Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Lipavský v horkém Kataru: S partnerkou otevřel luxusní ambasádu

Aktualizováno -
26. října 2022
18:07
Autor: ČTK, psp, Jakub Kopřiva - 
26. října 2022
08:17

Do arabského Kataru se vypravil ministr zahraničí Jan Lipavský (37, Piráti). Dvoudenní cesta měla dle něj dva důležité body, jednání o energetice a slavnostní otevření české ambasády v emirátu. Kataru je potřeba vysvětlovat, v jaké energetické situaci se Evropa nachází. Samotné obchody s plynem jsou už pak tržní záležitostí, země ale deklarovala připravenost podílet se na dodávkách, zdůraznil ministr už před odletem.

Premiér Petr Fiala (ODS) po nedávném jednání s katarským emírem Tamimem bin Hamadem Sáním v Praze uvedl, že Česká republika je pro Katar jedním z preferovaných partnerů v rámci těžby zemního plynu v Severním poli.

Video  Zeman ke katarskému emírovi: Pokud Rusko použije jaderné zbraně, reakce by měla být i vojenská  - ČTK
Video se připravuje ...

Je to o zdůrazňování našich potřeb, je potřeba vysvětlovat, v jaké situaci se Evropa nachází. Samotné obchody s plynem jsou tržní záležitostí, Katar ale vždy deklaroval, že je připravený se podílet na energetických dodávkách,“ uvedl Lipavský.

Šéf české diplomacie má v Dauhá v plánu například jednání se svým protějškem Muhammadem bin Abdar Rahmánem Sáním, s nímž se před několika týdny sešel také v Praze. Tématy budou mimo jiné prohloubení ekonomické spolupráce a energetika.

Nová ambasáda v luxusu

Otevření zastupitelského úřadu v Dauhá, který oplývá přepychem a je obložený mramorem a zlatem, je podle ministra investice, která se nám vyplatí. „Jsou tam velké plány, je tam mnoho podepsaných mezinárodních smluv a očekáváme otevření katarského zastupitelského úřadu v Praze,“ řekl Lipavský.

Jednání ale čekají šéfa diplomacie ve čtvrtek, kdy má v plánu se sejít s ministrem energetiky Saadem Šarídou Kaabím. „Podstatné je potvrdit si všechny společné zájmy, které mezi Českem a Katarem jsou. Projít si agendu a utvrdit se v ní,“ vysvětloval Lipavský, který s sebou vzal i partnerku. Právě Katar by se do budoucna mohl stát významným dodavatelem plynu do Evropy.

A co emír?

Ministrova cesta přichází jen krátce po návštěvě katarského emíra Tamima bin Hamada Sáního (42)  v Praze. Ta skončila nečekaně o den dříve a spekulovalo se, že se emír urazil, když se mu nepodařilo zajistit místo na souběžně probíhajícím evropském summitu. Lipavský ale odmítá, že by letěl do Dauhá něco »žehlit«. „Určitě proběhla (návštěva emíra v Praze) v tom nejlepším, takže bych rád rozptýlil spekulace. Má návštěva je dlouhodobě plánovaná v souvislosti s otevřením zastupitelského úřadu, a to, že probíhá relativně krátce po návštěvě emíra v Praze, ukazuje, jak jsou ve skutečnosti vztahy intenzivní,“ dodal ministr.

jajas ( 26. října 2022 21:02 )

LuCo ( 26. října 2022 19:30 )

Zase jeden velmi pěkný výlet za prachy nás všech. Ještě by měl zaletět na Tchaiwan, když už je tak rozlítanej!!

nespokojeny ( 26. října 2022 19:29 )

Která je ta partnerka ta levá nebo ta pravá.

jajas ( 26. října 2022 18:53 )

A jak koukám na ty fotky, ta jeho "partnerka" je docela almara....taková Mařka ze statku....ale nedivím se, oba jsou děsní....

jajas ( 26. října 2022 18:50 )

Tvl. takže do Kataru si jezdí naši politikové jakože na dovču a ještě s "par­tnery"­?...Pe­kárka s manžílkem a teď ten budulín...asi chtěl ukázat že o něj vůbec nějaká ženská stojí...no bodejď, je ministr...a pak se uvidí... Tak teď jsem z vědavý, kdo z naší vlády je na řadě....určitě se vystřídají všichni, protože v Kataru asi "nejsou schopni" pochopit, jak na tom Evropa je...takže je třeba jim to stále "vysvětlovat...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa