Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Exministr Dienstbier o šampionátu v Kataru: Je to chyba! A ostrá kritika FIFA

Video se připravuje ...
Autor: Pavlína Horáková, bel - 
24. listopadu 2022
05:00

Přes 6,5 tisíc dělníků zahynulo podle médií při přípravách Mistrovství světa ve fotbale v Kataru. Dauhá také čelí kritice za potlačování práv sexuálních menšin. I k tomu se v pořadu Epicentrum vyjádřil exministr pro lidská práva Jiří Dienstbier.

„Na prvním místě vůbec nemělo být přiděleno pořadatelství mistrovství světa takovéto zemi, která má takovéto problémy,“ konstatoval Dienstbier. Máslo na hlavě má podle něj fotbalová asociace FIFA. Její vedení jde totiž Katařanům na ruku a např. zakázala kapitánům fotbalových reprezentací hrát s duhovou páskou na podporu kampaně proti diskriminaci.

„FIFA upřednostnila právě tu finanční stránku pořádání mistrovství světa a ne tedy podmínky, které jsou tam vytvořeny, jak pro ty, kteří se podílejí na přípravě, tak pro fanoušky a nemělo se to stát,“ řekl exministr. Podle něj v dnešním světě i ve sportu není možné zastávat zcela neutrální názory, protože i ty vyjadřují nakonec nějaký politický postoj nebo ve svém důsledku vedou k podpoře třeba nedemokratických totalitních zemí: „FIFA předstírá, že je apolitická, ale tyto její kroky jsou také politické, protože znemožňují někomu se svobodně politicky vyjádřit a protestovat proti zásadnímu porušování lidských práv.“

Nelegální homosexualita

Dienstbier také připomněl: „Každá členská země OSN přistoupila k základním dokumentům této organizace, včetně Všeobecné deklarace lidských práv, takže i Katar se zavázal respektovat základní lidská práva.“  V zemi je ale například homosexualita nelegální a sexuálním menšinám hrozí i několikaleté vězení. Bývalý katarský reprezentant Chalíd Salmánm který je jedním z ambasadorů turnaje, v rozhovoru pro německou stanici veřejnoprávní televizi ZDF řekl, že homosexualita je duševní porucha. Chápu, že i gayové během šampionátu do Kataru přicestují, ale musí akceptovat naše pravidla. Saman má podle svých slov obavu o to, že by se katarské děti mohly naučit něco nesprávného.

Na otázku, zda je konání mistrovství světa v Kataru chybou, měl jasnou odpověď: „Já si myslím, že to chyba je.  A role FIFA  je v tom, komu je přiděleno pořádání takovéto špičkové sportovní akce. Hlavní roli mají hrát především podmínky, jaké tam budou vytvořeny. A do toho lze samozřejmě zahrnout i to, co souvisí s přípravou a respektování práv lidí, kteří se třeba podílejí na výstavbě stadionu, ochrana jejich zdraví  a ochrana jejich životů,“ shrnul bývalý ministr a advokát.

pragonos ( 24. listopadu 2022 08:55 )

Nechápu jak se může antisportovec Dienstbier vyjadřovat k fotbalovému šampionátu. Ať kritizují ty, kterých se to týká a rozumí tomu. Jako český politik, ať se vyjádří k tomu proč potravinový obchodní řetězce nekřesťansky zdrařují základní potraviny. Nemyslím si, že vše je příčinou ceny energií. Je to lotrovina, kterou neumí v Česku zkrotit a tak ji využívají.

Uživatel_5607702 ( 24. listopadu 2022 08:18 )

Proč pořád předělávat každou jinou kulturu oni si mohou myslet to samé o nás Západ není jediný Bůh na světě

sidneyfoster ( 24. listopadu 2022 06:51 )

V hospodě máme apolitický stůl. To ale neznamená že si tam sedne jeden s rudou vlajkou, druhý s duhovou a třetí se svastikou. Znamená to, že se nevedou politické debaty a je klid. A pokud by se to někomu nelíbilo, tak ať jde jinam.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa