Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Co ohrožuje naše děti na internetu? Expert na hrozby varuje i před hrami zdarma

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
12. září 2023
15:20
Autor: Barbora Holá, pah - 
12. září 2023
14:30

Víte co, vaše děti dělají na síti? Jaké nebezpečí jim na internetu hrozí? Všeobecně se ví, že právě oni patří k těm nejohroženějším skupinám na internetu. Podle průzkumu ale rodiče kyberbezpečnost svých dětí velmi často podceňují. Sedm z 10 rodičů nechává své děti volně pohybovat se na internetu již v osmi letech. Je to příliš brzy? Jaká nebezpečí hrozí těm nejmenším na internetu a jak jim předcházet? Nejen na tyto otázky Barbory Holé v Epicentru odpovídal Michal Salát, ředitel průzkumu hrozeb společnosti Avast.

„Neexistuje nějaké specifické datum, specifický věk dítěte, tam bych odkázal spíše na odborníky z hlediska vývoje dětí," říká Salát. Každopádně však zdůrazňuje, že první kroky dětí na internetu by měly být pod dohledem rodičů. „Ty první kroky dětí by měly být hlídané a měly by být vedené k tomu, co vlastně na internetu hledají nebo co tam dělají," dodává.

Jistým kritériem může být minimální věk stanovený některými sociálními sítěmi, jako je Facebook, který povoluje registraci až od 13 let. „Děti jsou poměrně snadno ovlivnitelné a nerozumí ještě tomu, že všechno, co vidí na internetu, nemusí nutně být reálné,“ upozorňuje Salát. Influenceři často přikrášlují své životy, což může vést ke zkreslenému vnímání reality dětmi.

Klíčem k bezpečnému uvedení dětí na internet je komunikace a výchova. „Děti by nejdřív třeba s rodičem mohly koukat na nějaká naučná videa, třeba o zvířátkách a podobně a potom vlastně nějaké vzdělávací aktivity do školky nebo do školy," navrhuje Salát. Až potom by měly děti postupně rozšiřovat svůj virtuální obzor a učit se, jak funguje vyhledávání a další aspekty internetu.

Co se týče hrozeb na internetu, Salát varuje před malwarem, který se může dostat na počítač dítěte prostřednictvím her nebo jiných neoficiálních zdrojů. „Dítě, pokud si touží hru zahrát, protože ji mají třeba spolužáci, tak si vlastně tenhle crack stáhne a tím vlastně nakazí ten svůj počítač," vysvětluje Salát. To může mít negativní dopad nejen na dítě, ale i na celou rodinu, pokud sdílí počítač.

Dalším rizikem je phishing, kdy se útočníci snaží vylákat děti, aby poskytly své osobní údaje. „Tam ten problém bude větší ve starším věku, kdy už děti mají přístup k nějakým platebním kartám," varuje Salát.

I přesto, že digitální svět existuje již několik desetiletí, vzdělávání v oblasti kybernetické bezpečnosti je stále relativně novým konceptem. Jak zdůrazňuje Michal Salát: „Přestože už se jí věnujeme postupně, dekádu minimálně, tak je to pořád relativně nový obor a školství je relativně pomalé v té adaptaci těch nových předmětů nebo nových oborů, takže speciálně na těch nižších stupních, musí zasuplovat rodiče, ale určitě by stálo za to, aby takovéhle předměty do školy byly zařazeny."

krapotkin ( 12. září 2023 14:55 )

Nejvíc je ohrožuje hloupá vláda.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa