Středa 1. května 2024
Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund
Polojasno 24°C

Psycholožka o dopadech Putinovy války na dětské uprchlíky: Vedle traumat hrozí i sebepoškozování

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
28. dubna 2022
15:41
Autor: Pavlína Horáková, tsv - 
28. dubna 2022
14:15

Sotva se děti a učitelé vzpamatovali z distanční výuky a nekonečného uzavírání či otevírání škol, přišla Putinova invaze na Ukrajinu a s ní i vlna uprchlíků. Nelítostné boje na Ukrajině, zprávy o mrtvých i vyhrožování jadernými zbraněmi budí nejen v nás, ale i našich dětech svíravé pocity beznaděje, strachu, úzkosti, ale i agrese. Jak se se životem v krizi vyrovnávají čeští školáci i jejich učitelé? Jak zvládají začlenění ukrajinských dětí, jejich rodičů, ale i pedagogických pracovníků do našich škol a školek? Nejen o tom hovořila v Epicentru psycholožka a ředitelka Pedagogicko-psychologické poradny pro Prahu 1, 2 a 4, Galina Jarolímková.

Čeští psychologové při práci s traumatizovanými ukrajinskými dětmi využívají služeb překladatelů i pedagogů původem z Ukrajiny, kteří v Čechách žijí už delší dobu, řekla v pořadu Jarolímková.

Školní výchovní poradci a psychologové se v době ruské invaze ocitli pod velkým tlakem, dodala. „K nám se kupodivu hodně obrací třeba i ukrajinští občané, kteří tu žijí delší dobu a chtějí pomoct těm svým běžencům nebo kamarádům z Ukrajiny, jak integrovat ty děti správně do školy, jak postupovat, jakým způsobem provádět zápisy jak do škol, tak do školek,“ uvedla psycholožka.

„U učitelů jsou to často otázky, jakým způsobem je učit,“ řekla a doplnila, že o pomoc psychologů nežádají jen samotní uprchlíci s dětmi, ale i Češi, kteří s nimi přichází do kontaktu. Místním školám navíc chybí odborný personál, na jednoho školního psychologa průměrně připadá několik tisíc žáků.

„Ten počet školních psychologů nebo speciálních pedagogů je minimální, který by tady měl být,“ pokračovala. „Tady až jsme si uvědomili, jak je důležité s těmi dětmi hovořit, jak je důležité s nimi pracovat na těch problémech, které mají, aby se předešlo agresi, sebepoškozování, až nějakým útokům na druhé, ať verbálním nebo fyzickým, nebo i vlastně nějakým sebevraždám a podobně.“

Psychologickou podporu v době krize navíc kromě dětí potřebují i samotní učitelé, na rozdíl od ostatních profesionálů ale k takové pomoci ještě donedávna neměli tak snadný přístup jako pracovníci v jiných sektorech. „Ve zdravotnictví, v sociálních sférách toto je běžné, ale ve školství, kde pracujeme velmi intenzivně s lidským faktorem, je to velmi důležité,“ apelovala Jarolímková. V posledních letech s pandemií koronaviru se situace začala zlepšovat. „I sami ti výchovní poradci mezi sebou si hodně pomohli a my jsme jim k tomu byli nápomocni.“ Na začátku loňského roku byla zřízena pomocná linka určená přímo pro pracovníky ve školství, doplnila.

Z řad dětských uprchlíků invaze dopadla nejméně na děti v předškolním věku, s rostoucím věkem pak roste i úroveň traumatizovanosti.

„Ty školkové děti se velmi rychle adaptují. Řekla bych, že ten druhý stupeň a ti středoškoláci, to je všeobecné těžké období a určitě i tohle období, které ty děti prožívají, mohou prožívat velmi traumatizujíce. Já bych byla velmi ráda, kdyby i česká společnost se k těmto dětem chovala tak, jako k běžným dětem. Nějakým způsobem jim nepředhazovala, kdo za tu válku může. Ať jsou to české nebo ukrajinské děti, ruské, běloruské, ty děti za tu válku nemohou, takže je potřeba je integrovat mezi sebe tak, jak to bylo třeba ještě před Vánoci. Dlouhodobě s našimi dětmi chodily ukrajinské a ruské děti do škol a nikdo jsme takovýhle konflikt nevnímali. Ne všichni Ukrajinci jsou stejní, ne všichni Rusové jsou stejní, a ty děti už vůbec za tuhle situaci nemohou,“ upozornila Jarolímková.

22:00
30. 4. 2024

Vážení čtenáři, pro dnešek se s vámi loučíme. Pokračovat budeme zase zítra v brzkých ranních hodinách. Přejeme vám dobrou noc.

21:43
30. 4. 2024

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg v rozhovoru pro agenturu Reuters řekl, že je potřeba přehodnotit způsob koordinace mezinárodní vojenské pomoci pro Ukrajinu.

20:50
30. 4. 2024

 Proruský ukrajinský politik a podnikatel Arťom Marčevskij, kterého česká vláda minulý měsíc zařadila na národní sankční seznam, dostal na Slovensku dočasnou ochranu, napsal dnes Deník N. Praha přitom počítala s tím, že Marčevskému v dohledné době dočasnou ochranu, kterou v Česku získal po ruské agresi na Ukrajinu, odebere. Tím by přišel o povolení k pobytu na celém území EU. Nyní ale bude záležet na postoji slovenských úřadů.

Kompletní online

Video  Epicentrum - Galina Jarolímková  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

sorgedoktor ( 28. dubna 2022 20:19 )

No, domnivate se ze jste schiopen zcela emopatickemu pristupu k temto detem.../Otazka/

frantacizek ( 28. dubna 2022 19:42 )

a ještě teda by si musely zvyknout na odpolední vyučování. Na Ukrajině moc odpolední výuku neznají, max. doučování, což bohužel odpovídá úrovni jejich znalostí

frantacizek ( 28. dubna 2022 18:04 )

věru to není pro ně jednoduché, bavím se s nimi každý den teď, snažíme se je zapojovat do kolektivu, bohužel ti starší jsou ostražitější a už by se rádi vrátili zpět, což je pochopitelné. Spíše mají tendenci být na skype, nebo vkontakte či jak se to jmenuje ta sovětská síť s kamarády. Starší tady zůstat asi nebudou chtít.U mladších dětí to bude jednodušší, i jazykově.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa