Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Naznačily volby příštího amerického prezidenta? Kdo šlape Bidenovi a Trumpovi na paty

Video se připravuje ...
Autor: Markéta Volfová - 
10. listopadu 2022
05:00

Obsazení amerického Kongresu nebude po úterních volbách zdaleka tolik republikánské, jak se očekávalo. A vzhledem k tomu, že takzvané midterms jsou všeobecně považované za vysvědčení pro sloužícího prezidenta, Joe Biden si jistě hodně oddechl, komentuje výsledky Tomáš Klvaňa přednášející na New York University v Praze. V případě, že se chystá svou kandidaturu pro volby v roce 2024 oznámit v příštích dnech Donald Trump, bude mít situaci poměrně komplikovanou.

„Trump se pravděpodobně rozhodne kandidovat a oznámí to někdy tento nebo příští týden,“ předpokládá Klvaňa. Konec konců na 15. listopadu si naplánoval velké prohlášení. Co ale také ještě před dvěma dny plánoval, byla skvělá noc pro republikány. A ta se nekonala. Rozhodně ne v takovém rozsahu, v jakém Donald Trump očekával. Podle televize CNN dokonce při sledování sčítání hlasů zuřil a na své okolí křičel.

„On má velkou popularitu uvnitř republikánské strany. Naprostá většina republikánů, tedy ti lidé, kteří se identifikují jako republikáni, jsou za ním. Má ale problémy už oslovovat kohokoliv dalšího a ty volby se v Americe vždycky tradičně rozhodují ve středu toho pole,“ hodnotí amerikanista současnou Trumpovu pozici. 

Jako jeho velký rival pro prezidentskou volbu na straně republikánů se už nyní začíná rýsovat čerstvě znovu zvolený guvernér Floridy Ron DeSantes: „Je jakýmsi přemýšlivým, inteligentním a vzdělaným Trumpem,“ komentuje Klvaňa. A Trump to zřejmě ví, protože ho už nyní před případnou kandidaturou varoval. „Namísto toho, aby třeba byl ticho, nebo ho dokonce jakožto spolu stranického kandidáta podpořil, tak se do něj pustil. Dělal si z něho legraci,“ dodává amerikanista.

Zatímco na straně republikánů se proti Trumpovi nabízí zatím pouze De Santes, v případě demokratů je to podle Klvani složitější: „Pokud se Biden rozhodne kandidovat a zatím dává najevo, že ano, nemyslím si, že by proti němu někdo vystoupil. V případě, že ne, je tam řada lidí, kteří naopak určitě vystoupí proti viceprezidentce Kamale Harrisové, která se zatím jeví jako slabá kandidátka,“ odhaduje s tím, že mezi takovými by mohla být guvernérka Michiganu Gretchen Whitmer.

 

Jaryn ( 10. listopadu 2022 10:08 )

Tak jelikož většinou se počítá že prezident bude jedné strany a senát pouzé té druhá s nadpoloviční většinou, tak je to hodně velká výhra demokratů.

oldinek ( 10. listopadu 2022 08:49 )

Demokraté slaví.Mají radost že prohráli ale o málo.

Pollo ( 10. listopadu 2022 06:29 )

Proč je v Praze New York University? A v USA může kandidovat taky trestně stíhaný prezident?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa