Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Advokátka Hrdá o znásilnění dětí: Případy ke zvracení! Proč je hranice bezbrannosti 5 let špatně?

Video se připravuje ...
Autor: Pavlína Horáková, vol - 
14. června 2023
05:00

Co všechno je znásilnění a jaké tresty jsou v jeho případě adekvátní? Nejen touto otázkou se nyní zabývá ministerstvo spravedlnosti. Kromě jiného navrhuje za sexuální trestné činy peněžité tresty. Budou dostačující? A kde přišel resort na kritizovanou hranici bezbrannosti dítěte do 5 let? Nejen na to jsme se v úterním Epicentru ptali advokátky specializující se na rodinné právo, sexualizované a domácí násilí a stalking, Lucie Hrdé.

Kritiku od minulého týdne sklízí věková hranice bezbrannosti u dětí.  Za bezbranné má být vždy považováno dítě do 5 let.

Pro děti nad stanovenou hranici by šlo nadále, tak jak je to dnes, o trestný čin pohlavního zneužívání. Mnozí považují hranici 5 let jako nízkou, například poslankyně Barbora Urbanová ze STAN chce prosadit zvýšení této hranice na 12 let, Michal Zuna z TOP 09 dokonce na 15 let.

Bezbrannost do 5 let? Velmi nízké, míní advokátka

„U starších dětí nad pět let by automaticky nešlo o pohlavní zneužití, ale muselo by se prokazovat, jestli se jedná o pohlavní zneužití nebo znásilnění,“ doplnila advokátka Hrdá, pro kterou je hranice bezbrannosti dítěte do pěti let spatně.

„Je to velmi nízké. Děti jsou velmi jednoduše manipulovatelné a navíc děti jsou vždycky v mocensky mnohem slabším postavení vůči staršímu člověku, (…) je velmi jednoduché donutit a zneužít dítě, ke kterému vystupujete z pozice moci a ta moc může pramenit z toho, že jste jeho rodič, ta moc může pramenit z toho, že jste o 20 let starší,“ popsala Hrdá nerovnou situaci, která se ale vztahuje i na náctileté. 

Případy ke zvracení

Dětem je podle zkušené advokátky jednoduché vysvětlit, že to, co dospělý koná, je pro něj správně.

„Do 10 let vnímají svět velmi egocentricky, mají pocit, že všechno se točí kolem nich a taky, že všechno je jejich chyba, proto si třeba myslí, že můžou za rozvod svých rodičů a podobně,“ popsala, jak jednoduše se dá dítě přesvědčit o tom, že si za to vlastně může samo a dodala: „Ti dospělí, kteří to dělají, jsou velmi vynalézaví v druzích a způsobech takové manipulace. A kdybych vám tady citovala věci ze svých rozsudků, tak se teda vaše čtenáři a posluchači na místě pozvracejí.“

Dlouhodobý nátlak a zneužívání v rodině

Upozornila také na to, že se často jedná o dlouhodobý manipulační nátlak a ne o nějaké přímé vyhrožování. „Vysvětlíte prostě jedenáctileté holce, jaká je nádherná, jak všichni ostatní, co si myslí, že je tlustá, jsou prostě hloupí, vždyť ty si bohyně a potom jí začnete nutit a ona se na vás stane závislou, na té potřebě lásky a to, že jí někdo chválí a to, že jí má někdo rád,“ popsala chování, které může vytvářet velkou psychickou závislost dítěte na svém zneuživateli.

„50 % zneuživatelů jsou otcové a dědové, z toho většina jsou otcové až 40 %, potom 20 %, jsou další rodina a příbuzní a dalších 20 % jsou lidi, které ta oběť zná, jako třeba učitelé, kamarádi, prostě někdo, kdo není jeho rodina, ale zná je,“ popsala Hrdá s tím, že jen 10 % zneuživatelů dětí jsou neznámí násilníci a bohužel k nejvíce zneužívání dochází v rodině.

new era ( 15. června 2023 11:07 )

🤦asi 🤦🤦

fido2 ( 14. června 2023 14:01 )

Asi taky zneužívá, tak se bojí.

new era ( 14. června 2023 10:44 )

Ty mas nejake divne priority - nedala rozhovor jako modelka ale jako pravnicka. Na vysvetlenou - vzhled neni v tomto pripade dulezity. Mimoto, mne pripada uplne normalni - ani nadherna ani skareda. Posli sem svoji fotku, estete.

Cetl jsi vubec ten clanek? 🙄🤦

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa