Pátek 3. května 2024
Svátek slaví Alexej, zítra Květoslav
Oblačno 22°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Šéfka potravinářů o vysokých cenách jídla. Kdy se dočkáme zlevnění?

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
3. dubna 2023
15:33
Autor: Pavlína Horáková, lig, vja - 
3. dubna 2023
14:00

Více kontrol cen potravin u výrobců, zpracovatelů i prodejců – to nařídil stát s tím, že chce zajistit, aby se do cenovek promítly levnější energie nebo pohonné hmoty. Ceny potravin jsou u nás totiž jedním z nejvýznamnějších faktorů vysoké inflace. Proč jsou potraviny u nás dražší než u sousedů? Kdo na vysokých cenách vydělává a kdy se dočkáme výraznějšího zlevnění? Nejen o tom bude v dnešním Epicentru hovořit prezidentka Potravinářské komory Dana Večeřová. Vysíláme v 15:00.

Přestože skutečně výrazné zdražení jsme zažili až během minulého roku, vstupní ceny zaznamenaly nárůst již v období koronavirové pandemie. „Za prvé se omezila v době covidu logistika. To znamená, že se třeba docházela řada obalů, protože obaly se většinou vyrábí bohužel v zahraničí, nikoliv u nás. To znamená, že už tehdy - někdy v roce 2021 a na začátku roku 2022 začaly chodit našim výrobcům dopisy od jejich dodavatelů zahraničních obalů, že zvedají ceny o 30-50 %,“ vysvětlila Večeřová jeden z důvodů vysokých cen.

Další ránou pro české výrobce potravin pak byl i krach dodavatele energií Bohemia Energy. „My jsme měli spoustu zejména těch menších a středních podniků, které byly u Bohemia Energy, takže najednou se ocitli ve vzduchoprázdnu. Nikdo s nimi nechtěl uzavírat dlouhodobé smlouvy, takže museli nakupovat elektřinou a plyn na spotu,“ dodala s tím, že ceny energií vystřelily pak zejména po začátku ruské invaze na Ukrajinu.

Posledním výrazným faktorem růstu ceny potravin pak byly i náklady na nevyhnutelné zvýšení  mezd zaměstnanců spojené s postupující inflací. „Jak postupovala inflace, zvedaly se i mzdy pracovníků. To není žádná jednoduchá záležitost na výrobu, takže musíte ty platy zvednout. Takže vlastně ta surovina šla nahoru, setkaly se snad všechny negativní faktory, které se mohly setkat a výsledkem je tedy ta enormní cena potravin,“ shrnula důvody zdražení prezidentka Potravinářské komory ČR.

Přestože náklady na energie poslední dobou klesají, bude trvat nejspíš poměrně dlouhou dobu, než se dostaneme na cenovou hladinu z roku 2019. „Ty zastropované ceny jsou čtyřikrát vyšší, než byly a neklesají zas takovým tempem. Jak ceny elektřiny budou klesat, tak se to určitě projeví v cenách potravin. Nicméně je potřeba si uvědomit, že tam je nějaký náběh, aby vlastně vám ta cena zlevňovala, protože ty náklady mají nějakou perzistenci,“ upozornila Večeřová. Důvodem pomalého narovnávání cen jsou pak i vyjednávací lhůty na ceny s řetězci. „Spotřebitelé čekají na to, že když někdo oznámí, že je schopen tu cenu stabilizovat nebo nezvedat, tak se to projeví vlastně až za tři měsíce,“ doplnila.

Ke zlevnění určitých druhů potravin by však v dohledné době dojít mělo, půjde pak pravděpodobně zejména o sezónní zboží jako zelenina ovoce či mléčné výrobky. „Ve chvíli, když se dostane do obchodů česká produkce, tak ta je za prvé kvalitnější a za druhé samozřejmě levnější, protože tam odpadají třeba ty různé náklady i na logistiku,“ vysvětlila pro Blesk Večeřová. U ovoce a zeleniny přijde zlevnění nejdříve, začátkem podzimu by pak mohla klesnout i cena produktů, k jejichž výrobě je zapotřebí pšenice.

Zároveň klesá pomalu i cena mléka a tím pádem lze očekávat v dohledné době i nižší ceny mléčných výrobků. „I to se samozřejmě pak projeví v tom objemu. Určitě se můžeme bavit o tom, že v té polovině roku se nějakým způsobem to projeví,“ míní Večeřová.

 

Uživatel_5522193 ( 3. dubna 2023 17:48 )

Ano úplně přesně tak to je,nikdy nezlevni,napakují se všechny tyhle hyeny, protože se to nikoho z nich netýká, mají plné krky 😥

trintin ( 3. dubna 2023 16:31 )

Všichni důchodci přišli měsíčně o 1000Kč. Seberete všem zaměstnancům z výplaty měsíčně 1000Kč? Ceny potravin půjdou dolů.

verka1 ( 3. dubna 2023 15:15 )

Zlevnění? Kvůli drahote se zvýšil důchod a tak když jde cena jídla, energie dolů, tak důchod neuberou. No to zvýší daně. Daně už dolu nepujdou.

trintin ( 3. dubna 2023 14:49 )

Kdy se dočkáme zlevnění?? V Česku platí: "až naprší a uschne".

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa