Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Konec respirátorů v Česku! Epidemiolog Maďar prozradil, kdy odložíme ochranu nosu a úst

Autor: ČTK, ula - 
13. února 2022
15:04

Česko postupně ruší všechna protikoronavirová opatření a jak zmínil premiér Petr Fiala (ODS), jediné, co zbyde, bude nošení roušek a respirátorů. Jak dnes uvedl epidemiolog Rastislav Maďar v pořadu České televize Otázky Václava Moravce, respitátory bychom mohli postupně odkládat v polovině března. Viroložka Ruth Tachezy zároveň upozornila, že by lidé neměli váhat s třetí dávkou očkovaní, protože je může ochránit před další podzimní vlnou.

Lidé v Česku se od čtvrtka nemusejí při využívání služeb a vstupu na hromadné akce prokazovat certifikátem o očkování nebo o prodělaném covidu-19. Další zmírnění restrikcí má následovat od 18. února, kdy končí plošné povinné testování na koronavirus ve firmách a ve školách. Premiér Petr Fiala (ODS) uvedl, že od 1. března bude z opatření platit prakticky jen nošení respirátorů.

Od 19. února se izolace po nákaze koronavirem prodlouží z pěti na sedm dní. Po rizikovém kontaktu nebude povinná žádná karanténa. V současné době je izolace pětidenní a lidé po rizikovém kontaktu mají nařízenou karanténu také na pět dní.

Podle mluvčího ministerstva zdravotnictví Ondřeje Jakoba jde o další krok ve zmírňování opatření, který souvisí s ukončením plošného testování ve školách a na pracovištích. „Karantény již podle našeho názoru nedávají smysl po rizikovém kontaktu v tomto období,“ sdělil ČTK.

Ministerstvo podle něj předpokládá, že se tak covid-19 postupně stane jedním z běžných onemocnění. „Samozřejmě při případném zhoršování situace jsme připraveni rychle reagovat a přijmout odpovídající opatření,“ uvedl.

Sundáme roušky v půlce března?

Epidemiolog Rastislav Maďar, který je šéfem epidemiologické skupiny poradního orgánu ministerstva, Národního institutu pro zvládání pandemie, v České televizi v pořadu Otázky Václava Moravce uvedl, že pokud se budou naplňovat predikce a nedojde na ten nejhorší scénář, tak by mohli Češi začít sundavat respirátory v půlce března.

Jak ale Maďar zdůraznil, nebude to všude, proces musí být postupný.

„Nejhorší scénář má momentálně desetiprocentní pravděpodobnost, že se naplní, pokud bude málo hospitalizovaných, mohli bychom skutečně začít opuštět resirátory v polovině března,“ uvedl Maďar.

Podle Maďara dostupnost očkování a účinné léčby covidu-19 umožní návrat téměř do normálu. Bude podle něj odpovědnost spíš individuální. „Už nás to staví do pozice, kdy budeme zvládat s respirátory a s určitými opatřeními na hromadných akcích,“ uvedl.

Podle viroložky Ruth Tachezy zřejmě zcela odložíme venku roušky a respirátory přes léto. „Otázka je, co na hromadných akcích, ale je možné, že to půjde, jen je třeba situaci sledovat,“ upozornila viroložka.

Viroložka: Očkujte se před podzimem

Viroložka Ruth Tachezy varovala před tím, že by se po odeznění vlny omikronu z neproočkovaných komunit mohla začít znovu šířit nebezpečnější předchozí varianta koronaviru delta.

Lidé se dvěma dávkami očkování, kteří v poslední vlně prodělali omikron, podle ní s posilující dávkou spěchat nemusí. „Rozhodně bych to velmi zvážila před podzimem. S velkou pravděpodobností uvidíme nárůst případů zase na podzim,“ dodala. Maďar by posilující dávku na konci léta doporučil zejména rizikovým osobám, ale bude dostupná i pro ostatní zájemce.

Podle Tachezy ale není jasné, jaká varianta se bude šířit. Připomněla také, že lidé očkovaní posilující dávkou, mají také jen padesátiprocentní pravděpodobnost nákazy a ještě více jsou chránění před vážným průběhem. Připomněla, že od loňského července do letošního února, kdy už byly všem dostupné vakcíny proti covidu-19, zemřely tisíce nakažených koronavirem.

„Nevím, jestli pro všechny je přijatelné, že na vakcínou preventabilní infekční onemocnění u nás zemřelo téměř 7000 lidí. Představte si to ve statistikách každý rok. Chci říct, že je to zbytečné,“ dodala.

 

risan ( 14. února 2022 14:42 )

milý Blesku a maďare, respirátor nenosím a nosit nebudu, na očkování vám z vysoka ehm, covid jsem měl 2 x, poprvé 3 dny kašel a částečná ztráta čichu, podruhé den a půl teplota 37,5 a 3 dny kašel a rýma. na co ty respirátory mají sloužit ? mohloi byste udělta anketu, jak dlouho lidé nosí jeden respirátor. Odpověd vetšinou zní : než upadnou ty ouška

Jana JJ ( 14. února 2022 11:56 )

Ale já ji, hňupečku, nenosím.

Zdenek ( 14. února 2022 09:16 )

je TO mega pravda ...... "Češi jsou jako cyklisti. Nahoře se hrbí a dole šlapou". !!!!!


to treba ve Francii - Kdybychom my takhle mlátili lidi... Násilí ve Francii si všimli hodně daleko
13.02.2022
B r u t á l n í zásah francouzské policie při potlačení sobotních protestů proti k o r o n a v i r o v ý m omezením a Paříž v obležení pancéřových vozů budí nemalé ohlasy po celém světě. Zatímco se po sociálních sítích šíří záběry, kdy policisté bez varování zasáhli slzným plynem i vedle obědvajících rodin s dětmi, salvadorský prezident se při sledování videí z Paříže zamyslel, proč většina státníků v případě leckdy brutálních zásahů ve Francii mlčí. „Co by tak asi řekla Evropská unie a ‚mezinárodní společenství‘, kdyby bylo něco podobného k vidění v El Salvadoru?“ dotázal se......

V Rakousku, Německu i Francii protestovali odpůrci očkování proti covidu - Berlín/Vídeň/Paříž - Na 40.000 lidí demonstrovalo ve Vídni proti povinnému očkování proti covidu-19, které v Rakousku začne platit 1.února. Informovala o tom agentura DPA. Tisíce odpůrců očkování či dalších opatření protestovali dnes také v některých německých městech, asi nejvíce se jich podle DPA sešlo v Hamburku.......

Jan Sword ( 13. února 2022 20:04 )

Před třemi lety šupák a dnes úspěšný rektor a člen dozorčí rady !!???? To se to hrabou covidove peníze bez ohledu na střet zájmů , že !!!??????

Jana JJ ( 13. února 2022 18:54 )

Ještě nám, Maďare, řekni, kdy si můžeme sundat čepice twl
BTW lidi, fakt nechápu, proč tu handru na hubě ještě nosíte

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa