Pátek 3. května 2024
Svátek slaví Alexej, zítra Květoslav
Oblačno, déšť 19°C

Richterová: Složitá situace s uprchlíky? Jednat musí Fiala. Na „Hlaváku“ jsou i oběti Orbána

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
6. června 2022
15:33
Autor: Pavlína Horáková, for - 
6. června 2022
14:00

Už přes sto dní uplynulo od invaze Putinových vojsk na Ukrajinu a Česko se i nadále potýká s uprchlickou krizí. Zejména ve větších městech dochází nejen místa, kam uprchlíky ubytovat, ale také například kapacity ve školách. Proč pražský primátor uzavře asistenční centrum? O tom hovořila v dnešním Epicentru místopředsedkyně Poslanecké sněmovny a poslankyně za Piráty Olga Richterová.

Richterová souhlasí, že s uprchlíky s dvojím občanstvím je problém. Podle poslankyně a místopředsedkyně Sněmovny je to mimo jiné důsledek předvolebního chování premiéra Maďarska Viktora Orbána. „Lidi jsou oběti Orbánovy předvolební politiky. Před volbami rozdal milion maďarských pasů, což se mu vyplatilo ve volbách, ale teď jsou ti lidé v pasti, protože třeba opravdu utíkají před válkou, ale nemají u nás nárok na pomoc,“ uvedla.

Uzavření center? Není to rozhodnutí Hřiba

Během rozhovoru se moderátorka optala i na to, jak hodnotí uzavření pražského centra pro uprchlíky. „To rozhodl krizový štáb pro Prahu, kde jsou hasiči i policisté, takže to není jen rozhodnutí primátora. A to rozhodnutí je bohužel dopadem, před kterým Zdeněk Hřib varoval,“ uvedla a upřesnila, že signály o tom, že by uzavřely i další asistenční centra je jistým voláním o pomoc. 

Richterová podotkla, že kdyby ona utekla před válkou, tak by ji to také nejspíše táhlo do hlavní města či do jeho okolí. Zdůraznila, že teď bude vláda pracovat především na tom, aby měli uprchlíci pozitivní motivaci, aby nejezdili primárně do Prahy či do jiných největších krajských měst. A to i kvůli místům ve školách, aby vzdělání bylo dopřáno jak Čechům, tak i Ukrajincům, kteří o to budou mít zájem.

Zde poslankyně dodala, že se musí ještě zjistit, kdo z uprchlíky do školy půjde. „Co nejrychleji se musí zapracovat na jazycích,“ dodala také s tím, že znalost Češtiny je nyní klíčová i proto, aby mohli uprchlíci co nejrychleji uplatnit svou klasifikaci i v práci. 

Koordinaci podle Richterové musí zajistit i sám premiér Petr Fiala (ODS), podle ní se ukázalo, že nechat to jen na ministrovi vnitra nestačí. 

„Je dobré si také uvědomit, co se nám povedlo, že jsme se jako země semkli a co bude výzvou je, že si musíme uvědomit, že budeme muset pomáhat a být trpěliví dlouho,“ uvedla také Richterová. 

A jak to bude se zákonem o manželství pro všechny? Projde návrh konečně Sněmovnou? Bude mít dostatečnou podporu napříc stranami, které k zákonu nemají jednotnou pozici? To se dozvíte v záznamu rozhovoru.

Video se připravuje ...
Další videa