Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Mobilizace, nebo kapitulace? Ruská jednotka zastřelila velitele a vzdala se!

Autor: pma, swp - 
17. října 2022
11:47

Ukrajincům se vzdala jednotka Rusů, kteří byli před nedávnem mobilizováni. Jenže vojáci se tak rozhodli navzdory rozkazům. Velitel s tím nesouhlasil, tak ho jeho podřízení přesvědčili olovem.

Ruský prezident Vladimir Putin před více než třemi týdny vyhlásil v zemi takzvanou částečnou mobilizaci. Ta se má týkat zhruba 300 tisíc Rusů, kteří mají posílit armádu. Mnoho z nich s mobilizací nesouhlasí. Obávají se, že bez dostatečného výcviku ve válce nepřežijí.

To je zřejmě i případ z Chersonské oblasti na východě Ukrajiny. Tam se dle informací zpravodajského webu Kanál 24 ukrajinské armádě vzdala velká jednotka ruských vojáků, kteří narukovali v rámci Putinem vyhlášené mobilizace. Dle serveru se Rusové už nechtěli bojů účastnit a nechtěli obětovat vlastní život. Ještě předtím se celou situaci snažili řešit se svým velitelem a prosili, aby se jejich jednotka dala na ústup. To se ovšem nestalo. 

Kapitulaci veliteli jen oznámili 

Mobilizovaní vojáci strávili na frontě krátkou dobu, i za tu si ale stihli uvědomit, že dál už bojovat nechtějí. Rozhodli se tedy pro razantní krok. Ruští vojáci kapitulovali bez vědomí svého velitele, kterému „novinku“ jen oznámili. Ten však s jejich rozhodnutím nesouhlasil a dál dělal, jako by nic neslyšel. Svým nadřízeným chtěl skrze vysílačku vzkázat, že vše jde podle plánu, jenže než informaci nadřízeným předal, byl vlastními vojáky zastřelen.

„Skupina mobilizovaných vojáků po předchozí domluvě odešla na místo, které jsme s nimi domluvili. Neměli žádné vybavení, tak nám odevzdali jen zbraně. Poté dostali lékařskou pomoc, protože skoro všichni byli nemocní. Dali jsme jim najíst a teď je čeká výslech. Pak půjdou do tábora, kde budou v bezpečí žít,“ uvádí pro web ukrajinské speciální služby.

 

Ukrajina některým okupantům pomůže

Na Ukrajině několik týdnů funguje projekt „Chci žít“. Toho se může zúčastnit každý ruský voják, který se během války nedopustil žádných závažných zločinů. „Pokud se okupant dostane do zajetí spolu se svým vybavením, bude mít zaručeno, že po skončení války dostane vyplacenou nemalou částku. Navíc bude mít možnost vybrat si nový pas,“ slibuje Ukrajina.

07:45
Dnes

Ruský dronový útok v noci na dnešek těžce poškodil hotel v jihoukrajinském městě Mykolajivu, oznámil na sociální síti šéf správy stejnojmenné oblasti Vitalij Kim. Rekreační objekt začal hořet, zprávy o zraněných či obětech nyní nejsou.

07:00
Dnes

Společnost MTS, která je největším mobilním operátorem v Rusku, zahraničním investorům nabízí, že od nich koupí své akcie, ovšem se slevou kolem 69 procent. Oznámila to v tiskové zprávě. Zahraniční akcionáři by tak měli šanci dostat se alespoň ke zlomku svých peněz, které mají v Rusku už asi dva roky blokovány kvůli západním sankcím.

21:30
27. 4. 2024

Děkujeme za pozornost, kterou našemu online přenosu věnujete. Vše, co se týká ruské agrese na Ukrajině, budeme sledovat zase od nedělního rána.

Zobrazit celý online

Video  Generál Pavel: Putin chce co nejvíc mrtvých civilistů! Rusové dál přitvrdí  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa