Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Smutek je tu cítit, říká velvyslankyně v Izraeli. Viděla fotky dětí, kterým Hamás setnul hlavy

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
12. října 2023
15:59
Autor: Pavlína Horáková, hol, lig - 
12. října 2023
14:15

Počet obětí víkendových útoků Hamásu v Izraeli překročil 1400. U hranic s Gazou jsou připraveny stovky tisíc izraelských vojáků a armáda Židovského státu i nadále pokračuje v bombardování. Jaké je nálada v centrální Izraeli a jak vypadá každodenní život běžných občanů? Nejen na to v dnešním Epicentru odpovídala česká velvyslankyně v Izraeli Veronika Kuchyňová Šmigolová.

Relativní klid a bezpečí, napjatá atmosféra, smutek. Tak popsala v Epicentru současný život v centrálním Izraeli, v Tel Avivu, česká velvyslankyně. Sama se zpět do země vrátila začátkem tohoto týdne. O tom, že by neletěla zpět, vůbec nepochybovala. I když její rodina, která zůstala doma, má o ni strach.

„Mám tři velké děti, ty jsou v Čechách. Dvě jsou už dospělé, nejmladší dcera studuje vysokou školu a manžel je také v Čechách. Přinejmenším do konce roku ještě musí dokončovat nějakou práci,“ řekla v Epicentru česká velvyslankyně v Izraeli Veronika Kuchyňová Šmigolová  a dodala, že „samozřejmě rodina není ráda, že jsem v téhle situaci v Izraeli, nicméně pro mě to vůbec nebylo těžké rozhodování. Tohle je moje práce, moje místo je nyní tady. Snažila jsem se, abych se sem dostala co nejrychleji.“

Na strach není čas

Šmigolová pro Blesk Zprávy uvedla, že i její přátelé a blízcí v Izraeli jsou v pořádku. Ve větších městech je podle ní relativní klid a při její práci na strach ani není čas. „Nicméně každý zná někoho, kdo byl buď zraněn, nebo přišel o nějakého rodinného příslušníka právě při tom strašlivém teroristickém útoku. Izrael je malá země.“

Pod palbou raket při pracovní cestě

Sama se ukrýt do bunkru před raketovými útoky zatím nemusela. „Nicméně kryt máme jak na ambasádě, tak na rezidenci a v případě potřeby ho určitě využíváme,“ popisuje.

Pod palbou raket ale byla v bezprostřední blízkosti, asi 20 km od pásma Gazy. „Když jsme jeli včera na plánovanou návštěvu těch rozbombardovaných kibuců, tak začaly létat kolem silnice rakety a návštěva byla zrušená,“ popsala svou vlastní zkušenost s útoky v zemi, kde zastupuje Českou republiku.

Napjatá nálada a odhodlání

V Tel Avivu, je podle velvyslankyně vcelku běžný každodenní život. Některé obchody jsou zavřené, ale otevřené jsou všechny obchody s potravinami, drogerie, lékárny i některé restaurace.

„Je tady méně lidí, což je dáno i tím, že asi 350 000 Izraelců narukovalo do armády. Je cítit ve vzduchu trochu napjatější atmosféra. S tou situací před tím útokem, kdy všichni byli veselí, nabití energií a mluvilo se jenom o různých demonstracích a vnitrostátních sporech, se to vůbec nedá srovnat,“ uvedla Šmigolová s tím, že lidé v Izraeli, přes veškerý smutek jsou odhodlaní.

„Izrael je rozhodnut, že na tento teroristický útok Hamásu tvrdě odpoví. Chystá se na to a v tomto směru jsou všichni jednotní,“ dodala velvyslankyně.

Jak byly útoky Hamásu šílené, dokazují svědectví o tom, že teroristé setnuli hlavy malým dětem. Kuchyňová Šmigolová pro Novinky.cz uvedla, že viděla fotky těchto děti. „Bohužel je to potvrzená informace, izraelská vláda a armáda k tomu mají obrázky, které jsou opravdu hororové, opravdu strašné,“ sdělila.

Podle svědků, kteří jsou již z Izraele doma v bezpečí, se Iidé v zemi obávají o svoji bezpečnost, zejména vzhledem k avizovaným pátečním muslimským demonstracím. Velvyslankyně, ale neočákává nic jiného, než co Izraelci už znají.

„Myslím si, že v Izraeli to hrozí méně než jinde. To nebezpečí je spíše v sebevražedných útocích, ať už ve světě nebo tady, ale neočekávala bych nic spektakulárního,“ uzavřela Šmigolová v Epicentru Blesku.

12:00
2. 1. 2024
!

Válku v Gaze vyvolal překvapivý útok Hamásu na Izrael 7. října, při kterém podle Izraele zahynulo 1 200 lidí.

Palestinské zdravotnické úřady v Gaze ovládané Hamásem dnes uvedly, že si izraelská operace v Pásmu Gazy vyžádala životy 22 185 Palestinců a dalších 57 035 při ní bylo zraněno. Jen za poslední den bylo podle téhož zdroje při izraelských úderech v Pásmu Gazy zabito 207 Palestinců a 338 jich bylo zraněno.

Izrael tvrdí, že válka v Pásmu Gazy, která podle Reuters proměnila velkou část území s 2,3 milionu obyvatel v trosky a způsobila tam humanitární katastrofu, bude trvat ještě řadu měsíců. Tel Aviv však naznačil novou fázi ofenzívy, když v pondělí jeden z izraelských představitelů uvedl, že armáda tento měsíc stáhne své síly uvnitř Gazy a přejde na několikaměsíční fázi lokálnějších „likvidačních“ operací.

Děkujeme Vám za pozornost u našeho kontinuálního onlinu k válce mezi Izraelem a Hamásem. Další dění na Blízkém východě můžete sledovat i v roce 2024 na Blesk.cz prostřednictvím dílčích článků. Přejeme Vám šťastné vykročení do nového, doufejme, že poklidnějšího roku.

10:32
2. 1. 2024

Izraelská armáda oznámila, že v noci na dnešek podnikla vzdušné údery v Sýrii v reakci na útoky na severní Izrael. 

9:30
2. 1. 2024

Nad letištěm v severoiráckém Irbílu, kde působí američtí vojáci a jejich spojenci, byl sestřelen ozbrojený dron, napsala dnes agentura Reuters s odvoláním na dva nejmenované bezpečnostní zdroje. Zda si incident vyžádal škody nebo oběti na životech, není v tuto chvíli jasné.

Zobrazit celý online

Petr Kolar ( 12. října 2023 21:20 )

Pokud o problematice nic nevite tak si ji nedrive nastudujte, jinak jste za hlupaka. To co dnes pacha Hamas pred par lety pachala i armada Izraele. Ostatne vudce Hamasu prisel o deti, kdyz jim bylo 7 mesicu a 3 roky - cim se tyto male deti provinily ze je Izrael zabil?

Petr Kolar ( 12. října 2023 21:10 )

Je treba vyjit z tamni kultury a zkusenosti. Kde plati zub za zub, zivot za zivot (stary zakon) tak nasili plodi zase nasili. Vznik Hamasu je dusledek izraelske politiky "tvrde ruky". A cim vice Izrael tlaci na pilu, tim vice lide v Gaze podporuji Hamas, rodi se novi teroriste. V ramci operace Ochranne ostri v roce Izrael zabil 2070 lidi a 10 tis zranil (sam mel 72 obeti a 556 zranenych). Doslo tam k regulernim valecnym zlocinum, byl to terorismus v podani statu. Tady si zadna ze stran nema co vycitat, ubohe je jak vedeni Izraele jen vola po poctu mrtvych Palestincu za kazdeho Izraelce. Tak si opet vychovaji novou generaci teroristu. Ale kdo chce kam ... .

RASPUTIN ( 12. října 2023 19:53 )

Hitler by se divil co se židé od něj naučili a dovedli skoro k dokonalosti.

stellastella ( 12. října 2023 18:59 )

Lide vraždi lidi
Fakt smutne

Jirik-ta ( 12. října 2023 18:58 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa