Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Jurečka v Blesku o příspěvku 5 tisíc na dítě: Starší můžou na brigádu, také jsem se sám živil

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
9. května 2022
12:45
Autor: Pavlína Horáková, amb - 
9. května 2022
05:00

Vláda slíbila 5000 korun na dítě do 18 let rodinám s hrubým ročním příjmem do milionu korun. U Andreje Babiše přitom takové kroky kritizovali. „Tímto opatřením cílíme na nejzranitelnější skupinu rodičů v ČR, což jsou rodiče samoživitelé a samoživitelky,“ uvedl v Epicentru ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Ti podle něj mají nižší příjem než domácnosti seniorů, kteří jsou na tom lépe, jak sám řekl.

Označení populismus Jurečka odmítl, zacílené rodiny prý nejsou schopné zaplatit dětem základní potřeby. „Největší výdaje mají rodiče s nástupem dětí do školy,“ vysvětlil. Příspěvek by se měl týkat 1 100 000 rodin, přesně se to zatím nedá odhadnout. Přestože podpora je určená rodinám do výše příjmu milion korun hrubého ročně, podle Jurečky vyjde na většinu z nich.

„Na podporu si sáhne část střední třídy. Není to tak, že nějakou významnou část rodičů postavíme bokem, vyčleníme de facto nejbohatší část rodičů, kteří pomoc nepotřebují,“ sdělil. Vláda chce také zrychlit čerpání rodičovského příspěvku a podpořit částečné úvazky, aby se rodiče mohli z mateřské dovolené snadněji vrátit do práce. „Stát bude umožňovat flexibilitu rozhodnutí především u maminek, jak sladit rodinný a pracovní život,“ řekl.

Příspěvek 5000 korun se vztahuje na domácnost, jak to ale bude s rozvedenými partnery, kteří domov stále sdílí, nebo s nesezdanými páry? „Jsme si vědomi toho, že tyto věci jsou tady v ČR složitější a musíme dbát na to, kdo je zákonným zástupcem dítěte,“ uvedl Jurečka s tím, že do 14 dnů předloží řešení. Na 5000 už naopak nebudou mít právo rodiny s dětmi nad 18 let, i když studují. Ambici posouvat hranici příspěvku i pro domácnosti s dospělými dětmi vláda nemá, přestože by šlo také o středoškolské žáky.

„Pokud je tato rodina ve špatné životní situaci, mají nárok na podporu z okruhu životního a existenčního minima. Zvážili jsme i argument, že od 18 let je dítě schopné jít na brigádu a přivydělat si, je tu potřeba určitá spoluúčast a aktivita dětí. Já sám jsem se od 2. ročníku na vysoké škole živil, aniž bych měl nataženou ruku vůči svým rodičům,“ zdůvodnil to Jurečka. Starší děti by podle něj měly pracovat mezi letním a zimním semestrem.

krapotkin ( 10. května 2022 03:18 )

Tahle vláda vždycky podporuje hlavně bohaté.Už Covidové dotace šly podnikatelům, na obyčejné lidi zvysoka kaká. Jen aby oni a podnikatelé se měli dobře.

buban ( 9. května 2022 20:59 )

To B6-asi jste to krapet nepochopil/a-on posílá na brigády studenty,ne seniory.Také jsem brigádničila od svých 15.let,od 18 coby studentka i v 3směnném provozu v Gumotexu Břeclav.

prochaskanamoste ( 9. května 2022 20:55 )

Nejlepší by bylo, kdyby si lidi uvědomili, že od slepenců nelze nic dobrého čekat a nevolili je.

prochaskanamoste ( 9. května 2022 20:53 )

Jurečko, na brigádu, pomoct rodině i sobě, můžou studenti jen ti nejlepší. Ostatní mají svůj čas hodně studiem vyplněný. To může brigádničit nějaký synek traktoristy, co sám studuje hnojařinu. Lehký obor, ale takový medik, pokud nechce skončit jako Satan nebo ten ťunťa v senátu, na brigádničení času moc nemá. Jeho obor je velmi náročný. Prostě jste mámy, třeba samoživitelky, se studenty pěkně podsekli.

buban ( 9. května 2022 20:40 )

Tedy netušila jsem,že může přijít něco až tak populistického,jako je tento "lidovec".I když-u této partaje je zcela běžné rčení:kam vítr,tam plášť.Tedy kde lze inkasovat,tam se budu angažovat a zviditelňovat.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa