Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

„Nové pacienty nebereme.“ Česku chybí ortodontisté. Kdo by je mohl nahradit?

Video se připravuje ...
Autor: Barbora Holá - 
24. září 2023
10:58

V Česku je pouhých 300 ortodontistů. To je realita, která trápí nejednoho rodiče, co touží po rovném a dokonalém chrupu pro své dítě. I proto kvůli zoufale malému množství těch odborníků slýcháme z ordinací jediné. „Nové pacienty nebereme.“ Rovnat zuby by tak dětem mohli i jiní lékaři. 

Zakladatel a první prezident České Stomatologické komory Jiří Pekárek v Epicentru potvrdil, že situace je opravdu neúnosná., vzhledem k počtu dětí, které ošetřují a které na svá rovnátka netrpělivě čekají.

„Skutečně nejsme schopni často zajistit rodičům ortodontistu, ani nejsme schopni někoho doporučit, protože prostě ortodontisté nepřijímají,“ uvedl Pekárek.

Praktičtí zubní lékaři versus ortodontisté

Podle Pekárka musí přijít změna.A přichází s řešením, které jednoznačně vyvolá emoce.

„Teď si vyvolám hněv ortodontistů, že i praktičtí zubní lékaři budou moci některé postupy v ortodoncii po určitém vzdělání dělat a o děti se starat. Řešením  by byly určité certifikované kurzy, ale to je na delší diskuzi,“ uvedl Jiří Pekárek a dodal, že pro ortodontisty by pak zůstal jen ten nejvyšší level a nejvyšší úroveň specializovaných výkonů. 

Zuby nemůže rovnat každý

S tím ale rozhodně nesouhlasí specialista v ortodoncii a prezident  České ortodontické společnosti Ivo Marek. Na náš dotaz, co si o návrhu Pekárka myslí,  uvedl, že nedostatek ortodontistů není v České republice primárně takovým problémem, jako je nedostatek praktických stomatologů. Myšlenku, že by ortodontisty měli suplovat praktičtí zubní lékaři, rázně odmítá.

„Jakékoliv neodborné zasahování praktických stomatologů, kteří nemají absolvovanou tříletou přípravu na akreditovaném pracovišti univerzitního typu, ukončenou atestační zkouškou, by vedlo jen k poškozování pacientů,“ uvedl  Ivo Marek a dodal, že by stomatologové část svého pracovního času, potřebného na sanaci chrupu populace, ztratili na řešení estetických vad.

„Což je proti smyslu jejich základní pracovní činnosti. Ještě více by se tak prohloubil problém nedostatku stomatologické péče v ČR,“ uvedl pro Blesk Zprávy Ivo Marek. Upozornil tak na fakt, že v Česku je problém sehnat zubaře. Svého stomatologa nemělo ještě na začátku letošního roku podle údajů Ústavu zdravotnických informací a statistiky na 600 tisíc lidí. 

Ortodoncie je nadstavbovým oborem, náročnou specializací, která kromě vad funkčních řeší z velké části i vady estetické. Ortodontická léčba je všude na světě velmi drahá a i u nás se situace v tomto směru bude podle odborníků pouze zhoršovat.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa