Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Ministr školství Balaš končí kvůli zdraví, potíže má po těžkém covidu. Beka čeká ve vládě přesun

Aktualizováno -
21. dubna 2023
07:09
Autor: ČTK, simao - 
20. dubna 2023
16:10

Ministr školství Vladimír Balaš (STAN) skončí ve funkci, a to na vlastní žádost, uvedla ve čtvrtek Česká televize. Důvodem jsou zdravotní potíže. Balaš ve funkci nahradil Petra Gazdíka (STAN), který odešel z ministerstva v souvislosti s kauzou Dozimetr. Vicepremiér a šéf STAN Vít Rakušan podle Deníku N už má za Balaše náhradu – Balaše nahradí jiný člen vlády, Mikuláš Bek, v současnosti ministr pro evropské záležitosti. A toho nahradí náměstek ministra zahraničí Martin Dvořák.

Ministr školství Vladimír Balaš odejde na vlastní žádost z vlády. Balaš sdělil ČTK, že má zdravotní problémy. Rezignaci ještě projedná vedení STAN.

„Prostřednictvím předsedy STAN Víta Rakušana jsem dnes požádal předsednictvo STAN o uvolnění z funkce,“ uvedl dnes Balaš pro ČTK.

Rakušan o tom podle něj bude neprodleně informovat premiéra Petra Fialu (ODS). „Důvodem jsou zdravotní problémy dlouhodobějšího rázu, které mi bohužel v posledních týdnech nedovolovaly se věnovat agendě ministra školství tak, jak bych sám chtěl,“ zdůvodnil svůj odchod ministr.

Balaš má problémy po covidu

Balaše jmenoval do funkce 29. června 2022 tehdejší prezident Miloš Zeman – od července. Ústavní právník Balaš působil tehdy jako poslanec STAN. Balaš vystřídal v ministerském křesle Petra Gazdíka (STAN), který podal ke konci června 2022 rezignaci kvůli svým kontaktům s obviněným podnikatelem Michalem Redlem z kauzy Dozimetr.

Ohledně zdraví Balaš nyní pro Seznam Zprávy uvedl, že prodělal onemocnění covid-19 a následně trpí přetrvávajícími zdravotními problémy. Poslanecký mandát si zatím ponechá. O dalším postupu se rozhodne v září, kdy bude podle ministra jasněji v otázce jeho zdravotních potíží, které blíže nespecifikoval.

Balaš řekl serveru, že o odchodu z funkce uvažoval už od začátku roku. „Měl jsem covid, který neprobíhal úplně jednoduše, a mám teď zdravotní problém, který přetrvává. Ten problém je sice pod kontrolou, ale jasněji bude v září,“ uvedl ministr. „Cítím se vyčerpaný a potřebuji se dát zdravotně dohromady. A resort školství potřebuje opravdu velké nasazení. Nejsem si jistý, že bych tu energii měl,“ doplnil.

O tom, že by odešel také ze Sněmovny, zatím neuvažuje. „Musím říct, že práce ministra je opravdu výrazně fyzicky náročnější než práce poslance,“ řekl serveru. „Ale uvidíme v září, jak se dám dohromady,“ dodal.

Bek místo Balaše?

Balaše by nyní měl nahradit Mikuláš Bek, někdejší rektor Masarykovy univerzity, senátor a v současnosti ministr pro evropské záležitosti.

„Návrh předsednictva, který až příští týden bude potvrzovat Celostátní výbor, je Mikuláš Bek. Místo něj na ‚Evropu‘ navrhnou Martina Dvořáka,“ vzkázal přes Deník N Rakušan.

„Předsednictvo hnutí STAN mě dnes navrhlo do pozice ministra školství, mládeže a tělovýchovy. Tuto nominaci jsem přijal,“ vzkázal Bek na twitteru.

„Na předsednictvu jsem ho dokonce navrhl já a můj návrh byl velmi pozitivně přijat. Neumím si představit nikoho kompetentnějšího v téhle oblasti. Dlouhodobě se zabývá koncepcí vzdělávání a sdílíme stejné názory,“ řekl k tomu Seznam Zprávám Balaš.

Dvořák, který se má stát ministrem pro evropské záležitosti namísto Beka, je v současnosti náměstkem ministra zahraničí. Je členem STAN, v minulosti byl primátorem Hradce Králové, působil však i v diplomatických službách v Kosovu či Iráku.

Nominaci na ministerský post potvrdil Dvořák po příletu ze zahraničí. „Ano, přijal jsem nabídku na nominaci na ministra EU záležitostí,“ uvedl na twitteru. Informaci o nominaci podle něj dodá vládní hnutí STAN. Dvořák zároveň poděkoval dosavadnímu ministrovi Bekovi i končícímu šéfovi resortu školství Balašovi za jejich práci.

Pavel probere změnu s Fialou

K odchodu ministra školství Balaše se na tiskovce v Bruselu stručně vyjádřil prezident Petr Pavel. Uvedl, že je o situaci informován, bude o ní mluvit i s premiérem Fialou a výměna je podle něj čistě v působnosti předsedy vlády.

„Samozřejmě očekávám, že až se vrátí premiér ze své zahraniční cesty, tak se o tom budeme bavit blíž,„ vzkázal Pavel.

Mikuláš Bek: Přesun mezi resorty

  • Datum a místo narození: 22. dubna 1964, Šternberk
  • Vzdělání: vystudoval hudební vědu na Filozofické fakultě Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Brně (nyní Masarykova univerzita; 1986, titul PhDr.), později absolvoval doktorské studium hudební vědy na Univerzitě Karlově v Praze (1995, Ph.D.) a v roce 2004 byl habilitován na Masarykově univerzitě pro obor muzikologie
  • Senátor za obvod č. 59 (Brno-město, od 2018)
  • Od 17. prosince 2021 ministr pro evropské záležitosti.
  • V letech 2011 až 2019 byl rektorem Masarykovy univerzity. V čele Masarykovy univerzity vystřídal Petra Fialu (ODS), který školu vedl mezi roky 2004 a 2011.
  • Nestraník, před listopadem 1989 byl kandidátem na členství v KSČ. V roce 1988 se stal kandidátem KSČ, v listopadu 1989 ale kandidaturu zrušil, když se stal jedním ze zakladatelů stávkového výboru na Filozofické fakultě UK.
  • Je podruhé ženatý.
  • Jako šéf druhé největší vysoké školy v ČR vzbudil pozornost, když jej prezident Miloš Zeman přestal zvát na oslavy státního svátku 28. října na Pražský hrad. Důvodem bylo nejspíš to, že Bek před sněmovními volbami v roce 2013 odmítl vystoupení hlavy státu v prostorách Masarykovy univerzity. Bek přitom nebyl jediným, kdo na oslavy v rozporu s tradicí nedostával pozvánky, podobně se Hrad zachoval kvůli jinému sporu i vůči rektorovi Jihočeské univerzity Liboru Grubhofferovi.
  • Tyto prezidentovy kroky vedly k neúčasti i některých dalších rektorů, celá situace s nepozváním se několikrát opakovala.
  • V roce 2018 pak Bek jako rektor sice dostal od šéfa Sněmovny Radka Vondráčka (ANO) telefonické pozvání na druhou inauguraci prezidenta Miloše Zemana, odmítl ale přijít.
  • Je členem vědeckých rad několika univerzit a řady dalších odborných institucí a autorem či spoluautorem několika desítek odborných publikací z oboru muzikologie. Byl také místopředsedou České konference rektorů pro vzdělávání.
  • Do politiky se aktivně zapojil v roce 2018, když byl jako nestraník s podporou ODS, TOP 09, Zelených a STAN zvolen senátorem za volební obvod Brno-město.
  • „Nevedli jsme žádnou debatu o personáliích a osobních vztazích, to nebylo téma našeho rozhovoru,“ řekl Bek před svým jmenováním ministrem pro evropské záležitosti po schůzce se Zemanem. O Bekovi se spekulovalo, že by mohl být s budoucím ministrem zahraničí jedním z těch, které by mohl Zeman „vetovat“. Bek po schůzce se Zemanem řekl, že vedli nekonfliktní diskusi o problematice českého předsednictví v Evropské unii.

Odcházející Balaš: Z poslance ministrem

  • Datum a místo narození: 20. dubna 1959, Prostějov
  • Vzdělání: absolvoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy (1982), má na kontě řadu zahraničních studijních pobytů; během působení v Ústavu státu a práva Akademie věd ČR (dříve Československá akademie věd) se stal kandidátem věd, jako pedagog dosáhl hodnosti docenta
  • Poslancem se stal v říjnu 2021. Jako člen STAN byl do Sněmovny zvolen Praze díky preferenčním hlasům.
  • Uznávaný odborník na ústavní a mezinárodní právo nejprve pracoval na tehdejší okresní prokuratuře na Praze-západ, v roce 1984 nastoupil do Ústavu státu a práva, kde začínal jako stážista, později se stal interním aspirantem a později vědeckým pracovníkem, od poloviny 90. let do roku 2002 byl jeho ředitelem
  • Jako pedagog působil na UK, Jihočeské univerzitě nebo Západočeské univerzitě v Plzni, kde stál u zrodu tamní právnické fakulty a byl jejím prvním děkanem (1993 až 1999)
  • V 90. letech byl jako nestraník za ODS zvolen do zastupitelstva Plzně; v roce 2014 kandidoval v Praze 5 do Senátu za TOP 09 a STAN, nepostoupil do druhého kola
  • Ženatý, má dva dospělé syny
  • V roce 2003 prezident Václav Klaus nominoval Balaše, tehdy šéfa jeho poradního týmu, na člena Ústavního soudu, senátoři s tím ale nesouhlasili. Zazněly při tom například pochybnosti o jeho účasti v kauze Investiční a poštovní banky. Vladimír Balaš jakékoli spojení s manažery zkrachovalé banky popřel.

Video  Ministr školství Balaš v Blesku: Jak řešit problém s dětmi Ukrajinců v novém školním roce. 
Video se připravuje ...

 

jajas ( 21. dubna 2023 08:28 )

Tak hlavně, že se dnes bude schvalovat navýšení platů pedagogů na 130% průměrné mzdy....to vypadá, že jsou nejdůležitější profese v česku...., kteří by bez zvýšení platu uhynuli....na rozdíl od jiných profesí...

UFO1 ( 21. dubna 2023 04:46 )

UFO1 ( 21. dubna 2023 04:44 )

Ze stavu školství je zdravotně zle nejen ministrovi,ale i mnoha žákům a studentům, výuka je bezbřehá nuda,kdy učitel zapíná instruktážní videa a sám brouzdá si po mobilu a plat mu běží,OSTUDNé.....

Jirik-ta ( 20. dubna 2023 22:25 )

Jirik-ta ( 20. dubna 2023 22:24 )

no právě

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa