Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Sport a kultura už v únoru, dává naději Prymula. S omezením na 15 kilometrů od domu narazil

Autor: ula, Pavlína Horáková - 
12. ledna 2021
13:03

Bývalý ministr zdravotnictví a nynější poradce premiéra Andreje Babiše (ANO) Roman Prymula v pořadu Epicentrum připustil, že kultura a sport by mohly začít ožívat už v únoru. Podle něj by bylo třeba ale nastavit určité podmínky. Pokud by Češi chtěli vyrazit do divadla nebo na fotbal, měli by být očkovaní, případně mít maximálně dva dny starý negativní test. Výhodu by měli i ti, kteří nemoc prodělali před méně jak 90 dny. To vše ale podle Prymuly nastane, pokud budeme striktně dodržovat stávající opatření.

Roman Prymula v pořadu Epicentrum uvedl, že za prudkým nárůstem nakažených v posledních dnech stojí rozvolnění před vánočními svátky. Na rozdíl od současného ministra zdravotnictví Jana Blatného by v prosinci rozvolnil až o dva týdny později.

„Také bych nepovolil návštěvy v nemocnicích v tomto období, kdy je pro ně zátěž obrovská. Jinak stávající opatření mají hlavu a patu a je to jen o dodržování těchto pravidel,“ myslí si Prymula. Češi opatření podle něj dodržují méně než obyvatelé jiných zemí EU.

Měla by opatření zpřísnit?

Prymula vidí nadějně i pokles nakažených v posledních dvou dnech. „Je nutné se nyní zamyslet, zda chceme, aby ten pokles byl rychlejší, nebo nám bude stačit ten stávající. Nemusí tedy nastat další zpřísňování, protože efekt začíná být vidět,“ dodal s tím, že více již v opatřeních přitvrdit nelze. „Je to skutečně spíše o dodržování stávajících opatření,“ apeluje Prymula na veřejnost.

Ačkoliv Prymula v minulých dnech přiznal, že neúspěšně prosazoval zákaz vzdálit se od domova více jak 15 kilometrů, nyní připustil, že toto nepopulární pravidlo je v Česku složité prosadit a dá se aplikovat spíše v zahraničí. Podle něj by vyřešilo situaci na horách. Rizikový není samotný sport, ale aktivity a setkávání kolem nich.

Kdy se situace zlepší?

Podle Prymuly se situace v Česku bude zlepšovat velmi pozvolna. „Zatím jsme od cíle hodně daleko, pokud oscilujeme okolo hodnot deset tisíc nakažených denně, tak dostat se na hodnoty 500 nakažených denně bude ještě chvíli trvat. A ještě tak dva, tři týdny nás to bude ,bolet',“ myslí si bývalý ministr zdravotnictví.

Do kina nebo na fotbal s negativním testem?

Podle Prymuly se na vládě nyní intenzivně diskutuje o možnosti zpřístupnění sportovních a kulturních akcí. „Jedna z mála možností je, že budeme masivněji používat antigenní testy nebo PCR testy. Je reálné nastavit režim jak pro sportovní utkání, tak pro kulturní záležitosti. Lidé by mohli být těsně předtím otestováni s tím, že test by platil např. 24, případně 48 hodin. Dá se samozřejmě zajít i dále. A lidé, kteří už onemocnění prodělali před méně než 90 dny, by se mohli kulturních nebo sportovních aktivit zúčastnit,“ nastínil Prymula svoji představu. Samozřejmě vstup by měli i očkovaní.

Podle Prymuly by tato situace mohla nastat už v únoru. „Konkrétní datum nechci říkat, ale pokud zvládneme tuto vlnu, tak nastane doba, kdy začneme velmi vážně diskutovat o tom, jak v tom mezidobí fungovat,“ uzavřel Prymula.

Celý záznam rozhovoru naleznete zde:

Video  Epicentrum - Roman Prymula  - Blesk
Video se připravuje ...

yaaro ( 13. ledna 2021 02:33 )

Každý policista nebo voják nebo kdokoliv kdo se podílí na tomto podvodu je vlastizrádce.

zdengregr ( 13. ledna 2021 00:12 )

Klidně, ať vše povolí od zítřka. Asi je lákají lůžka na chodbách nemocnic a snížený průměrný věk obyvatel ČR.

gemino ( 12. ledna 2021 16:23 )

§ 356

Podněcování k nenávisti vůči skupině osob nebo k omezování jejich práv a svobod
(1) Kdo veřejně podněcuje k nenávisti k některému národu, rase, etnické skupině, náboženství, třídě nebo jiné skupině osob nebo k omezování práv a svobod jejich příslušníků, bude potrestán odnětím svobody až na dvě léta.

(2) Stejně bude potrestán, kdo se spolčí nebo srotí k spáchání činu uvedeného v odstavci 1.

(3) Odnětím svobody na šest měsíců až tři léta bude pachatel potrestán,

a) spáchá-li čin uvedený v odstavci 1 tiskem, filmem, rozhlasem, televizí, veřejně přístupnou počítačovou sítí nebo jiným obdobně účinným způsobem, nebo

b) účastní-li se aktivně takovým činem činnosti skupiny, organizace nebo sdružení, které hlásá diskriminaci, násilí nebo rasovou, etnickou, třídní, náboženskou nebo jinou nenávist.

Zdenek ( 12. ledna 2021 15:29 )

zprisneni nema zadny vyznam ..... JEN JE REBA ABY statni moc vykonna uz konecne zacala POKUTOVAT TY KTERI NEDODRZUJI JASNE STANOVENA PRAVIDLA ... je to stejne, jako kdyz statni moc vykonna dostane zaukol chytat piraty silnic " aaala K R I S T O V " tak policajti CR jsou jako smyslu zbaveni a to je POKUT ......

TAK TED OD brezna 2020 je K O R O N A V I R U S - tak at Policie CR a Mestska policie CR MAKAAAAAAAAAAAAAA . . . . .

jo a jeste politici - V L A D A ma jednoznacne vytvorit CENIK POKUT aspon tak , jak to maji treba v demokratickem N E M E C K U .....

Setkání více než 10 lidí? Pokuta 680 tisíc. V Německu mají sazebníky sankcí - Německo je připraveno obyvatele, kteří nedodrží karanténu, sankcionovat. Sazebník pokut není jednotný, každá spolková země má svůj vlastní. Sankce jsou ustanoveny v zákoně o ochraně před infekcemi. Norma počítá s ukládáním pokut až do výše 25 tisíc eur (zhruba 683 tisíc korun).

V některých případech může být hříšník potrestán odnětím svobody na 2 až 5 let.

priklad - Seznam sankcí v Severním Porýní-Vestfálsku:
Veřejné shromáždění více než dvou osob: 200 eur na účastníka
Nedodržení minimální vzdálenosti 1,5 metru: 200 eur
Veřejná shromáždění více než 10 osob: trestný čin - pokuta až 25 000 eur nebo trest odnětí svobody až na pět let
Grilování/piknik: až 250 eur na účastníka
Konzumace potravin a nápojů mimo domov v okruhu méně než 50 metrů od stravovacího zařízení: 200 eur pro zákazníka
Neoprávněné návštěvy pečovatelských domů a nemocnic: 200 eur pro návštěvníka
Provoz barů, klubů, diskoték: 5000 eur (136 tisíc korun)
Provoz fitness a solárií: 5000 eur (136 tisíc korun)
Provoz restaurace, kavárny, hospody: 4000 eur (108 tisíc korun)
Provoz kadeřnických salonů, kosmetických studií: 2000 eur (54 tisíc korun)
Nedodržování hygienických předpisů: 1000 eur (27 tisíc korun).....

mord ( 12. ledna 2021 15:28 )

Tento sudruh myslel a mysli hlavně na sebe. normální člověk si pojeho hospodských schůzkách a lžích před ním musí odplivnout nemá žádný morální.kredit, ale k miliardáři se dobře hodi

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa