Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Úděl ministra školství: Plaga a Gazdík o výzvách a povinnostech. A chvála i výtky pro končícího Balaše

Autor: vja - 
22. dubna 2023
05:00

Současný ministr školství Vladimír Balaš (STAN) skládá svou funkci. Blesk se dotázal jeho předchůdců Petra Gazdíka (STAN) a Roberta Plagy (ANO) na dosavadní působení končícího ministra i největší výzvy, které čekají jeho nástupce.

Bývalý ministr školství Petr Gazdík (STAN) hodnotí Balašovo působení veskrze pozitivně. „On nastoupil v nelehké době. Po mé rezignaci prostě začínalo evropské předsednictví. Nasedl do rozjetého vlaku. Vrcholila ukrajinská krize, bylo potřeba začlenit ukrajinské žáky k 1. září do škol a zvládnout to bez jakýchkoliv problémů,“ zhodnotil těžký úděl Balaše pro Blesk.

Končící ministr školství před sebou údajně měl nelehké období, které bylo způsobeno celou řadou faktorů. „Do toho změny ve vzdělávání a změny rámcových vzdělávacích programů. Opozice ve Sněmovně nás také nešetří. Prostě jedna mimořádná schůze za druhou neustále, takže je to obrovský výkon. Ono se to bohužel panu ministrovi podepsalo na zdraví, což je mně velmi líto, ale rozumím tomu, protože sám jsem v té roli byl a vím, že přestože jsem mladší člověk než on, tak místy jsem přemýšlel, jestli budu mít infarkt ještě dnes nebo za pár dnů,“ měl pochopení Gazdík.

Ministra Balaše by ve funkci měl nahradit jeho stranický kolega a momentální ministr pro evropské záležitosti Mikuláš Bek. Tomu Gazdík do funkce popřál zejména hodně štěstí ve snaze dostat české školství na úroveň, kterou by si zasloužilo v 21. století. „Já bych mu popřál, aby se mu podařilo české školství srovnat tak, aby bylo v souladu s dobou. Momentálně jsme ve fázi, kdy doba výrazně předbíhá vzdělávání, sám to vidím jako ředitel školy,“ sdělil Blesku.

Zároveň varoval před rychlým vývojem umělé inteligence. „Třeba umělá nteligence je v posledních týdnech obrovským problémem ve školách. A školy musí řešit, že nemají žádný návod, žádné právní předpisy, které by říkaly, jak s umělou inteligencí pracovat, kdy je nutno citovat, kdy je možno ji použít. Prostě ten technologický vývoj jde tak rychle dopředu, že nestíháme na věci reagovat. 67 % žáků, kteří nastoupili v září do prvních tříd, připravujeme na povolání, která ještě neexistují. Já bych popřál novému panu ministrovi, aby toto všechno se pokusil zvládnout a změnil vzdělávání tak, aby odpovídalo jednadvacátému století,“ nechal se slyšet Gazdík.

Plaga: Na ministerstvu byla stagnace

Za výborně zvládnuté předsednictví v rámci Rady EU Balaše pochválil i jeho další předchůdce Robert Plaga (dřive ANO). Ve výsledku však byl o něco kritičtější. „Já musím říct, že výborně zvládl předsednictví. Ale jinak se mu bohužel nepodařilo nic prosadit. Teď myslím rozpočtové otázky a bohužel v těch rozběhnutých projektech ještě za mého působení v agendě modernizace českého školství, strategie 2030+, tak to ty projekty neposunul. To znamená, že tam byla taková stagnace na ministerstvu, což je bohužel škoda,“ postěžoval si Plaga.

Nový ministr školství by podle Plagy měl být schopen naslouchat a být tvrdým vyjednavačem ve vládě. „Všechny strany mají ve svých programech školství jako prioritu. Je to nesmírně těžký boj na vládě, a pokud nebude tvrdý v rozpočtových vyjednáváních a neústupný, tak nic zásadního v agendě neprosadí. O ty peníze tam jde,“ upozornil.

Největší výzvy pro nového ministra školství jsou prý jednoznačně těsně spjaté s rozpočtem. „To, že je těžká ekonomická situace, to samozřejmě každý z nás vnímá, ale pokud se vláda zavázala, pokud chceme být zemí budoucnosti, navýšení těch prostředků je naprosto zásadní pro nového ministra. To znamená uhájení rozpočtu jak pro vysoké školy, tak ale i regionální školství,“ zmínil nutnost tvrdého vyjednávání Plaga.

Podobně jako Gazdík zmínil Plaga i nutnost vývoje českého školství, který by odpovídal dnešním měřítkům. „Druhá věc se týká samotné modernizace vzdělávání. Tam je potřeba, aby to, co vzniklo jako dokument strategie 2030+, bylo nadále realizováno. Řada z těch projektů je rozběhnutá a je potřeba je nasadit do té praxe. Ať se jedná o střední článek podpory školám nebo o tu modernizaci obsahu vzdělávání. Projekt, který jsme započali a který je potřeba rozšířit dál, je Dějepis +, to znamená výuka moderních dějin,“ načrtl možný vývoj školství.

Nový ministr by pak měl prý ihned napřít veškerou sílu k revizi obsahu vzdělávání. „Tam se bohužel rok přešlapuje na místě a skutečně to je asi to hlavní. Kromě rozpočtu, kde nový ministr musí aktivizovat ministerstvo, by se měl okamžitě napřít k cíli, aby tohle rychle posunul dál,“ uvedl pro Blesk exministr Plaga. Novému ministrovi pak ke vstupu do funkce popřál pevné nervy a především sílu v nelehkých rozpočtových vyjednáváních.

Video  Ministr školství Balaš v Blesku: Jak řešit problém s dětmi Ukrajinců v novém školním roce? 
Video se připravuje ...

nespokojeny ( 23. dubna 2023 18:26 )

Je to "Zlíňák", tím je to dáno. Ve Zlíně "vymysleli" STAN.
V Brně Fialu, Blažka, Válka ,Hladíka, Beka.... a Praha je za blbce.

LuCo ( 23. dubna 2023 10:10 )

Gazdík už zase vylezl z kánálu a hamba už ho asi přestasla fackovat! Nezničitelný jako tasem­nice!­!Pěti­žumpo­vý Kejvač hlavou jako Zdechovský!!!

JaNat ( 22. dubna 2023 15:36 )

Zkus týden vyučovat, pak uvidíš co je to za drama. Drzé děti, uječené, které si myslí, že smí všechno a rodiče je v tom ještě podporují. Jejim ratolestem se už nesmí dát ani trest něco 100 x napsat.

nadčasový MP ( 22. dubna 2023 09:29 )

Jak píšu, protože utajit a potlačit pravdu. Z nějakého důvodu (také nevím, co tím sleduji) je v kurzu tvrdit, že jsme všichni stejní. Prý byli utlacovani, ted je zvyhodnuji?

defakto ( 22. dubna 2023 09:23 )

... Gazdík ted dělá ředitele nějakého gymnázia , to je ten zmetek který tvrdil že nezná podvodníka Rédla a nakonec se zjistilo , že spolu jezdili na dovolenou.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa