Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Proč je v Česku nedostatek zubařů? První prezident Stomatologické komory vysvětlil důvody

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
20. září 2023
15:19
Autor: Barbora Holá - 
20. září 2023
14:30

V Česku chybí zubaři. Nejenže se k nim někteří lidé nedostanou na preventivní prohlídku, často je obtížně shání, pokud potřebují pomoc s akutním problémem. Na druhé straně, ale zase zubní lékaři mají často v evidenci pacienty, kteří se u nich i třeba několik let neukázali. Jaká je tedy v současné době situace na stomatologické půdě? Kolik chybí zubařů? A jak jsme na tom my Češi s péčí o zuby? A měly by být na školách znovu zavedeny povinné zubní prohlídky dětí? Nejen na tyto otázky se ve středečním Epicentru ptala Bára Holá zakladatele a prvního prezidenta České stomatologické komory Jiřího Pekárka.

Jiří Pekárek, předseda komise pro dostupnost zubní péče, jasně konstatuje, že situace nedostatku zubařů u nás je vážným problémem. V Česku bylo podle Národního registru zdravotnických pracovníků k 23. březnu letošního roku 7335 zubních lékařů. Celkově je pak v zemi 9663 lékařů do 70 let s odbornou způsobilostí v oboru stomatologie. „Tento počet není dostačující, z toho důvodu vznikla na ministerstvu zdravotnictví komise pro dostupnost zubní péče,“ vysvětluje zakladatel České stomatologické komory, Jiří Pekárek.

Důležitým faktorem je podle jeho názoru také složení zubařského personálu. „Je zde velká většina žen, z nichž mnohé z nich jsou na rodičovské dovolené, popřípadě i muži,“ upozorňuje Pekárek.

K tomu se přidávají starší zubaři v důchodovém věku, jejichž výkonnostní kapacity jsou omezené. „Mladí lékaři používají nové moderní postupy, které jsou velice kvalitní, ale samozřejmě obnáší to více času v ordinaci, a proto nemohou zvládnout takové množství pacientů, jako se zvládalo kdysi, když ty metody byly ještě zastaralé,“ vysvětlil Pekárek.

Otázka dostupnosti zubní péče se v jednotlivých krajích liší. V Praze vychází na jednoho zubaře 750 obyvatel, ve Středočeském kraji už je to třikrát více. Regionální rozdíly jsou významně ovlivněny také migrací.

Zubní lékař zároveň může přestat ošetřovat pacienty, kteří neplní navržený individuální léčební postup: „Jestli já pacientovi řeknu, budete chodit dvakrát ročně v případě dětí nebo jedenkrát ročně na preventivní prohlídky. Má se udělat toto ošetření, pacient s tím souhlasí, ale vlastně se na to ošetření nedostaví, tak je podle zákona právem zubního lékaře přestat o tohoto pacienta pečovat.“

bizon_pepa ( 20. září 2023 21:32 )

Tak už víme proč je v ČR nedostatek zubařů. Protože nerozdavaji kartáčky zadarmo. Takové rozuzleni ksem nečekal.

bizon_pepa ( 20. září 2023 21:10 )

Ale, ale to ses nějak rozdováděl. Vím, že na silnicích jsou o několik světelných let před námi. Jak to vypadá u zubaře v Polsku nevím a od tebe se to evidentně nedozvím.

trintin ( 20. září 2023 20:46 )

Proč je v Česku nedostatek zubařů?? Přišel jsem o zubaře, VZP mi nabídla jednoho co vrtal za 900Kč. Potom vrtal za 1200Kč s tím, že chce 1800Kč, byla to prý velká díra. Dospěl jsem ke 3000Kč, ovšem za předpokladu, že před vrtáním zaplatím profilaktiku za 1700Kč, v profilaktice byl započten kartáček na zuby v ceně za 120Kč, co dodat?

bizon_pepa ( 20. září 2023 18:51 )

Nejsem si jist u nás lidi brečí, že nemůžou sehnat zubaře. Ale do vedlejšího města, kde zubař bere, se jim dojíždět nechce. Cca 30 km.

bizon_pepa ( 20. září 2023 18:50 )

Samozřejmě, ze mám pravdu. To o čem mluvíš ty jsou výjimky.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa