Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Putin irituje vlastní agenty, míní expert. Mohli by ho odstranit a svést to na infarkt

Autor: tsv - 
6. června 2022
05:00

Britský válečný expert předpovídá kremelský puč a násilné odstranění ruského prezidenta Vladimira Putina, jež potenciálně povede k útokům na Kyjev a možná i vyslání jaderné střely na některé z ukrajinských měst. Putin podle bezpečnostního odborníka irituje hlavní představitele ruských tajných služeb, pro které by jeho vražda navíc nepředstavovala těžký úkol. Za příčinu smrti by Kreml mohl veřejně označit prezidentovo diskutované zhoršené zdraví a na post dosadit ještě mnohem krvežíznivějšího vůdce, varoval.

Podle britského experta na bezpečnost a ozbrojené konflikty Roberta Thorntona Putinovi hrozí násilné „sesazení z trůnu“. Uvedl, že prezidentova nekompetentnost v době války, kterou se navíc rozhodl sám vést a řídit, čím dál tím více irituje nejvyšší ruské představitele včetně šéfů Federální služby bezpečnosti (FSB) a tajné služby GRU. Ti by se s cílem vyhrát konflikt na Ukrajině mohli rozhodnout pro dosazení schopnějšího vojevůdce a Putina tak postavit před ultimátum – dobrovolně opustit svůj post, nebo se nechat zabít.

Podle agentů je Putin na Ukrajinu „měkký“

„FSB si myslí, že Putina je třeba odstranit, protože je na Ukrajinu měkký,“ uvedl Thornton pro server The Sun. „Stáhl se z Kyjeva a teď se soustředí jen na Donbas.“ Prezident se údajně vzdal původních ambicí připojit celou Ukrajinu k Ruské federaci, což způsobilo, že s ním nyní tamní funkcionáři ztrácí trpělivost, vysvětlil expert. Členové GRU by se mohli diktátora zbavit už v příštích dnech. „Mají k tomu prostředky,“ pokračoval. „Pokud chcete v paláci provést puč, budete to chtít udržet v tajnosti. Nasadili byste na to GRU. Té byla v posledních týdnech poskytována větší a větší moc.“

„Pak byste někoho poslali do televize, aby řekl, že Putinovi není dobře, a pak máte nového vůdce,“ konstatoval Thornton. „Někdo by řekl: ‚Chudák Putin měl infarkt z toho tlaku speciální vojenské operace a dosadili jsme tam tohohle a tohohle.‘“ Expert připomněl, že k něčemu podobnému v Rusku došlo už v minulosti, jako příklad zmínil bývalého sovětského vůdce Leonida Brežněva a další „komunistické loutky“ ze sedmdesátých let. „Řekli: ‚Nu, byli nemocní.‘ Ale přitom byli mrtví,“ uvedl.

Putina by podle Thorntona mohl nahradit například armádní generál Valeryj Gerasimov nebo ultrapravicový Alexandr Bortnikov, který v tuto chvíli vede FSB.

Válka s nacisty jen tak neskončí

V případě výměny ruského vedení by Rusové stáhli své nejlepší vojáky z přední linie a vyslali je na Kyjev, pokračoval odborník. „Jsou to ti nejlepší vojáci, nejvíce jim věří, tím pádem jim můžete říct, co mají dělat, a oni poslechnou,“ vysvětloval. „Jejich pohyby by zaznamenaly satelity a to by bylo jasným znamením toho, že se Putinovi stalo něco špatného. Velitelé by to museli udělat v nejvyšším utajení, protože by na to nechtěli upozornit Putinovy podporovatele a Západ.“

„Pokud dojde k puči, Putina nahradí někým tvrdším,“ varoval. „Rusům bylo řečeno, že jsou ve válce s nacisty, takže kdokoli převezme moc, nemůže najednou říct: ‚No, vzdáváme se. Stahujeme se z Ukrajiny.‘ To by bylo, jako by řekli: ‚No, byli jsme poraženi nacisty.‘ A s tím by nemohl žít žádný ruský vůdce.“

„Bojím se, že použijí taktickou jadernou střelu, aby tak vyslali zprávu od ruské armády o tom, že to s Ukrajinou myslí vážně. Takže by se mohlo stát, že zasáhnou malé město jadernou raketou,“ konstatoval. „K tomu by mohlo dojít, kdyby se tam dostal někdo tvrdší, nebo i kdyby tam Putin zůstal. Svého nepřítele byste tak šokovali, až by se vzdal.“

Diplomatické jednání podle Thorntona na řadu nepřijde. „Jak chcete zorganizovat mírovou smlouvu mezi těmi, o kterých Rusové tvrdí, že jsou nacisti, a těmi, o kterých Ukrajinci tvrdí, že jednají jako nacisti? Nevidím žádné řešení,“ dodal na závěr. „Ať už to bude jakkoli, Putin tam nezůstane moc dlouho. Buď zemře přirozeně, nebo ho odstraní pučem. Tak to vidím já.“

8:06
Dnes

Rusko ostřelovalo střelami S-300 Charkov, poničeny byly čtyři obytné budovy. Moskva hlásí útoky na energetickou infrastrukturu ukrajinskými drony.

6:59
Dnes

Daleko od zákopů, v nových centrech po celé Ukrajině, nabízejí civilní náboráři vyzbrojení informačními balíčky a notebooky vlasteneckým dobrovolníkům možnost zapojit se do války. Snahy Ukrajiny naverbovat dostatek mužů do boje proti Rusku narážejí na skepsi veřejnosti, a země se proto rozhodla zahájit ofenzivu pomocí lákavých nabídek, a rozšířit tím řady armády, píše agentura Reuters.

S umírněným náborem se mohou Ukrajinci setkat na serverech nabízejících práci či v informačních centrech, na billboardech a sociálních sítích. Nabízí jim v dobách války novinku: možnost volby. Kandidáti si mohou vybrat konkrétní jednotku a pozici, která bude odpovídat jejich dovednostem. Na výběr mají i dobu, po kterou budou sloužit.

V ulicích měst na Ukrajince z billboardů shlíží vojáci, kteří je vyzývají, aby se zapojili do obrany vlasti. Pro pohodlnost jsou slogany doplněny QR kódy. Na internetu, ve videokampani, 93. mechanizovaná brigáda své spoluobčany ujišťuje, že „to zvládne každý“. Záběry ukazují kuchaře či traktoristu, kteří jsou nasazeni na podobné pozice v armádě - na post polního kuchaře a řidiče tanku.

Ukrajinští vojenští odborníci si uvědomují, že v demokratické zemi může být prvek volby klíčem k nalákání lidí do armády, uvedla náměstkyně ministerstva obrany Natalija Kalmykovová. „Lidé, kteří mají teď bránit naší zemi, by si armádní kariéru nevybrali: jsou to civilisté,“ řekla náměstkyně. „A civilisté jsou zvyklí na možnost volby,“ dodala.

6:45
Dnes

„Jsem vděčný americkému Senátu za to, že dnes schválil životně důležitou pomoc Ukrajině,“ uvedl krátce po hlasování na sociální síti X ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Podle agentury AFP je schválení balíku úlevou pro ukrajinskou armádu, která čelí ruským útokům.

Klíčové bylo sobotní hlasování ve Sněmovně reprezentantů, kde byl balík mnoho měsíců zablokován. V Senátu se očekávalo jeho relativně hladké schválení. Pro hlasovalo 79 senátorů, proti bylo 18 členů horní komory. Schválení balíku uvítali šéf demokratů v Senátu Chuck Schumer i předseda republikánských senátorů Mitch McConnell.

Zobrazit celý online

Video  Lidé nechápou, co se na nás řítí, vzkazuje Topolánek. A současné vládě by dal chvalitebnou  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa