Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Stávka učitelů: „Jako máma doufám, že nebude. A Plaga to zpackal,“ zaútočila Valachová

Autor: simao, ČTK - 
2. listopadu 2019
15:23

6. listopadu by mělo dojít na stávku učitelů, směřují k ní školské odbory. Exministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) doufá, že stávka nebude, rýpla si však do současného ministra Roberta Plagy (ANO), který dle ní dělá nepochopitelné kroky. A viní jeho ministerstvo ze zpackaného vyjednávání o platech.

„Už jsem musela vypustit páru a říct některé věci polopatě, protože pan ministr školství dělá pro mne nepochopitelné kroky,“ uvedla Kateřina Valachová (ČSSD) na facebooku ke svému vystoupení v Interview ČT24.

„Jako máma tedy doufám, že stávka nebude a že se ji podaří odvrátit,“ vzkázala exministryně školství, aby jedním dechem dodala: „Ale pokud ne: Milé učitelky, milí učitelé! Když dojde na stávku, máte moji plnou podporu a jsem připravena znovu a znovu vysvětlovat, že máte pravdu a že máte právo žádat i tímto způsobem alespoň část toho, co vám bylo opakovaně a znovu a znovu slíbeno.“

Babiš vytáhl miliardy

Právě na nedodržené sliby ohledně přidávání v platech si stěžují školské odbory. Hlavou ale kroutí premiér Andrej Babiš (ANO), který v sobotu na facebooku pro změnu shrnul, jak to je s „pumpováním“ peněz do školství. 

„Mám rád čísla. Rozpočet Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy 2020? Celkem 213,5 miliard korun, z toho 160 miliard na regionální školství, mj. 27 miliard na vysoké školy, 14 miliard na vědu a víc než 7,25 miliard na sport,“ vypočítává Andrej Babiš.

„Odboráři zapomínají na dědictví inkluze, na tu jde každoročně 6 miliard, které jsme mohli dát do platů učitelům. A taky možná zapomínají na každoročních 7,3 miliard na soukromé střední školy - u některých je to super byznys, ale to všichni víme. A ještě chci říct, že 2 miliardy jdou na církevní školy. Tolik peněz do školství snad nikdy nešlo,“ posteskl si na to, že i tak se směřuje ke stávce, což prý premiér nechápe. A je zvědavý, jak odbory zavření škol vysvětlí rodičům.

Osm procent je pro odbory málo

Odbory nesouhlasí s navrhovaným růstem základů platů učitelů o 8 procent. Odboráři požadovali zvýšení tarifů o 10 procent, od konce září jsou kvůli tomu ve stávkové pohotovosti. Dlouhodobě usilují o nárůst platů učitelů na 130 procent průměrné mzdy, chtěli toho docílit do roku 2020. V letošním prvním čtvrtletí učitelé brali v průměru 36 224 korun, tedy kolem 112 procent průměrné mzdy.

Volání po stávce nyní nechápe ani Robert Plaga. „Stávce školských odborů nerozumím. Učitelům přidáme na platy 11 mld. Kč. O tom není sporu. Debata se vede pouze o tom, kolik z toho má dostat pedagog přímo, a kolik zůstane řediteli na příplatky a odměny pro učitele,“ vzkázal.

Exministryně školství Valachová (ČSSD) se na ČT navezla do současného ministra Plagy (ANO) za "zpackané" vyjednávání o platech učitelů. Exministryně školství Valachová (ČSSD) se na ČT navezla do současného ministra Plagy (ANO) za "zpackané" vyjednávání o platech učitelů. | Reprofoto ČT24

Zpackali jednání, míní Valachová

Valachová však viní ministerstvo školství ze „zpackaného vyjednávání“ o přidání na platech učitelů.

„Určitě musím hájit vládu, asi je to přirozené, ale také je to pravda, že v těch posledních letech rostou rozpočty škol a rozpočty MŠMT rekordně, ale tady jsme úplně v jiné situaci a řešíme úplně něco jiného. My máme nějaký minimální závazek, k tomu směřujeme jako vláda. V tuto chvíli jsme spíše svědky zpackaného vyjednávání s učitely a učitelkami, protože ta situace je podle mě mimořádná v tom, že nejenom že nesouhlasí školské odbory, ale nesouhlasí ředitelské asociace, to znamená zaměstnavatelé, ředitelé škol a také nesouhlasí zaměstnavatelské svazy, ty jsou paradoxně ještě radikálnější než školské odbory a žádají 15 procent. Tohle je zcela mimořádná situace,“ uvedla v pátek Valachová ČT.

Nesouhlas však není tak jednotný. V sobotu vyšlo najevo, že Asociace ředitelů ZŠ nepodporuje stávku učitelů a její členové se do ní nezapojí. Nesouhlasí totiž s cíli stávky, učitelům v ní ale bránit nebudou.

Nedůvěra k ministrovi?

Školské odbory, učitelé a učitelky dle Valachové u Plagy „necítí, že za nimi absolutně stojí, naopak (například vstřícně) jedná ministryně financí a předseda vlády“.

„To je to, co zaznívá od učitelek a učitelů - že tam není snaha o co maximální navýšení nejenom učitelského ohodnocení, ale také mezd nepedagogických pracovníků a vůbec rozpočtů škol. My ačkoli zvyšujeme rozpočty škol, tak je pořád náš rozpočet MŠMT jeden z nejméně bohatých na celé planetě. Tvářit se, že dáváme nějaké bohatství školám? Spíše jim vracíme dluhy z minulosti, narovnáváme učitelské platy,“ vzkázala Valachová.

Baxa (ODS): Chápu frustraci

Poslanec ODS Martin Baxa uvedl, že učitelům a učitelkám nebyl splněn slib o 15 procentech navíc. Byť se stávkou také zcela nesouhlasí.

„Jako dlouholetý učitel bych příští středu svým studentům neřekl, že hodinu zeměpisu ruším kvůli stávce vyhlášené odbory pana Dobšíka (šéf školských odborů František Dobšík - pozn. red.). Ale zcela chápu frustraci svých kolegů, které Babiš a Plaga opakovaně podvedli, když nesplnili jasně dané sliby na opakované zvýšení platů o 15 %,“ uvedl na twitteru.

V českém školství se stávkovalo už dřív. Na počátku školního roku v roce 2003 pedagogové při jednodenní výstražné stávce mimo jiné žádali zachování 13. a 14. platů v plné výši. V prosinci 2007 školské odbory odpověděly stávkou na neúspěšné jednání o zvýšení rozpočtu na rok 2008. Kvůli platům se ve školách stávkovalo v červnu 2008.

Pavel Laubr ( 4. listopadu 2019 04:46 )

Brzy budou učit roboti, ti nestávkují. Musíme si počkat.

Pavel Laubr ( 4. listopadu 2019 04:44 )

To samozřejmě nemohou, neb mají dovolenou.

amgal ( 3. listopadu 2019 07:58 )

backora ( 2. listopadu 2019 23:59 )

Proč nestávkovali o prázdninách

kunpic ( 2. listopadu 2019 21:34 )

zu oihg lgvwh!!Asdokghbig nm si.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa