Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Šéf svazu pekařů: Rohlík za 2,90 Kč je cena z devadesátek! Zdražili jsme méně, než Poláci

Video se připravuje ...
Autor: Pavlína Horáková - 
23. května 2023
05:00

„My se snažíme k tomu dlouhodobě přistupovat férově,“ uvedl v pondělním Epicentru Blesk Zpráv výkonný ředitel Svazu pekařů a cukrářů. „ Uvědomujeme si, že chléb, potažmo pečivo je ta nejzákladnější potravina, která dopadá na sociálně nejslabší vrstvy a tam skutečně není moc velký prostor pro experimenty s cenami,“ vysvětlil jeden z důvodů, proč i když svazové pekárny vykazují ziskovost pouhých 0,22%, tak své výrobky zdražují jen velmi pomalu.

Velkou roli podle Hlavatého také hraje velká diverzifikace českého pekárenského průmyslu. „My tady máme sice jednoho velkého hegemona, který má velký podíl na trhu, ale ten má stále pouze 30 %, a abychom napočítali 50 % trhu, tak už se musí domluvit nějakých 60, 70 subjektů, což je poměrně velké množství,“ vysvětlil Hlavatý.

Naproti tomu jsou největšími odběrateli jejich zboží obchodní řetězce. „Těch je 34 na trhu a samozřejmě jejich tlak vůči nám je výrazně vyšší a dlouhodobý. Posledních 10 let jsou pekaři pod velkým tlakem obchodních řetězců na nízké dodavatelské ceny, a to je důvod toho, že se v České republice posledních 10 let až do loňského roku  ceny téměř nehýbaly,“ poukázal například na stagnaci cen rohlíků.

Rohlík z devadesátek

 „My jsme teď v situaci, kdy si stěžujeme, že rohlík stojí dvě koruny padesát, nebo dvě devadesát v obchodech, ale to je cena, která tady byla v roce 1997. Od té doby šla mírně dolů, pak stagnovala a my jsme se vrátili na cenu v devadesátých let,“ popsal vývoj cen pečiva a doplnil, že při srovnání tehdejších a nynějších platů, je evidentní, že si můžeme koupit mnohem více pečiva než před dvaceti lety.   

„Máme jedno z nejlevnějších pečiv v Evropské Unii,“ upozornil ve studiu Blesku. „My jsme na procenta zdražili výrazně méně než veškeré okolní státy. Zdražili jsme méně než Poláci, zdražili jsme méně než Slováci, zdražili jsme výrazně méně než Maďaři, zdražili jsme zhruba jako průměr Rakouska a Německa a oni měli výchozí ceny dva a půl krát až třikrát vyšší, než jsme měli my,“ popsal, jak si Česko v tomto ohledu vede ve srovnání s ostatními zeměmi EU

diskutujici ( 23. května 2023 09:52 )

Nevím, kde berete to, že v devedesátkách stál rohlík 1.90.
Koukám na web a loni v lednu se psalo:
"..Rohlík prolomil psychologickou cenovou hranici. Stojí už víc než dvě koruny. Jakých dalších potravin se dotýká zdražování?.." A je pravdou, že ta cena v některých obchodech byla už tak o rok dříve.
Ve 2011 rohlík 1.90,- a houska 2.90.

Dagmar Andersova ( 23. května 2023 07:10 )

Zvýšit daně bohatým, rohlík za korunu.

Dagmar Andersova ( 23. května 2023 07:01 )

Nekupovat

krapotkin ( 23. května 2023 06:35 )

Šéfíků pekařů kecáš. V devadesátkách stál rohlík mavimálně 1,90 Kč. Od té doby jen kradete. Kakám na vaše nepoživatelné rohlíky.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa