Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Seriál o Kuřimské kauze? Režisér a porotce z Varů vzkazuje: Je to citlivá věc! Co chystá dál?

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
7. července 2023
15:00
Autor: Pavlína Horáková - 
7. července 2023
14:25

Svůj první film natočil ve třinácti letech a nyní sbírá jedno ocenění za druhým. Na Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech letos usedl do poroty hlavní soutěže. Slovinský režisér Olmo Omerzu, který ale vystudoval české FAMU, připravuje nový celovečerní film s Martinem Pechlátem a seriál, který by měl zpracovávat tzv. Kuřimskou kauzu z roku 2007.

Tato kontroverzní kauza, týkající se týrání dvou chlapců odhaleného pomocí chůvičky souseda a její komplikovaná síť lží a intrik, otřásla nejen Českem, ale šokovala za hranicemi naší země.

Omerzu potvrdil, že projekt momentálně prochází složitým procesem řešení a zatím není ve fázi natáčení: „Je to trochu složitější situace, a jakožto ne-producent nemohu příliš hovořit o detailních informacích,„ sdělil režisér.

Omerzu byl v době odhalení tohoto šokujícího týrání ještě studentem na pražské FAMU: „Spousta lidí z FAMU se inspirovala touto kauzou a psala scénáře, vznikl dokonce i komiks inspirovaný tímto případem.“

Omerzu vysvětlil, jak se k tomuto seriálu dostal: „Byl jsem k tomu osloven projektově, nebyl to původně můj nápad, že bych to chtěl dělat jako seriál, ale ten první impuls byl, že chci porozumět nejenom té kauze, ale hlavně všem těm postavám. Pro mě jako režiséra jsou zajímavé příběhy, které jsou složité a ve kterých hledám pochopení pro lidské chování a motivace.“

Porota MFF Karlovy Vary v roce 2018 udělila Olmo Omerzovi za snímek Všechno bude cenu za režii. Před dvěma lety festival ovládl jeho film Atlas ptáků s Miroslavem Donutilem v hlavní roli a nyní usedl do hlavní poroty festivalu po boku například americké herečky Patricie Clarksson.

Kromě povídání o festivalovém dění, také v Epicentru prozradil podrobnosti o svém připravovaném filmu „Nevděčné bytosti“. „Natáčení začíná na podzim a bude se odehrávat na chorvatském ostrově Piljašat a v Brně. Je to zvláštní rodinný příběh o otci, který se snaží znovu sestavit svou rodinu se dvěma pubertálními dětmi u moře po rozvodu,„ popsal Omerzu.

Film bude podle jeho slov kombinovat tragické a komediální prvky.  Režisér také prozradil obsazení: „Hlavní roli otce ztvární Martin Pechlát a zpět na české filmové plátno se vrátí Barbora Bobuľová, která v posledních 20 letech působila zejména v Itálii.“

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa