Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Ovčáček pro Blesk o odstupném a konci Zemana. Co prozradil o vyženěném synovi?

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
8. března 2023
15:48
Autor: Markéta Volfová - 
8. března 2023
14:19

S prezidentem Milošem Zemanem na Hradě končí i mluvčí Jiří Ovčáček, který byl ve středu 8. března, tedy právě v poslední Zemanův den ve funkci, hostem pořadu Epicentrum na Blesk.cz. Jaké odstupné si odnáší? Co řekl o loučení s Hradem a co nového prozradil o své rodině včetně vyženěného syna? Sledujte od 15:00 Ovčáčkův rozhovor pro Blesk.

Po devíti letech a třech měsících odchází z Hradu i mluvčí Jiří Ovčáček. V Epicentru Blesk Zpráv přiznal, že po dohodě si odnese drobné odstupné a do konce měsíce bude na překážkách. Prozradil jaké má plány do budoucna, jak bude i nadále pomáhat Miloši Zemanovi i co ho v současné době zajímá více než politické dění.

„Nebude mi smutno, rád budu vzpomínat,“ popsal pocity doprovázející jeho odchod z funkce mluvčího prezidenta. „Neodcházím s nějakým smutkem nebo s nějakou velkou nostalgií. Víte, devět let a tři měsíce, to je takřka 10 let na jednom pracovním místě, to je v dnešní době docela dlouhá doba a myslím si, že vše bylo naplněno měrou vrchovatou,“ zhodnotil situaci Jiří Ovčáček, který si pochvaloval spolupráci s týmem Petra Pavla. „Ten přechod nebo to předání úřadu je velmi kultivované, je velmi přátelské a řekl bych velmi na profesionální bázi, takže jsem velmi příjemně překvapený,“ dodal.

Ovčáček odchází dohodou, která vznikla po domluvě jak s novým, tak starým vedením Hradu. „Nebavíme se tady o nějakých velkých počtech platů, jak bývávalo kdysi zvykem. Očekávám nějaké drobné odstupné v porovnání třeba s odstupnými ve výši pěti nebo šesti platů, budeme se pohybovat ve výši jednoho nebo dvou platů,“ přiznal končící mluvčí Miloše Zemana. Ovčáček bude do konce března na tzv. překážkách. Přesto je podle svých slov novému týmu Petra Pavla připraven s čímkoliv pomoci, či poradit.  

Pana prezidenta neopouštím

O svých plánech do budoucna prozradil jen to, že se rozhodně nechystá stát nějakým dalším tiskovým mluvčím a chtěl by se věnovat práci v soukromém sektoru. „Jsou různé nabídky. Tím kritériem pro mě je, aby to nebyla činnost, která by znamenala veřejně vystupovat.“ Jeho spolupráce s Milošem Zemanem nekončí: „Je pravdou, že je dohoda, že budu pomáhat panu prezidentovi s mediálními záležitostmi i do budoucna, ale to není záležitost honorovaná nebo nějakým způsobem formalizovaná. To bude platit a budu se snažit v tomto směru pomáhat třeba s organizací rozhovorů (…) jinými slovy řečeno, pana prezidenta neopouštím. Jako přátelé. Budeme určitě v kontaktu. A to bude vlastně taková třešinka na dortu toho mého budoucího působení.“

Nevlastní syn

Jiří Ovčáček se na podzim loňského roku oženil s Ukrajinkou Annou a získal tak i nevlastního syna. V poslední době se jeho pozornost zaměřuje právě na rodinný život: „My samozřejmě spíše více prožíváme onu válku, která zde je. A spíše se věnujeme řešení denního, běžného provozu nebo například nástupu do školy 1. září. To je věc, která mě teď zajímá ze všeho nejvíc a rozhodně je pro mě vyšší priorita než to, jestli parlament projedná to nebo ono, nebo jestli někdo o mně řekne něco nehezkého.“

22:51
9. 3. 2023

To bude z našeho online zpravodajství z inaugurace Pavla a konce Zemana vše. Nadcházejícím krokům nového prezidenta se ale i nadále budeme věnovat na Blesk.cz.

22:29
9. 3. 2023

Pokud se nevyskytnou žádná podezření na další nesrovnalosti na Hradě, nebude prezident Petr Pavel vyvolávat novou prověrku. „Nemá smysl takový audit zadávat, pokud bychom neměli nějaká vážná podezření,“ řekl Pavel k případné nové prověrce na Pražském hradě. Pokud by podnítil kontrolu NKÚ, zahájení procesu by podle něho trvalo řádově měsíce až půl roku, další měsíce by trvala samotná prověrka. „Případné výsledky bych se dozvěděl koncem tohoto roku nebo na začátku příštího,“ podotkl Pavel, který se dnes odpoledne ujal složením slibu funkce hlavy státu.

22:00
9. 3. 2023

Pavel zopakoval, že k týmu, který se tvořil za jeho předchůdce ve funkci Miloše Zemana v posledních deseti letech, neměl důvěru. Po zvolení prezidentem, kdy se stal chráněnou osobou, proto Pavel požádal o ochranu od lidí, kterým důvěřoval více, řekl. „Považoval jsem to za celkem logický krok, ne za nějaké naprosté odmítnutí práce útvaru prezidenta,“ podotkl. „Předpokládám, že si řadu věcí vyjasníme,“ uvedl ke schůzce s Balážem. „Vzhledem k tomu, že od zítřka už mě bude hlídat útvar ochrany prezidenta, tak to svědčí o tom, že tady k nějakému vývoji už došlo,“ doplnil.

Zobrazit celý online

Ivan Kostiha ( 8. března 2023 21:31 )

Patolízal. Mluvčáček je pokřivená osoba, která pouze plnila vlez ***ství.

fesak2 ( 8. března 2023 15:26 )

Příšerný člověk. Dlouhá léta hází špínu na všechny oponenty. To se nezapomíná. A teď ze sebe dělá slušného zásadového člověka? Měl by chodit "kanálama" a držet ústa.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa