Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Dermatoložka o opalování. Za jak dlouho získáme denní dávku vitaminu D?

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
15. června 2023
15:27
Autor: Pavlína Horáková, vol - 
15. června 2023
14:29

Tři miliony lidí jsou podle Světové zdravotnické organizace (WHO) každoročně diagnostikováni rakovinou kůže. Ta patří v dnešní době k nejčastějším nádorovým onemocněním na světě a její zhoubná forma je jedním z nejagresivnějších druhů rakoviny. Včasné odhalení je často tím hlavním rozhodujícím faktorem pro přežití. Jak rozpoznat příznaky a varovné signály? Jak dlouho je bezpečné pobývat na slunci a jak se nejlépe chránit? O tom bude v dnešním Epicentru hovořit Jana Třešňák Hercogová, předsedkyně České akademie dermatovenerologie a emeritní přednostka kožní kliniky 2. LF Univerzity Karlovy. Vysíláme v 15:00.

„Dá se říct, že pokud jsem tmavý fototyp, mám tmavou pleť, hnědé oči, když jdu na sluníčko, okamžitě se nespálím, tak je taková relativně bezpečná doba na sluníčku zhruba čtvrt hodiny,“ odhaduje lékařka s tím, že opalování všeobecně zdravé není.

Častým protiargumentem k tomuto názoru je získávání vitaminu D: „Je to asi tak, že ho samozřejmě potřebujeme, potřebujeme tedy tu fyziologickou denní dávku vitaminu D. Ta ale vznikne tím, že vystavíme oblast obličeje slunci na deset minut denně. Není tedy potřeba kvůli tomu vystavovat tělo celý den ultrafialovému záření,“ reaguje Herzogová.

A jak nás tedy před rizikem spálení, v horším případě před rakovinou kůže, chrání opalovací krémy? „Když budu chtít ošetřit kůži celého kožního povrchu dospělého člověka, potřebuji 30 gramů, aby to množství bylo dostatečné,“ upozorňuje lékařka s tím, že je to mnohdy polovina balení. 

„Výše SPF záleží právě na fototypu člověka, který by měl každý znát. Ten vám určí dermatolog. Jestliže jsme v České republice a budeme běžně chodit po ulici, tak na běžné denní nošení určitě stačí na obličej SPF 10–20. Ale něco jiného už je, jestliže půjdu třeba hrát na celý den beach volejbal, potom je opravdu potřeba aplikovat ty nejvyšší ochranné faktory,“ dodává.

y1xcvbnm ( 15. června 2023 15:35 )

Na dermatoložku má dost otřesnou pleť

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa