Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Rakušan: Čechy chápu, nežiju v paláci a Síkela musí líp komunikovat. Vládu hájil a prozradil novinku

Autor: for - 
4. září 2022
12:33

Podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) se musí jeho kolega z kabinetu naučit lépe komunikovat s veřejností. Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN) podle něj má řešení energetické krize a umí tyto kroky vysvětlovat, jen ne adekvátně veřejnosti a médiím. Zdůraznil, že vláda dělá vše proto, aby Češi krizi ustáli, a vadí mu šíření strachu a přenášení příčin krize. Tím se lehce opřel i do svolavatelů sobotní demonstrace, které zkritizoval i šéf vlády Petr Fiala (ODS). V diskuzním pořadu Partie na TV Prima zmínil i jeden z kroků v boji proti energetické krizi. 

O energetické krizi, ale i o masivní demonstraci na Václavském náměstí debatovali ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) a předseda poslaneckého klubu SPD Radim Fiala v pořadu Partie. V sobotu se v pražském centru sešlo odhadem 70 tisíc lidí, kteří mj. kritizovali současnou vládu.

Rakušan: Nežiju v paláci, vnímám, co se děje. Uznává ale chyby

V projevech řečníků byla podle předsedy vlády cítit náklonost v Rusku, což svolavatelům premiér vytknul. „Interpretace událostí, které jsem já měl zatím možnost vidět, ukazují na silně proruské postoje, a podle mě to neodpovídá tomu, co jsou zájmy České republiky a našich občanů,“ řekl novinářům Petr Fiala (ODS). Tímto vyjádřením ale účastníky pobouřil, jak se zmínilo na televizi Prima. 

Podle Rakušana ale Fiala jasně mířil na pořadatele a opřel se do nich také. „Lidé podlehnou tomu, že někdo úmyslně živí strach. A v této zemi rozhodně nebude nikdo, komu by vláda nechtěla nebo by mu nebyla ochotná pomoct,“ reagoval na demonstraci a na to, že se jí účastnila i opoziční strana SPD. „Nežiju v paláci a mimo lidi, jsem člověk, který má sousedy a který vyrostl v paneláku a vnímám atmosféru mezi lidmi,“ dodal.

Předseda poslaneckého klubu SPD se ohradil a zdůraznil, že jeho hnutí nebylo mezi svolavateli a navíc zde odmítnul vystoupit přítomný poslanec Jiří Kobza. „Hnutí SPD se ztotožňuje s lidmi, kteří tam byli dole u pódia. Zazněly tam nesmysly, třeba že máme vystoupit z OSN a s tím se neztotožňujeme,“ komentoval. 

Protivládní demonstrace na Václavském náměstí. (3. září 2022) Protivládní demonstrace na Václavském náměstí. (3. září 2022) | Aktu.cz

Se všemi řečníky se neshoduje ani místopředsedkyně Sněmovny Jana Mračková Vildumetzová (ANO), která to uvedla v druhé části pořadu. „Vyjádření pana Fialy považuji za nešťastné,“ dodala. Mírně kriticky se vyjádřil i hejtman Libereckého kraje Martin Půta (Starostové za Liberecký kraj), který podotknul, že nelze ignorovat občana, který jede hodiny autobusem, aby vyjádřili své obavy, a nelze je škatulkovat k pořadatelům. 

Pomůže vládě lepší komunikace?

Během první části pořadu se řečníci obsáhleji dotkli energetické krize. Radim Fiala podotkul, že řešení měla mít vláda už dávno i vzhledem k tomu, že se tím zabývá přes půl roku. Nevěří také, že by v pátek na celoevropském jednání o energiích došly státy k jednotné shodě. „Každá země má různý energetický mix a vyrábí je různými zdroji a za jiné peníze. Nemohou se shodnout,“ věří. Rakušana tepal také za to, že sice tvrdí, že nechce ruský plyn, a přitom jej obchoduje od Německa. „Je to jen demokratizovaný plyn.“ 

Rakušan vládu hájil a uvedl, že společně s ministrem spravedlnosti Pavlem Blažkem (ODS) připravují legislativní řešení toho, jak se na národní úrovni dohodnout. Dodal, že jsme v energetické válce, a musí se tak hledat celoevropská řešení.  Z místních řešení chce kabinet například novelou energetického zákona zabránit obchodníkům s energiemi, aby mohli zákazníkům bez omezení zvyšovat zálohy. 

Ministr vnitra nicméně uznal, že vidí chyby především v komunikaci ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely (za STAN) a vytknul mu to. „Síkela musí lépe komunikovat a ty nápady přehledněji přenášet do médií a veřejnosti a to jsem na jednání K5 uznal, že má rezervy,“ uvedl v pořadu Partie. Slíbil lepší kampaň pro lidi. 

Do Síkely se v druhé části pořadu opřela i Mračková Vildumetzová. Stejně jako i jiní kritici zmínila, že se mělo s řešením a se svoláním summitu přijít mnohem dříve.

O pomalejším tempu nedávno hovořil pro Blesk Zprávy i předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS), který objektivně hovořil o tom, že je kabinet opravdu v něčem pomalejší a nejspíše podcenil fakt, že Evropě trvá mnohem déle přijmout jistá řešení, než třeba Rusku, kde stačí mávnutí prezidenta Vladimíra Putina. Vysvětlil v tomhle ohledu, že prostě žijeme ve slušné společnosti a demokratické zemi, kde se musí návhry řešení odborně a politicky prodiskutovat. 

Podobně mluvil v druhé části pořadu na TV Prima i hejtman a předseda Asociace krajů Martin Kuba (ODS), který stejně tak poznamenal, že trvá déle udělat adekvátní nadnárodní řešení. „A to nenosím jenom stranické tričko,“ odtušil. 

Rakušan v pořadu Partie téma energetické krize uzavřel tím, že vláda prostě chce dbát na to, abychom byli v bezpečí a abychom nebyli závislí na Rusku - k čemuž podle něj svolavatelé demonstrace vyzývali. „Tahle vláda nenechá lidi v nouzi. Definujeme ohrožené skupiny, kterým se pomůže automaticky,“ dodal s tím, že se hlavně nesmí strašit a nemají se hledat příčiny krize tam, kde nejsou.  

Video  Epicentrum - Miloš Vystrčil  - Nikola Forejtová
Video se připravuje ...

 

pindal ( 6. září 2022 14:38 )

Ještě,že ti soudruzi ty paneláky postavili,jinak by byli s Fialou,asi bezdomovci.

prochaskanamoste ( 4. září 2022 23:00 )

Náhodou EU hlavní Signalista vyslal veledůležitý signál Puťkovi. Hele, Putine, ten plný Václavák, kde je hafo lidí z celé republiky a chtějí demisi vlády, zajištění energií a vymetení zlořádů z české TV, to jsou všechno tvoji lidi, jsou to hajzlíci pro ruský, nechtějí se s vámi, Rusy, hádat, chtějí od vás plyn, jako dřív a za dobrý ceny. Tak to si udělal školník opravdu sám sobě medvědí službu.

prochaskanamoste ( 4. září 2022 22:32 )

Nevím, proč kdekdo mele dokola, že nesouhlasí se vším, co bylo na pódiu řečeno! To je přeci jasnička, tak to bude v demokracii vždy. Důležité je do začátku táhnout za jeden provaz a nuance řešit u voleb, lidi už si s tím poradí a zvolí. Jen potřebujou mít hafo informací, aby měli z čeho vycházet.

buban ( 4. září 2022 20:51 )

To naidka: Fiala by měl hlavně padnout na dno-aby mu došlo,že rozkládáním rukama a vysíláním signálů ničeho nedosáhne.Ovšem to je přesně to,co současní hybatelé potřebují-kašpárka,který je rád,že se nikdo nezajímá o neZiskovku jeho syna.

buban ( 4. září 2022 20:29 )

Jj, Rakušan-to je ten odborník z té "nezkorumpované" pětikolky. A že jej nezajímá,jak se bezpracně živí potomci některých politiků?Třeba jeden,který se svou neZiskovkou za práva barmských žen docela slušně sosal státní rozpočet?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa