Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Stávka učitelů? Vždyť jim přidáváme, diví se Faltýnek. Lidovec vytáhl „lež“ o platech

Autor: simao - 
3. listopadu 2019
15:22

Již ve středu 6. listopadu by mělo dojít ke stávce učitelů. Jaroslav Faltýnek (ANO) věří, že se do ní příliš škol nezapojí. A stejně jako dříve předseda hnutí Andrej Babiš se i on ve studiu Václava Moravce podivoval nad tím, proč ke stávce má vůbec dojít. Podotkl, že se učitelům přidává každý rok. Jan Bartošek z KDU-ČSL však podotkl, že se nesplnilo to, co slíbil premiér Andrej Babiš. Ministr školství Robert Plaga označil stávku za zbytečnou a paradoxní a vytáhl dohodu s odbory, o kterou se snažil, ale neuspěl.

Jaroslav Faltýnek (ANO) řešil v Otázkách Václava Moravce učitelskou stávku s Janem Bartoškem (KDU-ČSL) a Jakubem Michálkem (Piráti).

„Já si myslím, že těch škol moc stávkovat nebude, ale to je na každém, máme demokracii, takže kdo chce, ať klidně stávkuje. Já za sebe říkám, že není důvod,“ uvedl Faltýnek s argumentem, že do školství jde rok od roku více peněz a zvyšuje se i průměrný učitelský plat.

„To, co jsme slíbili, splníme, učitelé budou mít průměrný plat v roce 2021 45 342 korun (...) Nechci říct, že se usmívám, stávce by se nemělo usmívat, ale učitelům rostou za posledních 20 let nejvíc platy v poslední době za naší vlády. Přesto někdo organizuje stávku. Já tomu moc nerozumím,“ divil se Faltýnek a připomněl, že ředitelská asociace se stávkou také nesouhlasí.

Michálek chce valorizaci jako u důchodů

Podle Piráta Michálka by se měl především změnit systém. „To, že se tady každý rok dohadujeme o tom, jestli platy vzrostou o takové či onaké procento. Já se domnívám, že stejně jako máme třeba valorizaci u důchodů, tak podobným způsobem by mělo být zaručeno i to, že se učitelé nebudou muset každý rok hádat o to, aby vzrostly jejich platy, protože stejně jako důchody, toto je dlouhodobý systém,“ uvedl.

Faltýnek ve Sněmovně na tiskovce ANO, vlevo ministryně financí Alena Schillerová Faltýnek ve Sněmovně na tiskovce ANO, vlevo ministryně financí Alena Schillerová | Blesk:Jakub Poláček (Blesk)

Učitelé dle něj kvůli vládě „přišli o nějaké peníze“. Je důvod ke stávce? „To je věc, kterou si musí každý zhodnotit sám, my jsme upozorňovali na to, že skutečně ta systémová pravidla nastavená nejsou. Je to vytváření pseudotémat místo toho, aby se jednou konečně stanovilo, že se platy v těchto sektorech budou přizpůsobovat tomu, jak rostou mzdy a jak rostou samozřejmě daňové výnosy státu. Každý rok se tady handrkujeme o to, jestli vzroste rodičovská, jestli vzrostou platy učitelů apod. Já si myslím, že se to zkrátka musí změnit,“ dodal Michálek.

„Rádi počkáme na ten váš návrh, těšíme se na to, pane kolego,“ říkal Michálkovi šéf poslanců ANO Faltýnek a upozorňoval, že platy řešila už minulá koaliční vláda, Bartošek říkal, že to byla priorita lidovců.

„Pro všechny politické strany, když je před volbami, tak by učitelé měli mít 50 tisíc,“ rýpl si moderátor Václav Moravec. „Já si myslím, že by to bylo krésné, kdybychom se dohodli,“ reagoval Michálek. „Nebylo by to poprvé, nebylo by to poprvé,“ upozorňoval se vztyčeným prstem Faltýnek.

Bartošek: Buď to Babiš spočítal špatně, nebo jste lhali

I Bartošek míní, že by se řada věcí dala nastavit automaticky, aby byl systém předvídatelný - a to nejen u platů učitelů, ale třeba i růstu minimální mzdy. „Platy politiků jste nastavili,“ vytkl Faltýnek.

„Z jednoho prostého důvodu. potom to není politické téma a nástroj vydírání, potom to roste samo, protože se k tomu nějakým způsobem zavážeme. A není to prostor k manipulaci. Viz. třeba slíbíme 15 procent a dáme méně. To je normální lež. Jestliže slíbíte: půjde to o 15 procent a říká to premiér, tak předpokládám, že ví, co říká a má to spočítané,“ podotkl Bartošek k jádru sporu.

Jaroslav Faltýnek (ANO) se u Moravce podivoval nad důvody učitelské stávky Jaroslav Faltýnek (ANO) se u Moravce podivoval nad důvody učitelské stávky | Reprofoto ČT

A k důvodu chystané stávky, kdy platy učitelů mají vzrůst v příštím roce o procent osm. „Buď si to špatně spočítal, a nebo od začátku jste věděli, že to nenaplníte,“ dodal lidovec. 

Kterak chudák do ještě větší bídy přišel

V debatě se následně trojice šéfů poslaneckých klubů dostala i k projednávání daňového balíčku ve Sněmovně, které však provází obstrukce opozice. „Máte to, chlapi, popletený, omlouvám se,“ říkal během dohadů ve studiu u Moravce Faltýnek.

Daňový balíček má zvýšit mj. spotřební daně u tabáku a tvrdého alkoholu. Opozice vládě vyčítá, že slibovala, že daně zvyšovat nebude, nyní chce ale vytáhnout z peněženek lidí další prostředky, mj. Alena Schillerová (za ANO) návrh hájí, že má pomoci české společnosti jako takové - a to mj. v prevenci a ve snížení konzumace alkoholu.

Součástí návrhu je však např. i zvýšení poplatku za vklad do katastru bydlení z 1000 Kč na 2000 Kč. „Jedná se o to, že vy chcete zvyšovat daně (...) Vy jste se akorát koukli z okna a řekli jste si, kde jsou nějaký prachy, který bysme mohli sebrat. To je jak pohádka z Cimrmana, kterak chudák do ještě větší bídy přišel,“ útočil Bartošek.

Video se připravuje ...
Další videa