Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

„Jedinečná čest.“ Senát USA schválil nominaci Bijana Sabeta na post velvyslance v Česku

Autor: ČTK - 
14. prosince 2022
06:47

Americký Senát schválil nominaci investora Bijana Sabeta na post velvyslance USA v Česku. Sabet o tom informoval na svém účtu na twitteru.

„Je to jedinečná čest, nemůžu se dočkat, až začnu pracovat,“ napsal Sabet. Při nedávném vystoupení před americkým senátním výborem pro zahraniční vztahy řekl, že jeho prioritami na postu velvyslance USA v Praze bude následování odkazu Václava Havla v ochraně lidských práv a novinářských svobod nebo rozvoj americko-české bezpečnostní spolupráce, včetně podpory vyjednávání o českém nákupu amerických stíhaček F-35.

Sabet je spoluzakladatelem a generálním partnerem společnosti Spark Capital, která se zabývá rizikovým kapitálem. Předtím pracoval jako vedoucí pracovník v řadě začínajících technologických společností v Silicon Valley v Kalifornii a v Massachusetts. Je členem správní rady vysoké školy Boston College, na které získal bakalářský titul.

Sabet je pravidelným přispěvatelem Demokratické strany, které již věnoval dary v řádu tisíců až desetitisíců dolarů.

Posledním americkým velvyslancem v Praze byl Stephen King, na konci roku 2020 oznámil, že se této pozice s nástupem nového prezidenta Joea Bidena vzdá. Od té doby je post velvyslance Spojených států v Praze neobsazený.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi