Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Novinář o mobilizaci, odjezdech z Krymu a zdražování. Jak Rusové snášejí válku?

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
17. října 2022
15:23
Autor: Markéta Volfová, dna - 
17. října 2022
14:00

K protestům proti mobilizaci v Moskvě nedochází, kritika válečného tažení je takřka nulová, řekl v Epicentru Blesku Jiří Just, český novinář žijící v Moskvě. „K protestům či nějakém většímu odporu nedošlo. Ruská společnost se samozřejmě staví proti mobilizaci, ale na druhou stranu si přeje vítězství,“ prohlásil Just. „Ti, kteří jsou velmi nespokojeni, kteří nesouhlasí s vládním režimem, tak protestují tím nejbezpečnějším způsobem, a to tak, že odjíždějí ze země.“

Běžné Rusy prý zároveň ani nepřekvapuje průběh mobilizace, kdy navzdory ohlášeným kritériím, podle kterých měl být odvedeni pouze lidé s předchozí vojenskou zkušeností, je odváděn takřka kdokoliv, kdo splňuje základní věkové a fyzické požadavky. „Je to jako vždy v Rusku, Vladimir Putin něco říká a realita je diametrálně odlišná. Pro Rusy to ale není takový šok, protože oni v té zemi žijí celý život,“ řekl Just k průběhu mobilizace.

Válku vnímají pouze skrze propagandu

Ve veřejném prostoru pak debata o válce skoro neexistuje a mluví se o ní pouze z pozice propagandy. Rusové vnímají válku jako válku proti Západu či proti nacistům. „Rusové nestrádají, na jejich hlavy nedopadají rakety a bomby, jak to bohužel pociťují Ukrajinci. Možná se jich dotýkají některé ekonomické problémy spojené se sankcemi, ale to nedávají do přímého kontextu s válkou,“ řekl Just. Jediná kritika, která ve veřejném prostoru někdy proběhne, je pak dle Justa „z pozice toho, že my přece chceme, aby bylo vítězství co nejrychlejší.“ V části společnosti pak, zejména na pozadí útoku na Kerčský most, naopak panuje nadšení z nedávných útoků na ukrajinská města.

Rusů, kteří jsou k válce kritičtí a vnímají ji i mimo státní propagandu, je podle Justa velmi malé procento – „možná dvě, tři procenta Rusů, a většina z nich odjela do zahraničí už po 24. únoru.“ Drtivá většina Rusů se tak nad zprávami o ruských zločinech na Ukrajině nezamýšlí. „Většině Rusů je to buď jedno, nebo tomu nevěří.“

Vnímání války skrze optiku propagandy i napříč mobilizaci pak dle Justa může být pro ruskou populaci i jistým obranným mechanismem. „Samozřejmě žádný člověk by asi nechtěl být občanem státu, který provádí systematické válečné zločiny. Proto asi oni hledají nějaké vysvětlení v tom, co jim říká propaganda – že se jedná jenom o speciální vojenskou operaci, že je všechno v pořádku, že je Rusko vítěz a tak dál,“ prohlásil Just. Tyto klapky na očích Rusům ale nemusí vydržet navždy. „Já se obávám, jaké bude jejich prozření, až zjistí, co skutečně ruská armáda dělala na Ukrajině. To si myslím, že pro ně bude mimořádně nepříjemné.“¨

Anexi Krymu slavili, úprk neviděli

Oproti anexi Krymu v roce 2014 pak dle Justa nedávná anexe okupovaných ukrajinských teritorií nevyvolala ani zdaleka tak pozitivní reakci. „Krym je pro Rusy skutečně zásadní místo. Je spojený s jejich historií, protože tam proběhla řada válek, ale i s jejich odpočinkem, protože tam Rusové jezdí rádi na dovolenou a mají tam dači. Ke Krymu mají tedy jistou citovou vazbu.“ Anexi Krymu tak podle něj uvítali i příznivci ruské opozice, zatímco letošní anexe okupovaných území vyvolala pouze minimální reakci.

Tu v Rusku nevyvolaly ani obrázky kolon vracejících se Rusů na Kerčském mostě, ale to dle Justa pravděpodobně proto, že je Rusové ani neviděl. „Ruská propaganda uvádí to, že dochází k opravám, že most funguje pouze jedním směrem, že jedna silniční trasa už je zprovozněna a že možná příští rok budou jezdit vlaky zase plně naložené.“ Ruská propaganda tak většině populace sdělí pouze to, co chce, aby viděli. „Musí hovořit o tom, že je vše růžové a nádherné, a tyto obrázky samozřejmě nezapadají do toho narativu, který chce dávat svým ruským, a teď použiju nehezké slovo, spotřebitelům,“ řekl k tomu Just.

12:40
Dnes

Polští zemědělci ukončili blokádu hraničních přechodů s Ukrajinou, oznámil mluvčí ukrajinské pohraniční stráže Andrij Demčenko. Rolníci tímto způsobem v uplynulých měsících protestovali proti dovozu zemědělské produkce z Ukrajiny i proti klimatické politice Evropské unie.

Demčenko informoval, že zemědělci uvolnili provoz na přechodu Hrebenne- Rava Ruska, který byl jediný, který ještě dnes ráno pro cesty nákladních aut blokovali. Přes tento přechod ale nebudou smět jezdit kamiony převážející obilí. Blokáda v Hrebenném skončila poté, co tamní úřady rolníkům neprodloužily povolení k protestu na hranici, píše portál Cenyrolnicze.pl. Jeho organizátoři se proti rozhodnutí mohou odvolat u soudu.

Mluvčí polské hraniční stráže Andrzej Juźwiak podle agentury Reuters uvedl, že provoz na všech hraničních přechodech s Ukrajinou je „bez omezení“.

12:14
Dnes

Komunikační platforma Telegram na čas zablokovala chatboty ukrajinské vojenské rozvědky HUR, tajné služby SBU a ministerstva pro digitální transformaci. Podle serveru The Kyiv Independent zmínění chatovací roboti slouží mimo jiné ke komunikaci s lidmi na Ruskem okupovaných ukrajinských územích či ke shromažďování informací o okupační armádě. Mluvčí Telegramu podle agentury Reuters uvedl, že chatboti byli dočasně deaktivováni kvůli tomu, co nazval „falešně pozitivní“ nález, podrobnosti ale neposkytl.

Telegram je nejoblíbenější aplikací pro zasílání zpráv na Ukrajině a hraje klíčovou roli při udržování komunikačních kanálů s lidmi žijícími na územích okupovaných Ruskem, napsal The Kyiv Independent. Podle Reuters platformu využívají hojně na Ukrajině i v Rusku jako zdroj informací a objevují se na ní nefiltrované informace o ruské válce proti Ukrajině.

Chatbot Telegramu je automatizovaná funkce, která umožňuje uživatelům aplikace odesílat nebo žádat o informace. Chatbot ukrajinské vojenské rozvědky HUR podle The Kyiv Independent mimo jiné umožňuje lidem sdílet informace o ruských vojenských pozicích, vybavení, protivzdušné obraně nebo pohybu vojsk. Chatboti SBU a ministerstva pro digitální transformaci slouží k podobným účelům, dodal web.

12:12
Dnes
!

„Výsledek vyšetřování není překvapivý, ale jasně potvrzuje to, co jsme všichni tušili. Za útoky ve Vrběticích stála ruská rozvědka, a Rusko tedy provedlo teroristický útok na našem území,“ uvedl premiér Petr Fiala. „Putinův režim dlouhodobě vede proti České republice hybridní válku a ti, kteří se s ním snaží přátelit nebo chtějí, abychom mu začali ustupovat, ohrožují bezpečnost naší země. Výsledky vyšetřování zároveň ukazují, že naše zahraniční politika je správná a hájí zájmy českých občanů.“

Zobrazit celý online

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa