Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Masakr v nemocnici, výbuch paneláku i nezletilí alkoholici. To byl týden v Epicentru

Video se připravuje ...
Autor: Andrea Ulagová, Markéta Volfová, Bohuslav Štěpánek - 
14. prosince 2019
17:03

V pondělí byl tématem páteční výbuch plynu v paneláku ve slovenském Prešově, kde zemřelo osm lidí a desítky dalších utrpěly zranění. Úterý bylo černým dnem pro Česko – kvůli masové vraždě v ostravské fakultní nemocnici, kde po řádění osamělého střelce Ctirada Vitáska (+42) zůstalo celkem sedm mrtvých a dva zranění. Tématu jsme se s psychologem a policejním náměstkem věnovali i ve středu. A ve čtvrtek hovořil adiktolog Michal Miovský například o tom, že dvanáctiletí alkoholici nejsou v Česku raritou. Takový byl týden v Epicentru.

Panelový dům ve slovenském Prešově, který v pátek 6. prosince zničil výbuch plynu a zemřelo v něm osm lidí, je podle statika Jana Bořka z České komory autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě na zbourání. Podobný typ staveb pochopitelně není na takové extrémní situace dimenzovaný.

„Uvědomte si, že takovýhle výbuch vám zbourá každé schody, ať bude zděný nebo betonový nebo ocelový, tak vám to vyhází obvodové zdi,“ řekl stavební odborník. Dodal, že když se tlaková vlna opře do ukotvení schodiště v horních patrech, tak to strhne dominovým efektem i ta v nižších patrech.

Osamělý střelec? Nedá se mu předejít

Podle bezpečnostního poradce a bývalého šéfa Vojenské zpravodajské služby Andora Šándora se útokům osamělých tichých střelců, jako byl úterní masakr v ostravské fakultní nemocnici, nedá zabránit ani vyhnout. „Najednou dostanou mít pocit, z jakéhokoliv důvodu, že se musí mstít. Ať jsou nemocní, nebo se jim stalo nějaké příkoří, nebo se domnívají, že se jim stalo příkoří a těch důvodů může být celá řada,“ upozornil Šándor.

Na situace typu útok osamělého tichého střelce se podle náměstka policejního prezidenta Martina Vondráška policie už několik let soustavně připravuje. „Takovým mementem byl pro nás útok Anderse Breivika v Oslu a na ostrově Utoya v roce 2011. Pak přišla česká zkušenost, to bylo druhé memento, to byl rok 2015, únor, Uherský Brod,“ řekl náměstek.

Budou se vzpamatovávat dlouho

Psycholog z Ministerstva vnitra ČR Štěpán Vymětal popsal jednotlivé fáze prožívání těch úplně nejblíže zasažených stresovou událostí. „Na začátku je tam samozřejmě fáze šoku, někdy popření, potom nastupují akutní stresové reakce,“ řekl psycholog s tím, že faktorů, jak dlouho se jednotliví lidé postižení traumatizující událostí s následky vyrovnávají, je mnoho.

Dvanáctiletý alkoholik není rarita

Podle adiktologa se mezi alkoholiky stírají genderové rozdíly. Ženy totiž v pití alkoholu a závislosti na něm dohánějí muže, jak řekl Miovský. Zároveň zdůraznil, že pijí čím dál mladší lidé, i děti, a to většinou při rodinných oslavách s vědomím rodičů: „Pokud se bavíme o prvních zkušenostech s alkoholem, tak se bavíme o věku často pod 12 a pod 10 let, pokud se bavíme o prvních opilostech, tak se většinou posouváme už na tu úroveň spíš těch teenagerovských,“ vysvětlil adiktolog.

Video  Statik Bořek k výbuchu v Prešově: Panelák zbourat, je poškozený mechanicky, tepelně i chemicky  - Blesk TV
Video se připravuje ...
Video  Útoku osamělého střelce nelze zabránit, shodli se psycholog i policejní náměstek  - Blesk TV
Video se připravuje ...
Video  Andor Šándor ke střelbě v čekárně: Tragédii nešlo zabránit  - Bohuslav Štěpánek, Lukáš Červený
Video se připravuje ...
Video  Adiktolog Miovský: Nejmladšímu pacientovi se závislostí na alkoholu bylo 12 let 
Video se připravuje ...

Citronel ( 14. prosince 2019 19:03 )

Pred 40ti léty jsem do 15 byl nalitej několikrát.Kdyz jsme smichali Athose a Perpermitku,tak to prý mělo chuť sampana,nemělo,ale bylo po tom krásně zle,pamatuji,jak jsem po břiše sjizdel že strane a za mnou pesinka blitku.Doma jsme řekli,že je nám spatne z toho kuřete a víc se neresilo,ne jak teď,mladej se zamota a je z toho národní tragédie.

sorgedoktor ( 14. prosince 2019 18:01 )

S temi mladymi alkoholiky je to dost divne.Zvolna jsme opustili tzradicve narodni, Sokol exisatuje jak kde, Orlove jken v nekterycvh pbcich.
Juának se zprvu rozbejhlk, ale to puvodni nadseni se vytraci..
Kdo dfale, povede mladez...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa