Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Bartoš přiznal, že výsledek voleb „těžce vstřebával“. Chyby musí koalice odčinit, tvrdí

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
3. února 2022
16:26
Autor: Pavlína Horáková, Nikola Forejtová - 
3. února 2022
12:00

Ceny bytů se za posledních pět let více než zdvojnásobily a například průměrná česká rodina už na bydlení v naší metropoli dosáhne jen stěží. Určitou nadějí by měl být nový stavební zákon, který snad výhledově zjednoduší stavební řízení, čímž i urychlí výstavbu nových bytů. Vláda ve středu však schválila částečný odklad účinnosti tohoto zákona. Jak řešit situaci s drahým bydlením? Kdy si budeme moci zažádat o stavební povolení z pohodlí svého gauče? Jak to bude s elektronickou občankou? A jak hodnotí povolební fungování nové vlády i to, co se už nepovedlo? Nejen o tom v Epicentru Blesk Zpráv hovořil místopředseda vlády, ministr pro místní rozvoj a digitalizaci a staronový šéf Pirátské strany Ivan Bartoš.

Bartoš se na začátku rozhovoru vyjádřil k aktuálnímu dění. Nejdříve k dohodě mezi Polskem a Českem kvůli dolu v Turówu. Podle vicepremiéra je dohoda nejspíše výhodnější než ta, která by mohla vzniknout v EU. „Tak jak nám to bylo prezentováno, je ta smlouva výhodnější v těch věcech, které nám garantuje než jaký by bylo rozhodnutí evropského soudního dvora,“ komentoval smlouvu. „Tady jsou záruky, že by se důl neměl rozšiřovat směrem k ČR,“ uvedl příklad.

„Vlnu omikronu jsme zvládli dobře“

Vyjádřil se také ke sněmovnímu maratonu, kdy se přes 33 hodin poslanci dohadovali nad pandemickým zákonem. „Myslím si, že není nic špatně na tom, když v nějakém případě, skutečně kritickým, využije opozice jakési obstrukční metody, aby získala čas k vyjednávání. Ale přišlo mi, že vystoupení některých, zejména vystoupení některých členů SPD, tak ten cíl nebyl získat lepší podmínky v té novele,“ uvedl. Dodal, že si myslí, že vláda zvládla omikronovou vlnu dobře, ač bylo místy vidět, že jsou lidé z opatření unavení. 

Podle Bartoše se mají respektovat rozhodnutí soudu, takže roli ve zrušení povinnosti se prokazovat očkováním nebo prodělanou nemocí mělo právě i rozhodnutí soudu, že se opatření musí smést do týdne ze stolu, nebo se řádně obhájit. „Já jsem nečekal, nemapoval jsem situaci, jestli to máme očekávat,“ řekl na dotaz, zdali jej rozhodnutí překvapilo. Bartoš vysvětlil, že nová vláda přebrala opatření a nechávala je běžet a jelikož soud řekl jasný verdikt, tak jej kabinet Petra Fialy (ODS) respektuje. Dodal, že rozhodnutí o zrušení opatření podpořili i odborníci. 

Vicepremiér a ministr pro místní rozvoj se vyjádřil k plánovanému auditu, který se bude týkat peněz příjimaných jako covidové kompenzace. Podle Bartoše se nebude hledět na to, kdo je majitelem firmy. Budou se ale kontrolovat i firmy, které již znovu patří expremiérovi Andreji Babišovi, nejen kvůli střetu zájmů. Podle Bartoše je nutné se nyní dívat na firmy postcovidovým pohledem, pomoci jim v transformaci.

Chyby musíme odčinit, myslí si Bartoš

Bartoš okomentoval i schůzku ministra vnitra a také svého volebního partnera Víta Rakušana (STAN) s policejním prezidentem a s kancléřem Vratislavem Mynářem. „Byla to diplomacie, vyjednávání. Mělo to vliv na reputace koalice jako celku. Pro mě je důležité, že když někdo udělá chybu - a myslím si, že Jan Farský váhal a že ji napraví - někdy to jde jednoduše, někdy se o tom musíte bavit s médii. A třeba ty dary, tam se STAN dobře rozhodl že je vrátí a Farský se dobře rozhodl, že se mandátu vzdá,“ uvedl. „Musíme to odčinit, reputace je důležitý prvek,“ konstatoval na dotaz moderátorky, jak vnímá dvě kauzy, které se nyní kolem STANu točí. 

Vicepremiér Ivan Bartoš (Piráti) v pořadu Epicentrum (3.2.2022) Vicepremiér Ivan Bartoš (Piráti) v pořadu Epicentrum (3.2.2022) | Blesk:ROBERT KLEJCH / CNC

Co se týče strany samotné a jejího směřování, Bartoš uznal, že těžce vstřebával výsledek sněmovních voleb, kdy se i přes úspěch koalice do Sněmovny dostali jen čtyři Piráti.

Krize bydlení

V druhé polovině pořadu vicepremiér hovořil o stavebním zákoně, u kterého si Fialův kabinet zčásti odhlasoval odklad. Podle Bartoše chce vláda zrychlit úřední zpracování i stavbu samotnou a musí zapracovat na digitalizaci. „Rostoucí ceny jsou trendem všude ve světě. A vy na to musíte reagovat řadou způsobů a není to jen stavební zákon. V ČR se v historickém kontextu počítá, že vlastnění nemovitosti je ten grál. I já si, možná zbytečně, koupil 2+kk v paneláku, kam se objektivně s manželkou a dvěma dětma nevejdu,“ konstatoval. 

Podle Bartoše by měly obce zapracovat na svém bytovém fondu. Doufá, že se zlepší nájemní podmínky a i se zvýší nabídka. Prioritou nové vlády nebude nájemní či vlastnické bydlení, ale pomoc obcím, jak konstatoval Bartoš. 

Ruda_uderka ( 3. února 2022 18:27 )

Měli jít do voleb samostatně a koalici dělat až po volbách. Jenže naco by potom opožumpa kvičela?

panda82 ( 3. února 2022 17:37 )

tak se z toho n.e.p.o.s.e.r zaplatíš draze USA

panda82 ( 3. února 2022 17:32 )

ale Bartoši, výsledek jste vstřebával a podfukem jste tam se 4 poslanců 3 ministři, tak ten podvod vstřebávejte, to tak udělat Babiš, to by bylo točo, no na Slovensku to už vře, tak to uvidíme i zde

maruch ( 3. února 2022 17:13 )

Bartoši, dobře Vám tak, zaměřili jste se tak moc na Babiše, že jste úplně zapomněli na to, že se dáváte do koalice s největšími křiváky v politice. Ale kdo chce kam nas€rme mu na hrob.

nespokojeny ( 3. února 2022 17:10 )

Pane Bartoši, ačkoli jsem volil ODS musím, také chlapsky přiznat, že to bylo špatně.

Pozn.: Věřím v šanci nápravy v dalších volbách. koalice = zklamání.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa