Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Změny v povinné školní docházce: Načasování není šťastné, říká šéf odborů Dobšík

Video se připravuje ...
Autor: vol, lig - 
2. června 2023
06:00

Větší míra všeobecného vzdělání, uvolnění přeplněných kapacit mateřských škol a hlavně menší podíl těch, kteří končí se základním vzděláním. S vidinou těchto cílů zvažuje ministr školství Mikuláš Bek prodloužení povinné školní docházky zahrnující osm ročníků základního a dva ročníky středního vzdělání. Záměr, se kterým už v březnu přišla poslankyně Renáta Zajíčková (ODS), komentoval v Epicentru Blesku předseda Českomoravského odborového svazu pracovníků školství František Dobšík.

„Vyvolá úsměv, že v podstatě nemáme kapacity a chceme to ještě jakoby administrativním zrušením jednoho ročníku na základní škole prohloubit,“ říká Dobšík konkrétně k části návrhu o zkrácení základního vzdělání ve spojitosti s nedostatkem míst na středních školách.

„Jednak bychom se měli poučit z minula, protože to tady už bylo. Takže bychom se měli zamyslet, proč se to zrušilo na začátku devadesátých let. A druhá věc je načasování. Máme za sebou covid, máme za sebou vlnu ukrajinských dětí, inkluzi, která taky nějakým způsobem školy zasáhla a není vnímána úplně stoprocentně, máme před sebou revizi vzdělávacích programů a do toho přichází tady ty silné ročníky,“ hodnotí záměr šéf školských odborů.

„Měli jsme možnost už s paní poslankyní Zajíčkovou o tom vést jakousi prvotní komunikaci a věřím tomu, že bude pokračovat. Ale zatím je ten názor v obecné rovině takový, že není úplně šťastná doba, kdy s něčím takovým přicházet,“ dodává.

 

paralenka ( 2. června 2023 09:17 )

VYjádření ČŠI - "Nicméně využívání domácích úkolů jako pedagogického nástroje je bezpochyby plně v souladu se školským zákonem" . Takže ano, budou dál. A s tou angličtinou se netrapte, mrňousové ji vstřebávají lehčeji než ti starší. Samozřejmě jen slovem, nikoliv písmem. Vás ještě něco v našem školství překvapuje? Mě už dávno ne!

paralenka ( 2. června 2023 09:07 )

Další akademik inovátor??? Ostatně 22 ministrů školství za existence ČR cosi vypovídá! To už tu bylo a vydrželo to pár let, stejně jako jedenáctiletky! A co s těmi, co odcházeli v 15 letech pracovat, protože nebyli studijně nadaní a hlavně už si chtěli vydělávat? Ve 14 je ovšem nikde nevezmou, do patnácti si podle zákona ani neškrtnou! Kde vezmou místa pro ty povinně mířící na střední školy, je zatím v hlubokém utajení . Co z Brna pochází, je vždy pořádný veletoč, nemáte na skladě politiky odjinud???

Yarda ( 2. června 2023 07:46 )

Ale pan ministr by si chtěl prosadit svou reformu školství a přes to asi vlak nejede.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa