Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Putin bombardováním Ukrajince nezlomí. Rusko je v pozici, ze které nemůže ven, míní expert

Video se připravuje ...
Autor: Markéta Volfová - 
14. října 2022
05:00

Rusko se jako teroristický stát chová od počátku invaze, jestli ne dokonce dříve, řekl v pořadu Epicentrum Tomáš Řepa z Katedry teorie vojenství Univerzity obrany v Brně. Putin válku tímto způsobem rozhodně nevyhraje a nepomohla by mu ani běloruská armáda. Její zapojení by pouze zkrátilo diktaturu Alexandra Lukašenka, míní.

„Nad cílenými údery proti civilní zástavbě zůstává rozum stát, protože to z vojenského hlediska nedává žádný smysl. A podobně jako nacistická luftwaffe nedokázala zlomit hrdost Britů za druhé světové války tím, že bombardovala Londýn, tak tady se to také stejným způsobem mine účinkem,“ komentuje postup ruských vojsk Řepa.

„Tohle nemůže přinést žádný zlom na bojišti a nemůže to vést k tomu, že by se třeba zlomilo odhodlání Ukrajinců bojovat za svou zem a za svoje rodiny. Přinese to jedině vykopání ještě větších příkopů mezi Ukrajinci a Rusy. Rusko se vmanévrovalo do pozice, ze které vlastně nemůže ven,“ pokračuje. 

Možné zapojení běloruských vojáků podle něj nemůže Vladimiru Putinovi nijak zásadně pomoci, pouze by uškodilo Alexandru Lukašenkovi: „Myslím, že Ukrajinci by svými silami, které mobilizovali doposud, byli schopni útoku ze strany Běloruska čelit a odrazit ho. Navíc velká část dobrovolníků v ukrajinské armádě jsou právě Bělorusové.“

„V běloruské společnosti tohle podporu absolutně nemá. Pokud chce Alexandr Lukašenko začít i nějakou občanskou válku u sebe doma, tak si myslím, že tohle je nejjednodušší cesta, jak toho docílit. Tyhle své plány, nebo to, co on někdy říká, bude muset výrazně korigovat, protože ta realita je prostě jinde,“ dodává. 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa