Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Extrémní zdražení zasáhne i Dušičky! Češi si připlatí za květiny i kamínky. Expert řekl důvod

Autor: tsv, pah - 
1. listopadu 2021
15:45

Letošní podzim bude obdobím zdražování. Zákazníky potrápí rostoucí ceny potravin a energií, na Dušičky se budou podle ekonoma Štěpána Křečka navíc zdražovat i květiny a další produkty. V Epicentru varoval před rostoucími cenami kamínků na hrob, „svíčková krize“ podle něj ale zatím nehrozí.

„Žijeme v provázané ekonomice a květny například v Nizozemsku se pěstují ve sklenících, které se musejí vytápět. To se dělá plynem a ten extrémně narostl na ceně, takže v některých částech ho je nedostatek. A to pak vede k tomu, že ta produkce květin dramaticky zdražuje a ti producenti buď zastaví pěstování květin, nebo květiny výrazně zdraží,“ vysvětlil v rozhovoru Křeček.

Doplnil, že situaci komplikují i problémy s dopravou. „Jednak roste cena pohonných hmot, jednak váznou dodávky, takže těch květin možná bude i nedostatek a nakonec i ten nedostatek povede k dalšímu zdražování květin. Letošní Dušičky se určitě prodraží,“ varoval.

„Bohužel cena mezikontinentální dopravy vzrostla pětinásobně,“ dodal. „Když dovážíme květiny, je to zkrátka dražší a lidé si budou muset udělat doma věnec, například z nějakých větviček, které si někde v lese seženou, anebo když budou chtít mít květinu, tak prostě bude dražší.“

Ceny květin navíc podle ekonoma porostou přímo drasticky. „Nárůst tam bude v desítkách procent. Můžou být i o sto korun, dvě stě korun dražší,“ konstatoval v Epicentru.

Kromě květin zdražují i další materiály a produkty. Svíček se ale zdražování zatím týkat nebude. „Co se týče dalších záležitostí, tak zdražují třeba stavební materiály, takže někdy, když si lidé dávají kamínky na hrob, tak to také poroste na ceně. U svíček zatím problém není, těch je v České republice dostatek. Žádná svíčková krize nás zatím nečeká,“ uklidnil ekonom.

Video  Epicentrum Štěpán Křeček  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa