Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Šéf Pedagogické komory: Vláda hodlá šetřit na dětech, je třeba se ozvat. Učitelé zvažují stávku

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
29. srpna 2023
15:33
Autor: pah - 
29. srpna 2023
14:20

34 žáků ve třídě, jedna toaleta pro 500 dětí či školky bez plotů  - to jsou jen některé obavy, které vzbuzuje nová hygienická vyhláška pro školy. Nedostatečné kapacity ve školách staví žáky, rodiče i učitele před problém, jehož řešení zatím nenabývá žádných konkrétních obrysů. Tlak na české učitele narůstá, jejich reálné platy klesají a podle prezidenta Pedagogické komory Radka Sárköziho jsou pedagogové i další pracovníci škol připraveni vstoupit do stávky. V pořadu Epicentrum mimo jiné varoval před zhoršující se situací českého školství.

Pedagogická komora zorganizovala mezi učiteli a dalšími pracovníky škol dotazníkové šetření k případné stávce učitelů.  Do šetření se zapojilo celkem 10 541 respondentů a vyhlášení stávkové pohotovosti podpořilo 92,9 % z nich. „Já si myslím, že nespokojenost učitelů stále narůstá, protože se mění spousta zákonů, vyhlášek a bohužel v neprospěch kvality školství a učitelé nemají jinou možnost, jak to dát najevo, protože vláda ani ministři moc se zástupci učitelů nejednají,“ vysvětluje Radek Sárközi současnou situaci. „V podstatě jsme byli donuceni k tomu, že asi v září vyhlásíme stávkovou pohotovost a tu podporuje přes 90 % učitelů. A pokud jednání nebudou úspěšná, tak by byla na přelomu září října možná stávka učitelů,“ upozornil prezident Pedagogické komory s tím, že by se podle jeho slov jednalo o stávku za kvalitní školství a za budoucnost téhle země, „protože vláda hodlá na dětech a na jejich vzdělání šetřit. Čeští pedagogové přitom naposledy stávkovali v roce 2019.

Podle Sárköziho má ministerstvo školství oproti letošku ve svém rezortu škrtat 27 miliard korun. „Vláda přitom slíbila, že školství bude její priorita a bohužel dělá pravý opak. Učitelé se teď museli třeba vypořádat s příchodem 50 000 žáků a dětí z Ukrajiny a nedostali za to vlastně nic navíc,“ vyjádřil své zklamání z nedostatečných kroků současné vlády. 

Za problematické vnímá pokles reálných platů učitelů. „Když si vezmeme platy učitelů v roce 2021, tak činily 120, 6 % průměrné mzdy v České republice a letos už je to jenom 117 % a když se podíváte na statistiky Českého statistického úřadu, tak školství je oblast, kde nejvíc klesly reálné mzdy loni i za letošní první čtvrtletí, takže se dá říct, že školství je úplně na posledním místě v prioritách téhle vlády. A je třeba se ozvat,“ shrnul Sárközi.

Šéf spolku Pedagogická komora očekává, že tento školní rok bude velice těžký: „Očekávám velký chaos a nejistotu. Není jasné, jestli se všechny změny stihnou, kdy se dostanou do praxe a do toho se má na školství šetřit vlastně nejvíc v historii, takže pro učitele to rozhodně bude těžký školní rok, pro ředitele taky, ale budou se snažit, jako vždycky, aby to nebylo poznat a aby jako žáci nedošli žádné újmy.“

Katy Fričová ( 30. srpna 2023 23:03 )

Tak po 5 letech studia VŠ je 15 tisíc opravdu ubohost...vlastně, to je pod nejnižší mzdou..
Takže? Jak je to doopravdy?

Katy Fričová ( 30. srpna 2023 22:59 )

Myslíte se, rozpočet školství se nekrátí o miliardy.

Katy Fričová ( 30. srpna 2023 22:57 )

Reálná mzda se snížila o 3,6%...
Tak to gratuluji, většině lidí klesla podstatně více!

Tomasj ( 29. srpna 2023 16:26 )

Učitel gymplu má plný pracovní úvazek 21 vyučovacích hodin týdně, 1VH =45 minut, odučí tedy necelých 16 hodin týdně, k tomu má na každou 1XH ve škole 1 placenou hodinu domácí přípravy. Rovné podmínky všem plný úvazek 16 hodin týdně na pracovišti a k tom 16 hodin týdně placená příprava doma. Takoví učitelé rutinéři si místo placené přípravy doma na hodinu užívají svých koníčků za peníze nás daňových poplatníků

Uživatel_5629124 ( 29. srpna 2023 16:15 )

Stávkovat? Že se nestydíte, lehkoživky!😡 To máte málo? Co takhle zkusit práci, to ne co?🤮😠😠😠

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa