Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Herec Krejčík o pomoci Ukrajině. Jak se žije uprchlíkům na zámku?

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
22. března 2022
15:20
Autor: Markéta Volfová, pah - 
22. března 2022
14:00

Nabídka vlastního bydlení - touto cestou se u nás vydalo množství těch, kteří chtějí pomoci lidem prchajícím před válkou na Ukrajině. Jak tahle pomoc v běžné praxi vypadá a v čem se výrazně liší představy od reality? Nejen o tom hovořil v dnešním Epicentru herec Dan Krejčík, který se svým přítelem Matějem Stropnickým ubytoval na zámku v Osečanech skupinu běženců z Ukrajiny.

„Je to hodně intenzivní, byli jsme zvyklí, že je na zámku ubytováno více lidí, než my dva,“ uvedl Krejčík s tím, že s partnerem Stropnickým jsou zvyklí na krátkodobou přítomnost lidí u nich doma. „To jsou ale v podstatě jen návštěvy, teď mám pocit, že se nám zvětšila domácnost,“ připustil s tím, že je to velká změna, na zámku nyní včetně něj a Stropnického žije 14 lidí.

Krejčík: Některé rodiny pokračovaly dál do Evropy

Nicméně původně byla skupinka uprchlíků početnější, kolem 20 osob. „Ne všichni lidé, kteří k nám přijeli, u nás chtěli zůstávat,“ vysvětlil s tím, že pro některé rodiny bylo Česko jen přestupní stanicí a pokračovaly dál do Evropy, v tomto případě konkrétně do Holandska a Německa. „Další rodina chtěla být v Praze, protože děti chodily na vysokou školu,“ prohlásil Krejčík s tím, že pro tuto rodinu bylo snazší zařídit si život v české metropoli než „na vesnici, co má 200 obyvatel“.

Video  Epicentrum - Daniel Krejčík  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa