Je s podivem, že si přes dvě dekády ve středisku, do nějž docházejí především hoši, nikdo ničeho nevšimnul. „Obviněný se měl v rámci organizování aktivit a akcí tohoto oddílu dopouštět na vytipovaných nezletilých chlapcích ve věku od 10 až 15 let konání, značně zasahujícího do jejich sexuální identity,“ řekla policistka Soňa Štětínská.

Sexuální útoky měly podle policistky různé podoby. „Měly se stávat na zvláště zranitelných osobách při oddílem organizovaných akcích na několika místech našeho kraje, ale i v zahraničí, pravděpodobně již od roku 2000,“ potvrdila mluvčí.

Oběti promluvily

Oddíl totiž běžně organizuje tábory, při kterých byl vedoucí malým nedospělým účastníkům vzorem, a právě proto se dlouhá léta zdráhali o jeho pohlavním zneužívání promluvit. Zlomit by se to mohlo až nyní. Je dostatek svědků, kteří odpornosti zvráceného muže nahlásili. Ti, které přímo neznásilnil, přiznali, že je odměňoval dárky, někdy i vysoké hodnoty.

„Případ je mimořádně citlivý a nelze nyní předvídat jeho vývoj a rozsah. Kriminalisté, kteří případ dále vyšetřují, se obracejí na případné této oběti závažné trestné činnosti se žádostí o kontaktování linky 158 po celých 24 hodin,“ vyzvala Soňa Štětínská.

Z kluků vyrostli chlapi

Zkušení kriminalisté označují jednání sexuálního predátora v rouše oddílového vedoucího jako skryté, velmi osvícené, připravované a jasně cílené.

„Kriminalisté nemohou vyloučit, že uvedeného jednání se obviněný muž nedopouštěl i na nezletilých, kteří nemají spojitost s oddílem, nebo že se obdobného jednání mohly dopouštět v oddíle i jiné osoby,“ upozornila policistka.

Oběti svého oddílového vedoucího vyrostli z nezletilých hochů v dospělé muže. „V době spáchání skutků neuměli mnohdy rozpoznat, že se stali obětí závažné trestné činnosti. Muž se navíc s oběťmi znal, a svou úlohu mohl hrát předpokládaný nízký potenciál obrany na straně chlapců a důvěra v dospělého jakožto vzoru,“ popsala šokující poměry v oddíle.

Nebyl jediný

Není bez zajímavosti, že v nedávné době už soud potrestal dalšího vedoucího z BVÚ - Centra pro volný čas z.s. z Ostravy. „Kriminalisté vyšetřovali obdobnou trestnou činnost v tomto oddíle již v roce 2017 a pro zvlášť závažný zločin mravnostního charakteru byl pravomocně odsouzen jeden muž,“ potvrdila policistka Soňa Štětínská.

Máma a táta často nemají na děti tolik času, třeba i kvůli práci. „Je potřeba zopakovat, ať rodiče mluví s dívkami i chlapci na téma zneužívání, aby byli též vnímaví ke změnám chování dětí. Zájem projeví i třeba ověřením, od koho „cizího“ a za co dostává dárky. Při podezření z ohrožení dítěte neprodleně kontaktujte policisty,“ uvedla Soňa Štětínská.

VIDEO: Ukradené dětství Nataschy Kampuschové.

Video
Video se připravuje ...

Ukradené dětství Nataschy Kampuschové Videohub