Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Velvyslanec při NATO Landovský o dopadech Putinovy války. Co může Česko udělat pro svou ochranu?

Video se připravuje ...
Autor: Pavlína Horáková - 
22. března 2022
05:00

Putinovu agresi odsoudila naprostá většina světa. Americký prezident Joe Biden dokonce poprvé od počátku války na Ukrajině označil svůj ruský protějšek za „válečného zločince“. Zatímco Putin útočí na civilní cíle na Ukrajině, společná reakce NATO je sice jednotná ale stále spíše opatrná. O tom, zda a jakým způsobem bychom v rámci Severoatlantické aliance měli přitvrdit, hovořil v Epicentru Blesk Zpráv velvyslanec ČR při NATO, Jakub Landovský. Vysvětlil také, na co by se Češi v rámci bezpečnosti měli připravit.

Na sousední Slovensko postupně přicházejí první jednotky ze zemí Severoatlantické aliance, které mají na starosti rozmístění systému protivzdušné obrany Patriot. Na našem území se nic takového zatím neplánuje:  „Česká Republika plánuje přesunout se na Slovensko a být tím rámcovým vůdčím národem tohoto bojového uskupení, které má být až do výše 2200 osob,“ vysvětlil velvyslanec ČR při NATO, Jakub Landovský.  

22:58
26. 4. 2024

Vážení čtenáři, pro tuto chvíli se online zpravodajství k Ukrajině odmlčí, pokračuje zase ráno. Dobrou noc.

22:57
26. 4. 2024

Pravděpodobnost zhroucení ukrajinských obranných pozic klesá, sdělil podle estonské stanice ERR šéf estonské vojenské rozvědky Ants Kiviselg. Rusko se podle něj snaží využít zbývajícího času a podnikat intenzivní útoky, než na Ukrajinu dorazí další západní vojenská technika a munice.

„Rusko se snaží využít poslední příležitosti, než na Ukrajinu plně dorazí západní vojenská pomoc a bude nasazena,“ uvedl Kiviselg. Přestože ruské síly nezpomalily tempo svých útoků, jejich úspěchy jsou podle jeho názoru malé.

Ruské síly podle něj stejně jako v poslední době nadále vyvíjejí tlak především na město Časiv Jar, na oblasti západně od Doněcku, a také na obce, jimiž prochází železnice mezi Avdijivkou a Pokrovskem. Lokálního úspěchu podle něj ruská vojska dosáhla v Očeretyne u Avdijivky.

21:56
26. 4. 2024

Šéf Brovarského rajonu v Kyjevské oblasti Volodymyr Majboženko na předchodu pro chodce čtyři přejel. Nadýchal 2,3 promile, ukazuje kanál Nexta. Ve funkci ihned končí.

Zobrazit celý online

Každá země má podle něj v aliančním plánu svou roli. Česká republika není přímo frontovou zemí ve smyslu toho, že by hraničila přímo s konfliktem na Ukrajině, a proto si může dovolit zaměřit se na pomoc ostatním spojencům. Podle zkušeného diplomata, nás však čeká řada důležitých rozhodnutí, která nám pomohou připravit naši zemi na možnou eskalaci konfliktu na Ukrajině. „Připravit naši zemi na nějakou účinnější pomoc, na transport vojáků, kteří budou směřovat k ochraně východního křídla a tam je celá spousta úkolů týkajících se budování silnic, skladů, nocovišť, připravování legislativy, ale i ochrana našeho vzdušného prostoru,“ popsal některé další kroky včetně nutnosti rozhodnut o tom, jaké stíhačky bude česká armáda používat.  

To, že se v u nás před 14 lety nepostavil americký radar v Brdech, považuje spíše za chybu a v pořadu Epicentrum upozornil na to, že v nejbližší době budeme pravděpodobně debatovat o dalších strategických rozhodnutích podobného rázu. „Čas se nedá vrátit. Možná budeme stát před jinými volbami. Jestli má na našem území být například nějaký sklad materiálů pro vojáky NATO a já doufám, že vědomi si toho, co dokáže Rusko pár stovek kilometrů od našich hranic, na to budeme koukat jinou optikou, než v těch bezstarostných dobách první dekády 21. věku,“ věří Jakub Landovský.

Hrozba použití chemických zbraní 

NATO se podle jeho slov v poslední době vyhranilo proti případnému použití chemických zbraní na Ukrajině.  „Což je skutečně něco vážného, myslím si, že to může hrozit více než nějaká nuklearizace toho konfliktu. Je to opět posunutí toho konfliktu o úroveň dál a to, co teď mohu zodpovědně říci, je to, že ta cena, kterou by Rusko za takovou věc zaplatilo, je enormní, je nad rámec toho, co teď probíhá, ale nemohu v tom samozřejmě být specifický, co bude následovat,“  řekl Landovský a dodal, že Česká republika má v oblasti ochrany proti zbraním hromadného ničení vysoký profil. „Určitě výrazně přispěje k posílení východního křídla tady v této oblasti, jak tak ostatně již činí svým příspěvkem chemiků do přípravných jednotek na východním křídle,“ popsal klíčovou roli českých odborníků na chemické a biologické zbraně.

verka1 ( 22. března 2022 13:13 )

Domluvit se mají, neposílat zbraně a ukončit válčení.

51799408 ( 22. března 2022 08:08 )

Jednašedesát ukrajinských vojáků velitelského stanoviště se dobrovolně vzdalo, více než polovina z nich byli vysocí důstojníci ukrajinských ozbrojených sil.
https://en.news-fron­t.in­fo/202­2/03/2­1/ukra­ines-denazification-operation-operational-summary-on-march-21-updated/

51799408 ( 22. března 2022 08:07 )

Denacifikace na Ukrajině: operační shrnutí 21.03.2022 19:18
18:34 Ruské ministerstvo obrany: Ruská armáda dodala do Balakleje asi 8 tun humanitární pomoci
Ruští vojáci dodali humanitární pomoc obyvatelům města Balakleya v Charkovské oblasti, které bylo osvobozeno od ukrajinských národních bezpečnostních sil.
„Náklad zahrnuje základní produkty, dětskou výživu, cereálie, masové a rybí konzervy, pekařské a cukrářské výrobky, balenou pitnou vodu,“ uvádí zpráva.
187 Ukrajinští neonacisté se skrývají ve školách. Na záběrech je vidět několik lidí v jedné ze tříd ukrajinské školy. Jde o další potvrzení toho, že ukrajinská armáda pokrývá obytné oblasti.
170 Raketové útoky v Mykolajivu zamířily na základnu ukrajinské armády umístěnou v loděnici, která údajně před dvěma lety zkrachovala.
16:50 Ruské jednotky protivzdušné obrany sestřelily na nebi nad Melitopolem další ukrajinský dron.
15:20 Média: Ruské ozbrojené síly zahájily sérii úderů na Nikolajev. Hlavním cílem palby byla 61. loděnice v Mykolajivu a dále kontrolní stanoviště AFU a územní obrany v jejím okolí. Na území 61. závodu explodoval muniční sklad poblíž nedokončeného ukrajinského raketového křižníku.
12:33 Žádné příměří během rusko-ukrajinských rozhovorů. Pokrok v jednáních mezi Ruskem a Ukrajinou je nedostatečný na to, aby se dalo hovořit o kontaktu mezi prezidenty obou zemí Vladimirem Putinem a Vladimirem Zelenským, řekl mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov.
11:45 Ruské letectvo přes noc zničilo 44 ukrajinských vojenských zařízení, včetně šesti raketových systémů země-vzduch Buk-M1 – ruské ministerstvo obrany.
11:10 Včera večer zasáhly vysoce přesné střely s plochou dráhou letu ze vzduchu výcvikové středisko pro zahraniční žoldáky a ukrajinské nacionalistické formace na cvičišti Novaja Lubomyrka v Rivně. Bylo zabito více než 80 žoldáků a nacionalistů.
10:55 Ve vesnici Mykolayivka na předměstí Kyjeva ruští vojáci ovládli chráněné zakopané velitelské stanoviště ukrajinských ozbrojených sil. Je

msamec3 ( 22. března 2022 06:31 )

A další věc kdyby ten pitomec Ruska na nás hodil bombu tak nestačíme ani mrknout tak co tady máme za šašky který tady píšou takové kraviny

msamec3 ( 22. března 2022 06:30 )

Jsem stejného názoru jak píšete ta pakáž co jsem d to bude masakr v životě nebudou chtít makat a bude mě živit z našich daní a samozřejmě oni dostanou všechno stejně jako naši spoluobčané a mi co makáme a jsme normální lidi tak prostě nemáme nárok na nic a může mě někdo tady klidně poslat do p***** ale je to pravda

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa