Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Rozpočty krajů se kvůli energetické krizi úží. Kde plánují hejtmani nejvíce škrtat?

Video se připravuje ...
Autor: Markéta Volfová - 
6. září 2022
05:00

Většina krajů má energie nakoupené jen do konce tohoto roku a čekají na slíbenou pomoc od ministerstva průmyslu a obchodu ve formě státního obchodníka. Ten by měl mít výhodnější pozici na trhu než obchodníci soukromí, a zabezpečil by tak krajům nákup energií například pro školy nebo nemocnice. Zatím stále nejistá cena plynu a elektřiny s sebou nese nejistý rozpočet pro příští rok a škrty v investicích. 

„V letošním roce nás energie pro všechny naše organizace stály asi 140 milionů korun. Pokud by elektřina a plyn byly tak drahé, jako byly nyní na konci srpna, bude to příští rok více než půl miliardy,“ popisuje těžko předvídatelnou situaci v Libereckém kraji hejtman Martin Půta (STAN). „Zrovna dneska ráno na poradě jsme s radními mluvili o tom, že máme sesbírané požadavky jednotlivých resortů. My jsme na příští rok energie vlastně vzali a předsadili jsme před závorku, řekli jsme všem našim organizacím, že energie budeme financovat ze samostatné kapitoly, protože v tuhle chvíli nevíme, kolik budou stát,“ dodává.

Podobně je na tom i kraj Pardubický hejtmana Martina Netolického (ČSSD): „My jsme zastavili přípravu rozpočtu na příští rok, byť za normálních okolností jsme touto dobou už po prvním čtením, jak tomu říkáme.“ Z toho důvodu v regionu připravili pyramidu potenciálních úspor: „První, čeho by se pravděpodobně dotkly, jsou individuální a programové dotace. Jsou to totiž peníze, které máte volné ve chvíli, kdy zajistíte všechno podstatné. Druhou oblastí, která by pravděpodobně zaznamenala úspory, by byly rekonstrukce silnic třetích tříd. Ty jsou v katastrofálním stavu a obvykle tam jdou veškeré volné disponibilní prostředky.“

Co je nejčernější scénář?

Vůbec nejčernějším scénářem je pro hejtmany  pozastavení stávajících investic: „Jednou z nich, která je pro nás klíčová, je výstavba urgentního příjmu v pardubické nemocnici za prakticky 2 miliardy korun. Máme tam sice dotaci Evropské unie, ale Pardubický kraj je ten, který financuje dramaticky největší část. Ovšem pokud by ta situace spěla i k něčemu takovému, tak si troufnu říci, že to už bychom v podstatě na krajském úřadě opravdu jenom topili, svítili a dělali běžnou činnost bez jakéhokoli rozvojového projektu. A to žádný politik, ať krajský, nebo celostátní přece nechce,“ uklidňuje Netolický. 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa