Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Komentář: Vládě zatápí nejen ruský plyn a drahota. Příspěvkem 5000 Kč za dítě naštve řadu lidí

Autor: Petr Holec - 
28. dubna 2022
16:56

Vláda vyrukovala s návrhem na mimořádný příspěvek 5000 Kč za dítě pro rodiny s příjmem do 1 milionu korun ročně. A to čistého. Dosáhnou na něj proto i movitější rodiny. A tak se už ozývají hlasy, zda takový příspěvek má opravdu smysl a pomůže skutečně těm, kteří to nejvíc potřebují. Zacílila vláda dobře, nebo přestřelila? A nejde jen o další zajišťování si voličské přízně ve stylu nadbíhání důchodcům za Babišovy vlády? Ta Fialova se nyní zaštiťuje nutností pomoct lidem v době, kdy si dráž natankujeme a stále výrazněji připlatíme při nákupu v supermarketu. Jenže její dosavadní kroky v tomhle ohledu budí jen další rozpaky. A to jsou na obzoru další problémy spojené i s válkou na Ukrajině.

Pomáháte Ukrajincům, na nás kašlete. Vláda Petra Fialy se ocitla pod tlakem lidí kvůli tomu, že nedokáže najít smysluplné a účinné formy pomoci lidem v době, kdy raketově rostou ceny všeho možného. Včetně základních potravin i tepla domova.

Fiala a spol. tenhle tlak nad sebou cítí zřetelně. A došlo jim, že musí něco udělat. Nechtějí lidi naštvat, jenže... Právě příspěvkem 5000 Kč za dítě pro rodiny s příjmem do milionu korun měsíčně řadu lidí skutečně naštvou. A mnozí nevěřícně kroutí hlavou. Tohle že je ten slibovaný pragmatický hospodář, který ušetří, kde je třeba a dá peníze na to, co má opravdu smysl?

A ozval se ostatně už i někdejší šéf státní kasy Miroslav Kalousek, který na sociálních sítích přirovnává inflaci k průjmu a krok vlády otevřeně kritizuje.

„Kdybychom to dětem dokázali dát ze svého, tak bych zatleskal. My to ale budeme financovat z dluhu, který ty samé děti budou splácet i s krvavými úroky,“ vzkázal Kalousek a poukázal na jasnou potíž. Vláda se tváří, že se chce chovat coby správný hospodář, neopomíná si rýpnout do svých předchůdců, že „rozfofrovali“ miliardy, ale vzápětí dělá to samé. A dokola opakované tvrzení, že je třeba pomoct střední třídě, naráží na to, že současnou pomoc nenasměrovala vláda skutečně efektivně na ty, kteří pomoct opravdu potřebují.

Návrh na 5000 Kč za dítě zapadá do dosavadní linie nematných - neslaných opatření, která působí až rozpačitým dojmem. Musí však ještě projít Parlamentem.

Když ostatně Sněmovna vládě schválí nějaký ostře sledovaný zákon, bývá to důvod aspoň k radosti. Jenže když třeba poslanci schválili vládní návrh na snížení spotřební daně u nafty a benzínu o korunu padesát, nikdo se neradoval. Opozice sice pro zákon taky zvedla ruce, současně ale řekla, že vládní „pomoc“ v praxi nikomu nepomůže. Vláda to ovšem schytala i z vlastních řad a neslavili ani lidi.  

Teď si někteří řeknou, že těch pět tisíc za dítě jednorázově je možná fajn, ale mnozí kroutí hlavou nad tím, proč je má dostat i rodina s příjmem 80 tisíc čistého měsíčně. A proč nejsou pravidla přísnější - třeba maximální příjem 500 tisíc korun hrubého za rok, aby se pomohlo těm, kteří skutečně obrací každou korunu.

Vláda naráží přitom na další protimluv. I premiér Fiala v pořadu Blesku Ptám se, pane premiére mluvil o tom, že nechtějí dělat plošná opatření. Ale chtějí svou pomoc dobře zacílit. Při tomhle cílení však svůj cíl minuli. Pokud tedy nejde pouze o jednorázovou potěchu voličů a alibi směrem k nim, že pro ně vláda něco dělá - byť za jejich peníze.

Řada ekonomů nyní Fialův kabinet kritizuje - jde podle nich jen o symbolické gesto, které příliš nezmění. Ale díru ve státní pokladně prohloubí... Stejně tak i dřívější opatření v podobě stržení 1,50 Kč z daně u benzinu a nafty označují za plošné opatření, které podle nich zbytečně pouští žilou státnímu rozpočtu, jehož deficit vláda slíbila snížit. Situace s 5000 korunami je proto podobná, jako situace s 1,50 Kč u pohonných hmot. 

Od opozice pak vláda rázem slyší, že koruna padesát je tak málo, že si toho lidi během současných válečných cenových výkyvů vlastně na benzínkách ani nevšimnou. Ceny se totiž mění stejně rychle jako aprílové počasí. Podtrženo sečteno: vláda premiéra Petra Fialy nakonec dala svým dlouho odkládaným plošným opatřením částečně za pravdu opozici.

Třeba právě paliva ale lidem kvůli svému slibu šetření snížila tak málo, že dala důvod ke kritice i opozici i veřejnosti. Vlk se prostě nenažral a koza nezůstala úplně celá, řekněme. U opatření s pětitisícovkou z kozy zůstane ještě méně. A do toho všeho se ještě přidal plyn, který najednou z Ruska přestal proudit do Polska, protože odmítlo platit v rublech.

Expremiér ČSSD Bohuslav Sobotka obvinil předchozí vládu ANO a ČSSD, že nedotáhla stavbu česko-polského plynovodu Stork II, který by do Česka pomohl s dodávkami zkapalněného plynu ze severního Polska a snížil naši závislost na ruském plynu. Podle bývalého vicepremiéra ANO Karla Havlíčka ale o plynovod ztratili zájem Poláci. Ano, právě ceny nafty, benzínu, plynu a samozřejmě i jídla začínají být politicky toxičtější než staré dobré „kompro“.

A určitě brzy zahýbají i politickými preferencemi a ovlivní příští komunální a prezidentské volby, které nás čekají za několik měsíců. I proto si nad politickou „škodou“ plošného snížení spotřební daně u paliv o korunu padesát ulevil i duchovní otec antibabišovské koalice a odpůrce plošných opatření Kalousek, který opět jen kroutí hlavou; vláda tím totiž možná zklamala některé své voliče, zatímco v průměru chudší voliče opozice za korunu padesát za peněženku taky určitě nechytne.

Fialův kabinet ovšem schytal přátelskou palbu i od velkého kritika Babišovy vlády Tomáše Prouzy. „Já jsem si přečetl minulý týden velké titulky, jak pan ministr zemědělství bude kontrolovat marže a pak když jsem s ním mluvil, tak jsem zjistil, že úplně nepochopil, jaký je rozdíl mezi marží a ziskem,“ řekl šéf Svazu obchodu a cestovního ruchu a viceprezident Hospodářské komory v Epicentru Blesku.

Video  Plán Česka při odstavení dodávek plynu  - Videohub
Video se připravuje ...

I lidoveckého ministra zemědělství Zdeňka Nekulu tak za kontrolu marží u potravin stihla podobná kritika jako vládu za spotřební daň u paliv. I u jídla totiž vláda odmítá snížit DPH tak, jak to udělaly mnohé země EU, a cenu jídla se snaží držet jen tlakem na marže. Ironie je, že Prouza je i poradcem ministra průmyslu a obchodu za STAN Jozefa Síkely. Jenže jako „lobbista“ hypermarketů prosazuje stejně jako opozice snížení DPH na potraviny.

Je válka a politikou proto začínají hýbat ceny základních životních potřeb. A jako obvykle se už mobilizují i odbory, které vyhrožují demonstracemi, generální stávkou a taky blokádou Prahy, kterou už mimochodem dávno slušně blokuje dopravní chaos pirátského primátora Zdeňka Hřiba.

Vládu určitě nečekají žádná populární rozhodnutí. Když už se ale pro něco rozhodne, měla by se aspoň snažit naštvat jen někoho a ne všechny. A nevolit laciná a alibistická gesta v podobě rozdávání mimořádných příspěvků s podivně nastavenými parametry.

10:51
Dnes

Kadyrov se rozhodl jít v noci do posilovny. Zveřejnil video, ve kterém hraje píseň o „čečenském orlu“, který „spěchá do bitvy“. Údajně se tím hlava Čečenska snaží všechny přesvědčit, že je zdravý. Kdy bylo video pořízeno, není známo. Včera se objevily zprávy, které tvrdily, že je Kadyrov vážně nemocný.

10:21
Dnes

Podívejte se na aktuální snímky z Oděsy, kde dnes zaútočily ruské síly. 

Ruský útok na Oděsu (23. 4. 2024) Ruský útok na Oděsu (23. 4. 2024) Ruský útok na Oděsu (23. 4. 2024) Oděsa po ruském útoku (23. 4. 2024)
9:51
Dnes

Ukrajinský protikorupční úřad podezírá ministra zemědělství Mykolu Solského v souvislosti s machinacemi se státními pozemky. V prohlášení zveřejněném na sociálních sítích uvedl, že Solskyj stál v čele zločinecké skupiny, která nezákonně získala stovky hektarů půdy v celkové hodnotě 291 milionů hřiven (174 milionů Kč).

Zobrazit celý online

Zobrazit celou diskusi