Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Odblokují Britové s volbami pat u brexitu? Pehe o Johnsonovi: Kudy chodí, tudy slibuje

Autor: Markéta Volfová - 
19. listopadu 2019
06:10

Britové půjdou 12. prosince k předčasným volbám. Nepřímo tak rozhodnou o tom, jestli se podaří vyřešit brexitový pat. Konzervativci v čele se současným premiérem Borisem Johnsonem jsou podle průzkumů sice favority, ale výsledkem by podle politologa Jiřího Peheho mohla výrazně zahýbat účast studentů a mladších ročníků. Pehe to řekl v pořadu Epicentrum Blesk Zpráv.

Mladí lidé si přejí setrvat v Evropské unii, protože je to pro ně budocnost i ve vzdělávacím systému. Oxford či Cambridge dostávají obrovské prostředky od EU na výzkum. Plus samozřejmě celá řada učitelů bude v ohrožení, pokud jde o jejich víza,“ vysvětlil Pehe, jak by mohla účast studentů silně ovlivnit výsledek voleb. Jejich výběr by tak zřejmě padnul na liberálně demokratickou stranu. Ta totiž jako jediná od počátku říká, že z EU vystoupit nechce.

Video  Šance na brexit v temínu: Padesát na padesát. „Johnson kudy chodí, tudy slibuje,“ říká Pehe  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

„Kdyby vznikla kvůli slabému výsledku konzervativců nakonec koalice labouristů a liberálů, i když to momentálně vylučují, tak bychom se mohli dočkat i druhého referenda,“ míní Pehe. V tuto chvíli ale předvolební průzkumy ukazují na Johnsonovu konzervativní stranu jako na nejpravděpodobnějšího vítěze. Podle politologa za to z velké části může absence charismatu u lídrů dalších stran.

Kromě charismatu nabídl premiér také řadu předvolebních slibů, na které, jak říká Pehe, by si musel půjčit. „Boris Johnson kudy chodí, tudy slibuje. Jak 20 tisíc nových policistů, tak obrovské investice do zchátralého britského zdravotního systému,“ uvedl. Politolog dodal, že v tomto ohledu sice ani labouristé nezaostávají, přesto se právě u vládních konzervativců nabízí otázka, proč už na splnění svých slibů dávno nepracují.

agfor ( 19. listopadu 2019 12:28 )

Koho zajímá, co si myslí český tlučhuba o brexitu ?

snehulak ( 19. listopadu 2019 08:37 )

Co si myslí o Britech Pehe už tedy víme. Je to jen taký další Pečínka. Ale co si myslí opravdu Britové, to se dozvíme za měsíc.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa