Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Hádka o peníze ve školství: O stávce učitelů rozhodnou odboráři v pátek

Autor: ČTK, tva - 
9. října 2019
18:40

Vedení školských odborů se kvůli zvýšení platů učitelů chystá v pátek jednat o případném vyhlášení stávky ve školách. ČTK to sdělil odborový předák František Dobšík. Odboráři nesouhlasí s návrhem ministra školství Roberta Plagy (ANO), aby z desetiprocentního přidání všichni pedagogové dostali 2700 korun do základu výdělku a zbývajících v průměru 900 korun se rozdělilo na odměny. Odbory žádají vše do tarifů. Od 24. září jsou ve stávkové pohotovosti.

„V pátek 11. října bude předsednictvo odborového svazu školství jednat o tom, zda stávková pohotovost přeroste ve stávku,“ uvedl Dobšík.

S lednovým navýšením platů učitelů o deset procent vláda počítá v návrhu státního rozpočtu na příští rok. Odbory původně žádaly přidání o 15 procent. Po jednáních souhlasily s deseti procenty do tarifů. V průměru by to mělo být asi 3600 korun. Ministr postupně přišel s několika variantami rozdělení peněz do základu a do odměn.

V průměru dostanou učitelé přidáno 3600 korun

Naposledy Plaga navrhl 2700 korun do tarifů a zbytek na odměny. Nejdřív plánoval pět procent do tarifů a pět procent na odměny, pak všem učitelům stejně do základu 1750 korun a zbytek do odměn, poté všem 2250 do základu a téměř 1400 korun do odměn.

Ze zkušeností odborů i ředitelů škol z minulých let vyplývá, že ‚nadtarifní‘ peníze (peníze na odměny) do všech škol nedoputovaly. Není žádná záruka, že se situace nebude opakovat. Ministrovi navíc chybí prostředky na reformu takzvaného regionálního vyrovnávání k odstranění nerovností v odměňování a část peněz na zvýšení platů k tomu chce použít,“ uvedl Dobšík.

Odbory požadují, aby učitelé vydělávali o 30 procent víc, než je celostátní průměr.

Pokud by to platilo už nyní, v prvním čtvrtletí by měli v průměru 42 206 korun. Vláda slíbila, že by pedagogové na konci volebního období, tedy na podzim 2021 měli pobírat 150 procent svého výdělku z roku 2017. Průměrný učitelský plat by tak měl činit asi 45 000 korun.

O navýšení platů učitelů jednala už dřív tripartita. Požadavky odborů podpořili i zaměstnavatelé. Připojili se k nim i ředitelé gymnázií či asociace středních průmyslových škol.

marmat ( 11. října 2019 12:40 )

hejhej: Středula si "věří" i na prezidentský úřad....Pustil svůj horečný populizmus na nevídaně dlouhou uzdu/­špagát­....lí­bivým a slizkým (vlezlým a přepáleným) "stylem" Tak TOHLE Vám pane lídr lidi nezbaštěj...Falbr byl jinej "podšívka".

marmat ( 11. října 2019 12:36 )

zdenek43:
Každá 4 a JEŠTĚ STARŠÍ vykopávka (tendenčně použitá), vytržená z kontextu Vás
uspo­koju­je..­...li­di, kteří mu uvěřili nezklamal a dívají se dopředu
Utápět se v jeho 4 roky staré upřímnosti, svědčí o tom, že vždy byl JINÝ,než OPOZICE!

hejhej ( 10. října 2019 18:09 )

Nepodceňuji povolání učitelů.Zvlášť v dnešní době, kdy si kde jaký, především hloupý žák dovolí být drzý a nemůže být potrestán. Na druhou stranu učitelům se neustále přidává, volna mají daleko více než bývalo. Výmluva na příravu a opravu je trapná, většina to zvládá o přestávkách ( info od učitelek). Odbory neustále vydírají.A že je málo učitelů ? Je to jako ve zdravotnictví. Špatný systém !!!!
Zajímá odbory, odkud brát na neustále zvyšování platů ????

Karolina71 ( 10. října 2019 14:28 )

To je zvláštní. Státní úředníci dostanou vše do tarifů a učitelů to nejde? Pan ministr su neuvědomuje, že ty učitelé nemá Až si bude moct vybírat pak může dávat prémie

marmat ( 10. října 2019 14:16 )

3.000,- Kč navýšení platů učitelům od Schillerové je pořád MÁLO ???
Zkouší Středula zda má těmito kroky zajištěnou popularitu "Na Hrad" !!???
Nemáte NIC pane Populo jen 300.000 odborářů, včetně řetězců i Amazonu !!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa