Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Češi podle analytika Havlíčka vsadili vše na ukrajinskou kartu. Putin navazuje na Hitlera a Stalina

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
7. dubna 2022
15:54
Autor: Markéta Volfová, pah, simao - 
7. dubna 2022
14:00

Tanky, bojová vozidla pěchoty a další sofistikované, těžké vojenské vybavení je něco, co Ukrajina skutečně aktuálně tváří v tvář ruské invazi a Putinovým „řezníkům“ velmi potřebuje, uvedl v Epicentru na Blesk.cz analytik z AMO Pavel Havlíček. Zmínil přitom nejen přínosy a významný rozsah české pomoci i ohavný masakr civilistů v ukrajinské Buči.  

„Právě situace v Buči naznačila, že Ukrajině nestačí se bránit, nestačí dodávat zbraně, které budou sestřelovat letadla, nebo budou ničit tanky, oni potřebují vybavení, kterými dostanou Rusy na kolena a v zásadě je vytlačí z těch území právě, aby se neopakovaly další masakry. Tohle dnes dělá ČR jako jeden z mála států na světě,“ upozorňuje Havlíček.

České tanky na Ukrajině

Česká vláda však oficiálně nekomentuje to, zda na Ukrajinu zamířily skutečně tanky. Má to více důvodů, které Havlíček ve studiu zmínil.

„Samozřejmě to v určitém slova smyslu vystavuje ČR, nechci říkat nebezpečí, nebo hrozbě, ale tlaku, který logicky bude vycházet z ruské strany, protože my jsme jako ČR byli první, kteří s touhle sofistikovanější vojenskou technikou přišli, přestože pomáhá celá řada zemí, ať už jsou to Poláci, Slováci, Němci anebo další. Vlastně i tahle dodávka tanků a dalšího vojenského vybavení byla díky certifikaci z německé strany. Není to jenom česká pomoc, je to pomoc spojenecká,“ uvedl s tím, že česká aktivita je však v tomhle ohledu význačná a převyšující řadu dalších zemí.

Vychází podle něj i z toho, že česká vláda jasně vsadila na ukrajinskou kartu. Na česko-ruských vztazích totiž už nelze příliš co ztratit.

„Ony jsou více než katastrofické už od vrbětické krize. Česko-ruské vztahy byly daleko pod bodem mrazu. Tady opravdu není co ztratit. My jsme se jako česká zahraniční politika rozhodli vsadit všechno na jednu kartu. Ta karta je ukrajinská, není to karta ruská,“ říká Havlíček. „V česko-ruských vztazích opravdu není co ztratit,“ podotýká. Vláda Petra Fialy (ODS) přitom o pomoci Ukrajině jednala i ve středu – a kývla na dodávku vojenského materiálu za dalších 133 milionů korun. Ani ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) však nechtěl ve čtvrtek v Bruselu konkretizovat, co v nejnovější české dodávce na Ukrajinu je. 

Putin pokračuje v Hitlerově práci

Rusové se přitom v jednom z propagandistických článků ohradili, že Češi dodávali zbraně i Německu a Hitlerovi. Jenže Havlíček míní, že na nacistického vůdce navazuje nyní naopak Vladimir Vladimirovič Putin. „Za současné situace, kdy Rusko rozpoutalo největší vojenský konflikt od roku 1945, když tady vzpomínáme Hitlera, tohle to je pokračování Hitlera,“ ukazuje směrem k ruské invazi na Ukrajinu, která s sebou nese i ohavné zabíjení bezbranných civilistů, znásilňování a další válečné zločiny. Putin dle Havlíčka navazuje i na Stalina a pakt někdejší pakt Molotov – Ribbentrop.

„Pokud se podíváme do našeho regionu, anebo i do širšího západního prostoru, tak si myslím, že dnes není opravdu země, která by dělala při své kapacitě a velikosti, i ekonomické síle, více než ČR,“ pokračuje Havlíček.

A vyzdvihuje i to, že Česko drží konzistentní linii vůči ruským sankcím. „ČR se přidala do toho jestřábího tábora jako je Polsko a Pobaltské státy, které říkají: chceme se odtrhnout od ruského plynu a ropy, chceme se odtrhnout od jakýchkoliv další závislostí. Nechceme mít v zásadě ekonomicky s Ruskem nic moc společného. To si myslím, že je v zásadě velmi, velmi důležité,“ dodává analytik.

7:39
Dnes

Rusko v noci na dnešek zaútočilo na ukrajinskou Čerkaskou oblast, kde poškodilo klíčovou infrastrukturu. Zranění utrpělo šest osob. S odvoláním na tamní úřady o tom informovala agentura Reuters.

„Ráno nepřítel zaútočil na naši Čerkaskou oblast. Proti vzdušnému cíli byla nasazena komplexní protivzdušná obrana,“ uvedl v prohlášení šéf čerkaské oblastní vojenské správy. Útok si podle předběžných informací nevyžádal žádné oběti na životech, lékařskou pomoc zatím vyhledalo šest osob.

6:44
Dnes

Rusko podle odhadů německého ministra obrany Borise Pistoriuse už vyrábí více zbraní a munice než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Řekl to ve středu v televizi ARD.

Podle německého ministra se dá vysledovat, že v Rusku se stoupajícími výdaji na zbrojení a zavedením válečné ekonomiky „velká část nebo část toho, co se nově vyrobí, rozhodně nemíří na frontu, ale končí ve skladech“. Pistorius zároveň varoval před dalšími vojenskými ambicemi ruského prezidenta Vladimira Putina, píše agentura DPA. „Teď je možné být naivní a říct, že to dělá jen z opatrnosti. Jako skeptik bych ale řekl, že to dělá, protože má nebo by mohl mít něco v plánu,“ uvedl Pistorius.

22:27
24. 4. 2024

Drazí čtenáři, online zpravodajství k Ukrajině se odmlčí. Přejeme dobrou noc, na shledanou zítra.

Zobrazit celý online

Video  Epicentrum - Pavel Havlíček  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

slafa ( 8. dubna 2022 00:39 )

Zelensky navazuje na Hitlera? http­s://rum­ble.co­m/v101­fvf-the-lies-the-censorship-the-truth-is-out-there.html

Uživatel_5568738 ( 7. dubna 2022 23:29 )

Paní Fridrichová
6. 4. 2022 13:49:50
info@­ceska­tele­vize­.cz

Paní hlasatelko,
svoje slova považujete vždy za absolutní pravdu. Nedávno jste prohlásila, že Rus na nás poslal tanky a teď jedou naše tanky na něj.
Protože jsem to vše v roce 68 prožíval, chtěl bych doplnit vaše hvězdné vědomosti. Tanky na nás poslal tehdy vedoucí země Brežněv a to byl Ukrajinec. V orgánu který o tom rozhodoval nejzuřivějším žadatelem o agresy byl generalní tajemník Ukrajiny Šelest samozřejmě Ukrajinec. Velící vojsku pětikoalice armád byl maršál Grečko, světe div, se Ukrajinec. Armáda pětikoalice, která vpád realisovala, byl 1. ukrajinský front, tedy Ukrajinci.
Teda při další některé vaší relaci uvádějte: „Neodpovídají-li fakta tomu, co hlásám, tím hůř pro fakta."
Už to před vámi hlásal jeden významný filosof. Ale to vy asi nevíte a vědět nepotřebujete. Říkáte to, za co vás platí, tak jaké ohledy na skutečnost!


Vladimír Kolmistr (ročník 1930) Kladno
Přišlo e-poštou
https://ceske-narodni-listy­.***/c­lanky/­pris­pevky/­pani-fridrichova.html

fayet ( 7. dubna 2022 21:02 )

Byty pro ukrajinské uprchlíky český stát zadotuje z 85 procent. Zbytek by doplatily kraje. Češi utřou hubu … Blbci, jen plaťte daně, my už víme co s vašimi penězi. Jednou jste nás zvolili, nebudete nám už do ničeho kecat!
Na rekonstrukci či výstavbu bytů pro uprchlíky z Ukrajiny by mohl stát přispět 85 procent. Zbytek by doplatily samosprávy nebo kraje. Dohodli se na tom ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) a šéf státní kasy Zbyněk Stanjura (ODS). Dotační program se bude skládat ze dvou výzev. První bude zaměřena na rekonstrukce starších prostor, například ubytoven, nebo výstavby nových bytů. Druhá se bude týkat tzv. modulárního bydlení. Bartoš vysvětlil, že příspěvek by měl být uplatnitelný případně i zpětně, protože některé obce nebo kraje už začaly situaci řešit. Vláda začne uprchlickou strategii projednávat, schválit by ji mohla na příštím zasedání.
O financování Česka podle Bartoše jedná s Evropskou unií. Na celkové řešení má předběžně slíbenou 1 miliardu eur (asi 25 miliard korun).
Podle dřívějších odhadů MMR na program rekonstrukce a výstavby bydlení pro uprchlíky bude třeba zhruba 3,8 miliardy korun.

donypan ( 7. dubna 2022 19:58 )

Tak mám dojem,že se schyluje k pěknýmu p-----u.Čím více bude západ včetně nás úkáčka poňoukat,posílat tam zbraně a živou sílu,tím více si bude rus myslet,že opravdu ten zlý západ ho chce zničit.To,že to rusům v prvé fazi nevyšlo bych se moc neradoval.Oni pkud nabydou dojmu,že jsou ohroženi dokáží se semknout a potom se budou dít věci.Oni májí obrovskou motivaci a to je,že likvidují nacistickou ideologiji.Na to rus vždycky slyšel.

Tara-Tara ( 7. dubna 2022 16:22 )

to jsou pořád hámotiny.....vy se asi trumfujete, kdo napíše větší pitomost.....jednou jsou to zdivočelé včely které v krutém mraze zabíjejí ruské vojáky, pak je Putin reinkarncí Hitlera nebo Stalina, to jsou bláboly, už trošku zbrzděte, jako ostatní media

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa