Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Expert o drahých energiích: Kdy můžeme čekat zlevnění? A co je na pomoci nelogické

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
15. prosince 2022
15:31
Autor: Andrea Ulagová, pah, lig - 
15. prosince 2022
14:30

Vysoké ceny energií momentálně výrazně zasahují do našich rodinných rozpočtů. Díky zastropování nás od Nového roku čeká sjednocení cen. Jak se to promítne do našeho vyúčtování? V pořadu Epicentrum Jan Béreš, energetický analytik srovnávače Ušetřeno.cz, zodpověděl otázku, zda budou ceny plynu a elektřiny v příštím roce klesat. 

Podle Jana Béreše nebude rok 2023 o klesání ceny za energie, ale spíš o jejich stabilizaci.

„V tuto chvíli jsme na tom v Evropě tak, že díky tomu, že Francie pomaleji otvírá jaderné elektrárny, které přislíbila, tak cena energií opět roste. Nepomáhá tomu ani aktuální počasí, kdy jsou teploty pod nulou, více se topí a tím se zvyšuje poptávka. Díky tomu, že je ale cena od státu zastropovaná, tak se koncoví zákazníci nemusí ničeho vážnějšího obávat,“ uvedl v Epicentru energetický analytik.

Cena elektřiny se podle Béreše momentálně pohybuje okolo 183 Euro, takže cena půjde určitě dolů. „Co se týče plynu, tak dokonce cena lehce klesla oproti pár měsícům, a to ze 120 Euro na 110 Euro za megawatthodinu, ale to se bavíme o kalendářním roce až 2025,“ odpovídá Béreš na otázku, zda budou energie zlevňovat v dalších letech.

Zastropování ceny, které stanovila česká vláda, podle Béreše domácnostem určitě pomůže, protože cena na denních trzích je více než dvojnásobná.

Vláda už nyní poskytla domácnostem podporu 3 500 Kč. „To pomohlo menším domácnostem, jen je nelogické, že bonus byl nastaven tak, že pro jednotarifní sazbu D02D byl bonus 3 500 korun a pro ty domácnosti, které elektřinou i topí, tak byl bonus pouze nějakých 2 tisíce korun, to je, pro mě, řekněme, úsměvnější a nelogické,“ říká k podpoře analytik.

Vlády jednotlivých států by se podle něj měly zaměřit na to, jak co nejlépe získat nové zdroje energií, aby mohly z dlouhodobého hlediska ceny klesat.

„Určitě žádné jednoduché řešení tady není, a proto doufám, že díky tomu, jak Evropská unie jde aktuálně nyní jedním směrem společně, tak by to mohlo mít za důsledek to, že by ceny energií v následujících letech mohly postupně jít dolů. Nicméně nebude to zas až na takovou úroveň, na kterou jsme byli zvyklí. Na takovou úroveň si budeme muset pár let počkat,“ uvedl Béreš.

krapotkin ( 15. prosince 2022 14:54 )

Ušetřete ? Včera tu byl článek s radou, že máme vyhodit všechny staré spotřebiče a nakoupit nové. Inu všichni se chtějí nějak přiživit na inflaci, aby jim zisky jen kvetly.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa