejnosti představili své kroky. „Myslím si, že se máme čím pochlubit, tato vláda má dobré výsledky a možná pod clonou takovýchto věcí se jim nedostává dostatku pozornosti.“ 

Komentovala také Babišovy výroky, kdy ji na půdě Sněmovny označoval za „prodejkyni mobilů“. „Mě se Babiš dotknout nemůže, od člověka jeho charakteru se mě žádné invektivy nedotýkají. Šlo to úplně vedle, jestli chce někoho osočovat za to, co dělal během vysokoškolských studií za práci, aby se uživil a odpoutal od rodičů, měl by si zamést před vlastním prahem, čím se zabýval za mladých a poměrně nedávných let,“ sdělila. 

Šéf SPD Tomio Okamura žádá v dopise Petra Pavla, aby úsporný balíček vetoval, prý v zájmu naší země a všech občanů. „Nechci předjímat rozhodnutí pana prezidenta, ale myslím si, že pan premiér i jednotliví ministři, kteří se s ním setkávají, měli příležitost si jednotlivé věci říci,“ uvedla Pekarová Adamová. 

„Chápu, že opozice bude využívat veškerých svých nápadů místo toho, aby předložili svoji verzi toho, jak máme veřejné finance ozdravit, tak budou vymýšlet spíše takovéto věci,“ doplnila. „Prezident v Poslanecké sněmovně poměrně nedávno promluvil a vyzval kolegy ke konstruktivní kritice a nepadlo to moc na úrodnou půdu,“ uvedla.

Promluvila také o šetření v rámci Sněmovny. „Na příští rok plánujeme snížit výdaje Poslanecké sněmovny o 50 milionů, v tomto roce jsme na provozních výdajích ušetřili desítky milionů, takže každý rok ukrajujeme dál a dál, šetříme na provozu, Sněmovnu zeštíhlujeme i co se týče úřednického aparátu,“ uvedla.

„V rámci ozdravného balíčku prošla změna, která se týká platů ústavních činitelů, která brzdí ten koeficient (...) takže v příštím roce platy budou pomalu stejné jako letos nebude tam žádná razantní ale minimální růst dokonce v řádu deseti korun,“ sdělila. 

santikxauz ( 17. října 2023 15:53 )

A na hradě rozvědčíka.

hulmihosoudruhu ( 17. října 2023 07:15 )

Přitom každý český zloděj chce premiérem slováka Babiše.

RASPUTIN ( 17. října 2023 06:45 )

Jak se říká, "v čele vlády máme Ukrajince, v čele senátu Tchajwance a bohudík, alespoň v čele sněmovny je normální česká kráva". Tak jsem slyšel a podávám dál.

stoura ( 17. října 2023 06:01 )

Odstoupit? Ta parta fialových lumpů se k lizu neměla nikdy dostat!!!

stoura ( 17. října 2023 05:57 )

Těch voličů se jak vidno, našlo dost

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa