Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Epicentrum: Sociolog Buchtík o solidaritě i strašácích Čechů: Kdo nejvíc trpí úzkostmi?

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
12. října 2022
15:58
Autor: Pavlína Horáková, ula - 
12. října 2022
14:15

Česká společnost kvůli pandemii covidu-19 a také válce na Ukrajině znejistěla. Také ale ukázala velkou schopnost solidarity. Uvedl to v pořadu Epicentrum sociolog a ředitel střediska empirických výzkumů STEM Martin Buchtík. S nejistotou se ale pojí i frustrace, a pak mají lidé pocit, že situace bude horší, než je. Kdo nejvíce trpí úzkostí? A co je pro náš Čechy v současné krizi největším strašákem?

Máme za sebou dlouhé a frustrující období covidu, na které navázala Putinova válka na Ukrajině a s ní spojená migrace a energetická krize. Podle Buchtíka to ovlivnilo českou společnost tím, že znejistěla, i když také ukázala velkou schopnost solidarity, alespoň v prvních měsících, zejména jak během covidové krize, tak na začátku války.

„Viděli jsme také, že společnost se rychle unaví a zvykne si na nějaký nový standard nebo normál, ale momentálně v nás roste nejistota, protože svět je sám o sobě je nejistý a nyní, když se situace mění každým okamžikem, tak je pravděpodobné, že v nejistotě si budeme hledat to nejjednodušší řešení a mineme se s tím, co je skutečnost,“ upozornil v Epicentru Martin Buchtík.

Jak působí na psychiku válka?

Válka na Ukrajině velmi působí na psychiku Čechů. „Pokud se stane nějaká nečekaná událost, ať už v našem osobním životě, nebo v tom celospolečenském měřítku, tak se snažíme nějakou aktivitou zakrýt to, že máme v hlavě prázdno. Bojíme se nic nedělat, protože máme strach, že nás to doběhne. To je důležité pri zvednutí vlny solidarity,“ uvedl Buchtík.

Lidé si v krizi, např. když jim zemře někdo blízký, snaží uchovat příčenost a raději řeší praktické věci, aby nemuseli řešit, že svého blízkého už nikdy neuvidí.To jsou podle sociologa procesy, které jsou shodné s tím, co zažíváme nyní, v této nejisté době.

S nejistotou příchází frustrace

S nejistotou, kterou cítíme, se ale pojí frustrace, protože máme pocit, že situace bude horší než je. „To je sice správné posouzení životní situace, ale nevíme, jak moc špatná ta situace bude a v momentě, kdy nedostaneme nějaký rámec, o kolik se zhorší, např. o porostou ceny energií, tak se může zdát, že nikdo nebude mít na zaplacení výdajů, že na to budou mít jen bohatí a to není pravda,“ pokračuje sociolog. Podle něj je v této situace lepší nastavit si nějaký rámec a říct že, co čeho chceme dosáhnout a za tím cílem směřovat.

Nejvíce nás děsí zdražování

Podle Buchtíka trpěly během covidové krize úzkostí ženy s menšími dětmi. Náhle musely zvládat práci, výuku dětí doma a ještě domácnost. Nyní prožívají největší úzkost ti, kteří mají někoho na Ukrajině, z Ukrajiny prchají a samozřejmě ti, kteří jsou v tíživé finanční situaci nebo do ní padají.

Nejvíce nás děsí zdražování obecně. „Ceny jsou velký emotivní strašák, ohrožení války, potažmo jaderné války je typ ohrožení, který si nepřipouštíme,“ říká Martin Buchtík.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa