Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Máme se bát poslat děti ve středu do školy a proč chtějí učitelé víc? Šéf odborářů o stávce

Video se připravuje ...
Autor: Bohuslav Štěpánek - 
5. listopadu 2019
06:15

Chceme co nejméně naštvat rodiče, ale jde nám o kvalitní vzdělávání i v budoucnu, jak řekl v pondělí v Epicentru Blesku předseda školských odborů František Dobšík ke školské stávce. Dodal, že účast potvrdilo zatím 6000 škol, tedy víc než polovina. Některé zůstanou zavřené, jiné jen omezí provoz, ale rodiče se to včas dozvědí. Jednání o učitelských platech označil Dobšík za nedůstojné handrkování.

Třeba nebude fungovat první stupeň, takže družina bude mít celodenní provoz, ale to opravdu záleži na každé škole, jak se do toho kolegové a kolegyně zapojí,“ vysvětlil odborářský předák. Dodal, že nejpozději v pondělí by to měli svým zaměstnavatelům oznámit, aby ti to mohli sdělit rodičům.

Šéf školských odborů František Dobšík a podrobnosti ke stávce učitelů (4. 11. 2019) Šéf školských odborů František Dobšík a podrobnosti ke stávce učitelů (4. 11. 2019) | ČTK/Kateřina Šulová

„Abychom samozřejmě co nejméně naštvali rodiče a hlavně aby byla zabezpečena bezpečnost dětí. Aby někdo neposlal děti do školy, která bude zavřená,“ zaklínal se Dobšík s tím, že stávka je dobrovolná. Apeloval zároveň na všechny učitele a ředitele škol, aby s rodiči včas a řádně komunikovali.

Nedůstojné handrkování

Odboráři podle něj jednali vždy maximálně vstřícně. Chtějí jen dosáhnout toho, co jim ministerstvo v minulosti slíbilo. „Bohužel pan ministr (školství Robert Plaga, pozn. red.) se rozhodl, jak se rozhodl, a pak ve finále už ani nejednal,“ prohlásil František Dobšík s tím, že jde o nedůstojné handrkování.

Video  Epicentrum - František Dobšík  - Bohuslav Štěpánek, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Podle něj se totiž Robert Plaga v poslední fázi dojednat původně slíbenou míru navýšení učitelských platů s ministryní financí Alenou Schillerovou (za ANO) nesnažil, místo toho přišel s návrhem daleko nižšího růstu.

Foto: 

Nikdy neměli tolik peněz

Odboráři ohlásili středeční stávku, protože jsou nespokojení s vládním návrhem růstu učitelských platů, který považují za nedostatečný. Chtějí růst tarifů učitelských platů o deset procent. Jenže premiér Andrej Babiš (ANO), který považuje stávku za zbytečnou, se s ministrem školství Robertem Plagou dohodl na zvýšení tarifů o osm procent s tím, že další dvě procenta mají jít do nenárokové složky. Babiš tvrdí, že učitelé nikdy neměli tolik peněz jako za jeho vlády.

mikima2 ( 5. listopadu 2019 19:51 )

Uměle vyvolaná stávka proto, aby měli Minář a jeho poskoci důvod manifestovat 17.listopadu proti Babišovi a jeho vládě.

avina ( 5. listopadu 2019 10:00 )

Jakou aprobaci má pan Dobšík? Co učí aprobovaně a co neaprobovaně ?Jaký má plat?Jaký plat bude za den demonstrace? proč si nevybrali na demonstraci sobotu , Středa- lidé jsou v práci, nepůjdou podpo­řit/pr­otes­tovat.

zkzkz ( 5. listopadu 2019 09:36 )

shithole ( 5. listopadu 2019 08:51 )

Ti "dobří" z učitelství utekli, protože musí živit rodiny atd. Zůstalo jen to, co se jinak neuživí.

kukuku ( 5. listopadu 2019 08:37 )

Babiš by s nimi měl zamést tak jako Margaret Thatcherová se stávkujícími horníky.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa