Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Ministr školství Balaš v Blesku: Jak řešit problém s dětmi Ukrajinců v novém školním roce

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
29. srpna 2022
15:27
Autor: Markéta Volfová - 
29. srpna 2022
14:00

Začátek školního roku je za dveřmi a s sebou nese i řadu nových i starších výzev. Také dětem z ukrajinských rodin začíná povinná školní docházka. Jak bude integrace školáků z Ukrajiny pokračovat? A jak vzpomíná ministr školství Vladimír Balaš (STAN) na vlastní návštěvu válečné Ukrajiny, o tom promluvil v pořadu Epicentrum na Blesk.cz.

Ministr školství Vladimír Balaš (STAN) navštívil Ukrajinu v období, kdy byly zvýšené aktivity ruských ozbrojených sil. „Což se potvrdilo,“ uvedl ministr. „Bylo dobře, že jsme tam přijeli, přece jenom musíme nějakým způsobem koordinovat a harmonizovat i otázku vzdělávání ukrajinských studentů tady. Řešili jsme otázky spolupráce, komunikace i s těmi rodiči dětí a dětmi. To, co jsme viděli, tak je takové optimistické,“ pokračoval Balaš.

„Oni se hrozně snaží, aby v tom systému měli co nejvíc dětí. Snaží se jim vytvářet prostředí. Mají asi pět skupin dětí, které jsou na různých územích. Některé jsou na okupovaných, některé na linii válečného konfliktu, některé na Ukrajině v bezpečných zónách, některé jsou v cizině, jako třeba ty děti u nás a jiné jsou třeba zavlečeny do Ruska. Ale u všech by rádi nějakým způsobem participovali a poskytli jim vzdělání. Ale jsou si vědomi toho, že jim pomáháme a že se snažíme integrovat ty děti i tady,“ uvedl ministr školství.

Necelých 60 tisíc registrovaných ukrajinských dětí v českých školách je podle Balaše „docela dost“. „Problém to samozřejmě může být zejména, pokud jde o kapacitu v Praze, bezprostředním okolí Prahy, v některých větších městech, ale není to třeba problém už na Příbramsku,“ podotkl s tím, že navštívil adaptační skupinu na Příbramsku a všechny děti od školek po vysoké školy tam už měly jasno, kam nastoupí do školy.

„Jedna z možností je úplně je zapojit do výuky s našimi dětmi, ale opravdu nevíme, kolik nakonec ještě jich přibude. A jedna z možností jsou buď homogenní skupin a výuka jenom v ukrajinštině, jiná možnost je hybridní vzdělávání částečně online, částečně on side. Uvidíme. Já myslím, že ten problém je do jisté míry zvládnutelný,“ věří Balaš.

Primárně jde o věc zřizovatelů škol, ale ani vláda ani ministerstvo školství je v tom nemohou nechat, apeluje ministr. „Hledáme společně nějaké možnosti, jak jim pomoci, jak kapacitu zvýšit a zvládnout. Ale není to jenom otázka kapacity, ale také učitelů. Naštěstí k tomu máme legislativní rámec – to jsou ty dva zákony Ukrajina 1 a Ukrajina 2. 30. června byl vydán poměrně podrobný  metodický pokyn ministerstvem školství a myslím si, že mezitím před prázdniny i ředitelé škol tu věc nastudovali, zvládli a stále jí řeší,“ poznamenal Balaš.

Adaptační skupiny do jisté míry připravoval ukrajinské děti i na výuku v českém jazyce. „Je otázka, jak se to povedlo. To se ukáže,“ dodal ministr v pořadu Blesku.  

9:25
Dnes

„Já proti tomu nebojuji, ať si každý občan Slovenské republiky dělá se svými penězi, co chce, je to jeho rozhodnutí,“ komentoval premiér Robert Fico sbírku na nákup zbraní pro Ukrajinu. „Samozřejmě je to symbolické, tři miliony eur (75 milionů Kč) do války na Ukrajině... Víte, co říkají Češi? ‚Prd do Stromovky‘, promiňte ten výraz,“ prohlásil před několika dny v rozhovoru pro Joj. Od té doby Slováci vybrali další milion.

„Je to o 4 miliony eur víc, než poslala na nákup zbraní pro Ukrajinu jeho vláda,“ kontruje iniciativa Dárek pro Putina a nabízí tričko proti Ficovi.

8:56
Dnes

Turecko jedná s americkým energetickým gigantem ExxonMobil o mnohamiliardové dohodě o nákupu zkapalněného zemního plynu ve snaze omezit svou závislost na ruské energii, uvedl list Financial Times. Turecko je sice v NATO a prodává zbraně Ukrajině, Ankara však nadále dokázala s Moskvou jednat.

8:05
Dnes

„Rusové zasáhli od začátku války ukrajinské elektrárny už sto osmdesátkrát. Spálená země, to by Rusákovi šlo,“ tweetuje Dana Drábová, šéfka Státního úřadu pro jadernou bezpečnost, ve svém pravidelném hlášení o radiační situaci na Ukrajině (zůstává normální).

 

Zobrazit celý online

Redlovci Vpřed ( 29. srpna 2022 20:58 )

Kovaný Komunista Balaš vzbuzuje pocit na zvracení. Redlovci berou všechno.

krapotkin ( 29. srpna 2022 17:07 )

Soudruhu Balaši, musíš počkat na to, až soudruh Fiala zachytí signály z Brusele a přednese je národu - nejlépe v celovečerním pořadu blábolů. Hrozí však nebezpečí, že se umává.

e.lesanova ( 29. srpna 2022 16:55 )

Tlachy Podporujte mírová řešení, přestaňte vyzbrojovat a přikládat pod kotlem, aby se tyto děti mohly vrátit do svých domovů...navzdory tomu, že se "naší ekonomice" hodí levná pracovní síla a zaplácnou díry na pracovním trhu Ukrajinci

Tara-Tara ( 29. srpna 2022 16:31 )

řešení je jednoduché.......ať jdou domů a my to nebudeme muset zbytečně řešit a platit...jasné ???

Redlovci Vpřed ( 29. srpna 2022 16:24 )

Všechno spojené ze STAN smrdí na sto honů. Pryč s Balašem.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa