Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Politolog o kauze STAN: Pokud Rakušan rezignuje, můžou to v politice zabalit

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
20. června 2022
13:01
Autor: Markéta Volfová, amb - 
20. června 2022
11:30

 Politologa Lukáše Jelínka nepřekvapilo, že kvůli kauze exnáměstka Petra Hlubočka rezignuje až bývalý ministr školství Petr Gazdík. „V okamžiku, kdy se začalo mluvit o panu Redlovi a o tom, že pochází ze Zlínska, byla tam jistá pravděpodobnost, že se to může dotknout zlínských politiků STAN,“ řekl v Epicentru. Gazdík, jeden ze zakladatelů STAN, se navíc znal s celou rodinou dalších aktéra kauzy Michala Redla.

„I kdyby ministr v takové situaci nic trestně právního nespáchal, přinejmenším špatný výběr lidí, mezi kterými se pohybuje, sám o sobě stojí za odstoupení z funkce,“ dodal Jelínek. Naopak Redl by mohl mít mnohem delší prsty. „Nevíme, co se ještě dál dozvíme o čipernosti pana Redla,“ sdělil. STAN podle něj nemá plnou kontrolu nad svými politiky a případ by mohl podlomit důvěru ve vládu.

Na druhou stranu Jelínek nepředpokládá, že by se případ dotkl dalších ministrů. Jednalo se podle něj spíš o záležitost zlínské odnože hnutí. „Není důvod nevěřit Vítu Rakušanovi, že se s panem Redlem nezná a žádné kontakty s ním neudržoval,“ uvedl Jelínek. „Kdyby odešel Vít Rakušan, tak to ve vrcholové politice můžou definitivně zabalit. Všichni jejich místopředsedové už nějakou kauzu s výjimkou paní Kovářové schytali,“ vysvětlil.

„Nálepka STANU jako strany, která po desetiletích vrátila do české politiky kmotry, té se STAN jen tak nezbaví,“ řekl Jelínek. Rakušan bude muset rychle najít nové stranické vedení a podle Jelínka si „ještě lépe posypat hlavu popelem“. 

Problémová je otázka ředitele České pošty Viktora Knappa, který zatím neudělal nic, čím by funkci zneužil. Pro Rakušana byl nežádoucí už před jeho ministerským působením, řekl Jelínek. Tím, že na něj ukazuje, se podle něj zbavuje vlastní odpovědnosti.

Video  Epicentrum - Lukáš Jelínek  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

hurryd ( 27. června 2022 16:22 )

Jestlipak si ta pětiverbež namaluje ty svoje ksichty na svůj protikorupční autobus co vymysleli Rakušan s Batošem.

bizon_pepa ( 21. června 2022 18:37 )

Kdepak Rakušan má jiné starosti.

tarrica ( 21. června 2022 11:43 )

Moc politiku nesleduji, ale pokud ministr vnitra neví o takovém bor..lu ,tak tam nemá co dělat.
Jako by si ve firmě drželi ekonoma, který nemá páru o účetnictví a ekonomice, nebo byste si zadali výměnu elektroistalace gastro firmě.

Heil_Babisch ( 21. června 2022 07:58 )

Nezabránil obžalobě Babiše za jeho zlodějiny.

bizon_pepa ( 21. června 2022 05:08 )

Proč? Já to nevím.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa