Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Epidemiolog Maďar o raketovém nárůstu nemocných: Rozjede pandemii i fotbalová akce roku?

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
14. prosince 2022
15:33
Autor: Pavlína Horáková - 
14. prosince 2022
14:30

Podle epidemiologa Rastislava Maďara už není pravděpodobné, že dorazí výrazně nebezpečnější varianta koronaviru, ačkoliv zcela vyloučit se to nedá. S epidemiologickou situací ve světě ale může „zatočit“ mistrovství světa ve fotbale v Kataru. V regionu se vyskytuje jiná verze koronaviru, MERS, která je výrazně smrtelnější a ta kdyby zmutovala, vznikne velký problém. Maďar o tom hovořil v pořadu Epicentrum na Blesk.cz.

Podle Maďara se aktuálně ve světě vyskytuje už několikátá subvarianta omikronu. „Nám tady dominovala ještě relativně nedávno BA.5, teď začíná být častější BQ.1 a víme, že už jsou další v řadě,“ uvedl s tím, že každá subvarianta, pokud získá dominancí, je infekčnější než ta předchozí.

„Ale současně je méně virulentní, to znamená méně nebezpečná, to je přirozená vlastnost viru, protože v jeho zájmu je nakazit co nejvíce lidí, což se mu daří, aby mohl dál žít,“ popisuje epidemiolog. Virus potřebuje co nejvíce hostitelů na to, aby se mohl množit.

Nikdo ale podle experta nemá absolutní jistotu, že se vyskytne jiná varianta, která zcela změní pravidla hry. „Myslím si, že už je to poměrně nepravděpodobné a spíše by se jednalo o úplně jiný koronavirus, který by dorazil,“ uklidňuje Maďar.

16:05
5. 5. 2023

Vážení čtenáři, děkujeme vám za pozornost, kterou jste více než tři roky našemu online přenosu věnovali. Vše, co se týká covidu a jeho dopadu na zdraví, budeme dál sledovat v běžném zpravodajství na Blesk.cz.

15:50
5. 5. 2023

Celosvětová pandemie covidu-19 už není zdravotním stavem nouze s mezinárodním dosahem. Podle agentury Reuters o tom dnes rozhodla Světová zdravotnická organizace (WHO). Nejvyšší stupeň pandemické pohotovosti platil od 30. ledna 2020. Konkrétní dopady rozhodnutí nemá, protože každá země si o ochranných opatřeních rozhoduje sama, poznamenala agentura DPA.

12:57
5. 5. 2023

Jihlavská zoologická zahrada brzo předá do Francie k dalšímu chovu tygřici sumaterskou. V zoo se před pěti lety narodila dvě mláďata tygrů sumaterských, první mladá samice našla po dvou letech nový domov v zoo v německém Krefeldu. O něco dřív měla opustit Jihlavu i druhá samice, jednání o transportech zvířat ale komplikovala epidemie covidu-19, řekla dnes ČTK Simona Kubičková z marketingového oddělení zoologické zahrady.

Kompletní online

Určitou obavu přesto má. „V souvislosti s Katarem a mistrovstvím světa ve fotbale se trošku s napětím díváme na to, jak to změní epidemiologickou situaci. Jednak tam je velké množství lidí bez přísných protiepidemických opatření a jsou na malém prostoru. A jednak na Blízkém východě je MERS, jiná vlastně verze koronaviru,“ upozorňuje expert.

Tento koronavoris má 36procentní letalitu, což znamená, že usmrtí téměř 4 z 10 lidí, které vážně postihne. „Není to žádná legrace, dá se šířit vzdušnou cestou. Kdyby jenom trochu zmutoval, že ten jeho přenos člověka na člověka bude lehčí, jednodušší, tak zase máme velký problém,“ říká Maďar.

V této souvislosti připomněl smrti novinářů, které se na mistrovství Kataru vyšetřují. U jednoho úmrtí se spekuluje, zda za to nemohl MERS, ale zdůrazňuje, že zatím to není potvrzené. Říká také, že nošení roušek v Kataru zřejmě nebylo reálné. „I vzhledem k těm teplotám a vzhledem k nastavení celosvětové populace už to ani nebylo akceptovatelné,“ míní epidemiolog.

Jaryn19 ( 14. prosince 2022 16:28 )

Maďar by měl jet radit do Číny, jak přežít promoření, zkušeností má dost....Na nás trénoval pokusy a tak by měl jet nyní strašit do Číny, tam ho ještě neznají

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa