Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Protokolář Forejt o Pavlově inauguraci: Podivné písmo slibu, přešlapy i chvála

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
10. března 2023
14:54
Autor: Jakub Veinlich, Petr Macek, amb - 
10. března 2023
13:30

Mnoho lidí se pozastavovalo nad podobou prezidentského slibu, který vyhotovila typografka Petra Dočekalová. Ani bývalý hradní protokolář Jindřich Forejt nerozumí tomu, proč se použil složitý font. „Kdyby se jednalo o nějakou listinu, která má historický význam, tak pochopím, že i to, v jakém fontu, sklonu, úhlu, barvě je takový text napsán,“ řekl ve speciálním vydání Epicentra.

Petr Pavel se ujal úřadu po složení předepsaného slibu. Bez odříkání předepsané věty by se prezidentem stát nemohl. Slavnostní inauguraci chystá hradní tým dlouho dopředu, vše se také pečlivě nacvičuje. I tak se ale téměř vždy objeví nějaká chyba nebo přešlap proti bontonu.

Jindřich Forejt se pozastavil na písmem slibu. „V tomto případě se ale jednalo o úřední listinu, která stvrzuje to, co chce Ústava. To znamená, není to svojí povahou něco, co by navazovalo na předlohy ze 14. nebo 15. století. Takže já moc dobře nechápu, proč to muselo být psáno složitým fontem,“ doplnil Forejt. Pozastavil se také nad tím, kolik to muselo stát. „Myslím si, že hledat možnosti nákladů tímto způsobem je docela zbytečné.“

V Epicentru také rozebral skládání slibů minulých českých a československých prezidentů. Upozornil, že přesné složení slibu je podmínkou, aby byla inaugurace dokončena. To bylo složité například u Tomáše Garrigue Masaryka, který už byl během inaugurace v roce 1934 vážně nemocný. „Špatně viděl, špatně se podepisoval a hlavně špatně četl,“ řekl Forejt. Kdyby tehdy udělal Masaryk fatální chybu, mohla by tam být snaha zpochybnit legitimitu jeho nástupu. Podpis musel opakovat, protože byl nečitelný.

Miloš Zeman před 10 lety slib odříkával zpaměti. Když ho ale podepisoval, televizní divák našel v textu chybu, šlo o zkomoleninu. Začalo se to řešit, když už probíhal oběd ústavních činitelů s nově inaugurovaným prezidentem. „Originál byl přitom dávno na cestě do Sněmovny,“ zavzpomínal Forejt. Právě on musel tehdejšího prezidenta od oběda vyrušit. Zeman následně v přítomnosti ústavních svědků podepsal nový protokol.

Někteří prezidenti slib vyřkli zpaměti, jiní ho třeba četli. „Technikálie, která se v průběhu dějin měnila,“ komentoval Forejt. Sám by přitom nepodceňoval možnost prezidentský slib číst, i zkušení matadoři totiž mohou během inaugurace podlehnout emocím. „U prezidentského slibu je tíha okamžiku velmi silná, když stojíte v sále, proti vám je 600 lidí, koukají se na vás, je ticho a pak se ozve dunění salv a do toho zazní hymna. Nepoznal jsem člověka, který by v tu chvíli nepodléhal přesně těm emocím, které tam jsou,“ vysvětlil.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

faaic ( 10. března 2023 20:45 )

Prý "Slibuji věrnost České Republice" a nechá na vjezdu vyvěsit vlajku Ukrajinskou.

ANOrozkradanidotaci ( 10. března 2023 20:22 )

Rozšlápnutá kobliha kňučí, tak to má být...

Annika ( 10. března 2023 19:53 )

KOVANY KOMOUS NA HRADE...WOW

JaNat ( 10. března 2023 19:03 )

Ale jde a bude bojovat, to už dělá od dne zvolení.

Alois Hrazdil ( 10. března 2023 17:38 )

Co ten Foret snupe

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa