Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

„Narcistní pitomci!“ Psycholog se v Epicentru opřel do narušitelů karantény. Vánoční návštěvy neodmítá

Video se připravuje ...
Autor: Pavlína Horáková - 
3. prosince 2021
05:00

Devastující vliv na naši psychiku. Právě takový je nekončící koloběh nadějí na návrat do normálu a následovné uzavírání společnosti, uvedl psycholog Daniel Štrobl ve čtvrtečním Epicentru Blesk Zpráv. Expert vyzval k tomu, abychom si uvědomili, co nás více spojuje, než rozděluje. Pro lidi, kteří porušují karanténu, a ohrožují tak nákazou ostatní, měl nekompromisní vzkaz. Ale na rozdíl od loňského apelu tehdejšího ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) neodmítl v principu návštěvy příbuzných a známých o Vánocích.

Stres, kterým na krizové situace reagujeme, není podle Daniela Štrobla sám o sobě škodlivý, měl by však být pouze krátkodobý. Problém je tedy délka období, po které jsme mu vystavováni.

„Strádání, které je bez konce a trvá už rok a půl, má devastující vliv v tom, že nás vhání do depresí, (…) a odčerpává nám spoustu energie, čili důsledkem je, že část lidí je vyčerpaná, část je bez nálady, část lidí začíná výrazně postrádat cokoliv, co by jim v životě dávalo smysl, a část lidí reaguje agresí na tuto situaci… to, co je největší průšvih, je, že nevidíme světlo na konci tunelu,“ popsal psycholog v Epicentru dopady současné pandemické situace.

K polarizaci společnosti, až k rozdělování pomyslnou čarou na očkované a neočkované, spějeme podle Štrobla už desítky let. Příčinu vidí v narcistním vnímání světa.

„Já jsem středem vesmíru, já mám právo rozhodovat o všem. Já očekávám, že se společnost podřídí mně, ne já jí. A já jsem tu proto, abych realizoval svoje cíle, abych se stal někým výjimečným, a očekávám, že ostatní mne jako výjimečného budou brát,“ popsal expert problematické nastavení některých lidí, kterému přispívá škola i to, jak vychováváme děti.

Podle Štrobla dotyčné formují rodiče, kteří jsou sami narcistní. A přidal postřeh, který podle jeho slov hraje klíčovou roli: „Vždycky tomu tak bylo, že rodiče chtěli, aby se jejich děti měly lépe než my. Jinými slovy, své přání podřadí, a důležitější je to dítě. Dneska je to jinak. Spousta rodičů bude ráda, když se jejich děti budou mít stejně dobře jako oni, anebo, a to je horší, si skrze děti realizují své vlastní plány… aby (jejich děti) dokázaly to, co oni sami nedokázali.“

„Narcistní pitomci“ a osobní zodpovědnost

Rozdělování společnosti pak jen prohloubil a zveličil nástup sociálních sítí a problémem je podle Štrobla to, že individualistické vnímání sama sebe nejde ruku v ruce s osobní zodpovědností.

Lidem, kteří vědomě porušují karanténu a neberou ohledy na ostatní, psycholog vzkázal: „Jsou to narcistní pitomci, kteří se považují za střed světa, já můžu všechno, já se nemusím s nikým dělit a nemusím přijmout žádná opatření...  nežijeme tu sami ve vzduchoprázdnu.“

Odborník poukázal na fakt, že tato opatření stanovila vláda, kterou jsme si demokraticky zvolili, a proto, i když s těmi opatřeními do určité míry třeba nesouhlasíme, je potřeba dodržovat je. Štrobl pro dokreslení použil srovnání s omezením rychlosti v obci na padesát. Ne ve všech obcích s tím souhlasíme, přesto ho musíme dodržovat.

Obrovský vnitřní konflikt

Štrobl, který byl také expertním pracovníkem ministerstva obrany a Generálního štábu Armády ČR, přiznal, že pro něj jako psychologa je snazší vůči neočkovaným pociťovat respekt a empatii. Na druhou stranu zdravotníci v první linii mají jinou, velmi náročnou situaci. A v této souvislosti zmínil i kontroverzní problém, kdy zdravotníci empatii s neočkovanými ztrácí a tím prožívají obrovský vnitřní konflikt mezi hněvem na pacienta a potřebou mu pomoci. Jejich situaci přirovnal k válečnému lékaři, který musí ošetřit vojáka z nepřátelského tábora.

Video  Imunolog Hel o omikronu: „Černý scénář“, kterého jsme se obávali. Pomohou vakcíny?  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

„Nenechme se rozeštvat! Toho, co nás spojuje, je mnohem víc, než toho, co nás rozděluje… nenechme se vmanévrovat do situace, že jediná věc, o kterou se teď hraje, je očkování, neočkování a podle toho se budeme dělit, to je prostě špatně,“ zdůraznil, že názory na vakcinaci by neměly být důvodem ke konfliktům, nebo dokonce k ukončení vztahu.

Vánoční návštěvy by nicméně neomezoval a přiznal, že to pro mnohé nebude lehké období. Lidé se však nemusí bát být smutní, nemusí to být podle jeho slov veselé Vánoce, možná stačí, když budou šťastné. 

Video se připravuje ...
Další videa